Sürgős akció

India: Támadás jogvédők és ügyvédek ellen

India, Az akció indult: 2016/3/1, A petíció aktív

Aktivisták, ügyvédek és újságírók néznek szembe fokozódó támadásokkal, zaklatással és fenyegetésekkel Bastarban, Chhattisgarhban, India egyik legnagyobb tartományában. A támadásokkal, amik miatt már többen a régió elhagyására kényszerültek, a munkájuktól akarják elrettenteni az ottani jogvédőket.

Február 7-én például több mint 20-an gyűltek össze Malini Subramaniam otthona előtt, aki több cikket is írt a tartományban történő jogsértésekről. A csapat a szomszédokkal együtt kövekkel dobálta az újságírónő házát, miközben olyan szlogenek kántáltak, amelyek a Subramaniamot maoista fegyveres csoportokkal hoztak összefüggésbe. Másnap reggelre a kocsija szélvédőjét is betörték. Február 17-én aztán a bérlője, rendőrségi nyomásra, fel is mondta a szerződését, így 18-án Subramariam, biztonságukat féltve, családjával együtt elhagyta Bastart.

Isha Khandelwal és Shalini Gera esete is hasonló. Mindkét ügyvéd tagja a Jagdalpur Legal Aid Group (JagLAG) nevű szervezetnek, ami ingyenes jogi segítséget nyújt olyan adivaszi (kelet-ázsiai őslakos népcsoporthoz tartozó) foglyoknak, akiket szintén maoista fegyveres csoportokban való részvétellel gyanúsítanak. Február 17-én a rendőrség a helyi rendőrörsre vitte az ügyvédek bérlőjét, aki másnap ugyancsak felmondta a Khandelwal és Gera szerződését. Február 19-én ráadásul a rendőrség egyik felügyelője egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy az ügyvédek kiköltöztetésére azért volt szükség, mert mindkettőjüket fenyegetések érték. Shalini Gera és Isha Khandelwal a következő esete elhagyták Bastart.

Február 20-án, három ismeretlen férfi valamilyen fekete anyagot szórt a hazafelé tartó adivaszi aktivista, Soni Sori arcába, aki korábban lelkiismereti fogolyként 2 évet töltött börtönben. Támadói arra figyelmeztették, hogy ne folytassa tevékenységét. Sorit először Jagdalpurba, majd Új-Delhibe szállították kórházba, állapota stabil. Azt állítja, telefonon figyelmeztették egy lehetséges támadásra.

Chhanttisgarh rendőrsége, a folyamatos kérések ellenére, láthatóan képtelen a tartományban tevékenykedő jogvédők megvédésére. Ráadásul egy magas rangú rendőr nemrég a médiában kérdőjelezte meg a Soni Sori ellen elkövetett támadás hitelességét, ami kétségeket ébreszt a nyomozás pártatlansága és igazságossága felől.

Háttér

A Chhattisgarhban tevékenykedő aktivisták, újságírók és jogvédők gyakran néznek szembe zaklatással, sőt hamis vádakkal és bebörtönzéssel is azért, mert szót emelnek a régió emberi jogi helyzete ellen.

A JagLAG ügyvédei 2013 óta rengeteg olyan ügyön dolgoztak, amelyekben rendőrök és más biztonsági erők sértettek meg alapvető emberi jogokat. Ügyfeleik között van például Santosh Yadav újságíró is, akit koholt vádakkal, lázításért, emberölésért és tiltott fegyveres csoportokban való részvételért tartóztattak le. A letartóztatás alapjául a régió amúgy nemzetközi emberi jogokat sértő „Speciális Közbiztonsági” és „Törvényellenes Tevékenységek Megelőzése” törvényei szolgáltak. Az elmúlt hónapokban az ügyvédek több adivaszi nőnek is segítettek panaszt tenni a biztonsági erők által elkövetett nemi erőszakok ügyében, és egy kutatással azt is bebizonyították, hogy az adivaszi lakosság sokkal gyakrabban esik áldozatul rendőri zaklatásnak feltűnően kevés bizonyítékra alapozva, és előzetes letartóztatásban is az átlagnál tovább ülnek.

Santosh Yadav és Somaru Nag helyi újságírók 2015 júliusától szeptemberig bírósági felügyelet alatt álltak. Yadavot többek között lázítás, összeesküvés, emberölés kísérlete és terrorista szervezetekkel való együttműködés miatt zaklatta a rendőrség hónapokig. Ügyéről Malini Subramaniam is tudósított.

Egy helyi magas rangú rendőrtiszt nemrégiben ráadásul azzal vádolta meg a JagLAG ügyvédeit, hogy maosita szimpatizánsok, tavaly pedig egy névtelen panaszra hivatkozva - a bejelentés szerint a JagLAG ügyvédeinek nincs megfelelő képesítése - a rendőrség mindegyiküket kihallgatta. 2015 októberében aztán a helyi ügyvédi kamara döntése alapján eltiltották őket a szakmájuk gyakorlásától. A határozatot a JagLAG ügyvédei megtámadták.

2015 júliusában egy helyi rendőrtiszt Soni Sori és Lingaram Kodopi „társadalmi kirekesztésére” szólított fel, miután az aktivisták törvénytelen végrehajtással vádolták meg a rendőrséget. Soni Sori akkorra már hetek óta próbálkozott azzal, hogy hivatalos panaszt nyújthasson be egy Mardumban dolgozó magas rangú rendőrtiszt törvénytelen tevékenységével kapcsolatban.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Rajnath Singh: belügyminiszter, Belügyminisztérium

Követeljük:

• a Chhattisgarh tartomány hatóságai biztosítsák az aktivisták, újságírók és ügyvédek szabad munkáját
  • szüntessék meg az aktivisták, ügyvédek, újságírók zaklatását
  • a zaklatók azonnali felelősségre vonását