HALÁLBÜNTETÉS A MENTÁLIS BETEG JAPÁN FÉRFINAK

Japán, Az akció indult: 2014/10/9, A petíció aktív

Matsumoto Kenji japán férfit 1993. szeptember 17-én ítélték halálra több rablásban és gyilkosságban való részvételért, amelyek 1990 szeptembere és 1991 szeptembere között történtek. Testvérével, Matsumoto Hiroshival együtt vádolták meg, aki a letartóztatási parancs kiadása után öngyilkosságot követett el. A bíróság elismerte, hogy Matsumoto Kenji alárendelt viszonyban állt a testvérével, és nem volt rá képes, hogy ellenszegüljön akaratának. Fellebbezett az ítélet ellen, de azt az oszakai bíróság elutasította 1996. február 21-én. A következő fellebbezési kérelmét pedig a Legfelsőbb Bíróság utasította el: a halálos ítéletet 2000. április 4-én erősítették meg. Matsumoto Kenjit bármikor kivégezhetik.

Legfrissebb hírek

10/102015

Halálbüntetés elleni világnap - Számtalan ország halálbüntetést szab ki kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményekért

A halálbüntetést továbbra is a kábítószerek ellen vívott háború eszközeként használják. Aggasztóan magas azoknak az országoknak a száma, amelyek halálbüntetést szabnak ki kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményekért. Mindez egyértelműen sérti a nemzetközi jogot, ahogy erre az Amnesty International is felhívja a figyelmet október 10-én, a halálbüntetés elleni világnapon. Tovább

10/152014

Hatodik újratárgyalási kérelem is beadva

Matsumoto Kenji ügyvéde október 10-én beadta a hatodik újratárgyalási kérelmet. Tovább

10/102014

Matsumoto Kenji esete a 2014-es Halálbüntetés Elleni Világnap kiemelt akciója

A világ egyes országaiban továbbra is előfordul, hogy mentális betegségben szenvedő vagy értelmi fogyatékkal elő emberekre halálbüntetést szabnak ki vagy végre is hajtják azt, ami egyértelműen szembemegy a nemzetközi szabályozással – nyilatkozta az Amnesty International a halálbüntetés elleni küzdelem világnapja alkalmából. Tovább

Matsumoto Kenji mentális betegséggel küzd, valószínűleg egy higanymérgezés miatt szenved a Minamata-kórban születése óta. A mérgezés az agyban és az idegrendszerben okoz elváltozásokat. A betegség gyakori volt Japánban több helyen, így Kumamoto megyében, ahol Matsumoto Kenji született, és Nigata megyében is, ahol a környezetszennyezés elképesztő méreteket öltött az ötvenes-hatvanas évek gyors ütemű ipari beruházásainak köszönhetően. Matsumoto IQ-ja alacsony (a pszichiátriai vélemények szerint 60-70 között) nagy valószínűség szerint a mérgezés miatt. Ez nagyon kiszolgáltatottá tehette a rendőrségi kihallgatások során. Ügyvédje szerint a rendőrök a beismerő vallomásért cserébe ételt ajánlottak, és arról győzködték, hogy "legyen férfi" az eljárás alatt. Mindezek ellenére a bíróság úgy döntött, hogy szellemileg megfelelő állapotban van ahhoz, hogy halálbüntetést szabjanak ki rá, és úgy határoztak, hogy a vallomása megbízható.

Matsumoto Kenji ma már kerekesszékben ül és hallucinációktól szenved, ami a vélemények szerint a hosszú fogva tartásának következménye. 2008 októberében egyik támogatója levelet kapott a férfitől, amiben azt állítja, hogy mikrohullámokkal és radarral figyelik meg, ettől sérülései keletkeztek, és azt is állította, hogy pénznyereményt kapott a japán miniszterelnöktől, az USA elnökétől és egy híres amerikai filmszínésznőtől. Ügyvédje az Amnesty International-nek elmondta 2008-ban és 2014-ben is, hogy ezek a levelek jól jellemzik a kliense szellemi állapotát. Rabtársai többször jelezték, hogy aggódnak az egészségi állapota miatt. Mentális betegsége miatt az ügyvédei azzal érveltek, hogy ügyfelük nem képes megérteni a vádakat, és nem tud részt venni az ellene folyó eljárásban.

Mentális állapota hátrányosan befolyásolja a képességét, hogy helyesen értelmezzen vagy kommunikáljon információkat. Matsumoto Kenji nem képes arra, hogy információkkal szolgáljon ügyvédének az egyes olyan jogi beadványokkal kapcsolatban, amelyek igényelnék az elítélt részvételét. Arra sem képes, hogy megértse a halálos ítéletet, és annak a következményeit.

2004 szeptembere óta több sikertelen próbálkozás volt kegyelmet vagy új tárgyalást kérni számára. 2014. április 26-án az ügyvédei beadták a harmadik kegyelmi kérvényt, és most készítik elő a hatodik újratárgyalási kérelmet, amelyet októberben adnak majd be.

Háttér

A halálra ítélt rabok még mindig szörnyű körülményekről számolnak be a japán börtönökben. Az elítélteket magánzárkában tartják, és nem érintkezhetnek más rabokkal. A külső világgal való kapcsolattartás ritka és erősen korlátozott, a családtagok, ügyvédek látogatásait pedig felügyelik. Nyáron a testmozgásra heti kétszer fél óra áll rendelkezésre a zárkán kívül, télen három alkalom van erre hetente. Ezeket az alkalmakat és a WC látogatásokat leszámítva a rabok nem mozoghatnak a cellájukban, ülve kell maradniuk. Ha bármelyik rab vét a szabályzat ellen azzal, hogy engedély nélkül mozog a cellájában, vagy zajt csinál, esetleg más módon zavarja meg a rendet, büntetésből még ennél is kegyetlenebb körülmények közé kerül az illető.

Japánban a kivégzések általában a legnagyobb titokban történnek, az elítéltnek is csak pár órával a kivégzés előtt szólnak. De előfordul, hogy semmilyen tájékoztatást nem adnak. A családokat csak tipikusan a kivégzés után értesítik. Mióta Abe miniszterelnök hatalomra került (2012 decembere) 11 embert akasztottak fel. 2014. augusztus 29-i adatok szerint összesen 127 ember vár a kivégzésére Japánban.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével Twitteren továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Matsushima Midori (松島みどり): Igazságügyi Miniszter, Igazságügyi Minisztérium

Követeljük:

• Ne végezzék ki Matsumoto Kenjit
  • Változtassa át Matsumoto és halálra ítélt társainak büntetését
  • Javítsanak a halálsoron élők fogva tartási körülményein, ideértve a magánzárka megszüntetését.
  • Kezdeményezzen vitát a halálbüntetés eltörléséről Japánban