683 halálos ítélet Egyiptomban

Egyiptom, Az akció indult: 2014/6/23, A petíció aktív

Szombaton egy felső-egyiptomi bíróság megerősítette 683 vádlott pár órás villámperben márciusban és áprilisban kimondott halálos ítéletét. Felháborító, hogy az egyiptomi bíróság rendszeresen megsérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, a védőket nem engedik be a tárgyalásra, és meggyőző bizonyítékok nélkül ítélnek halálra százakat.

Legfrissebb hírek

4/12015

Halálbüntetés 2014: Aggasztóan megnőtt a halálos ítéletek száma, amióta a kormányok halálbüntetéshez folyamodnak a bűnözés és a terrorizmus elleni harcban

A halálbüntetést alkalmazó országok részéről hibás kísérlet ilyen módon küzdeni a bűnözés, a terrorizmus és a belső válságok ellen; 2014-ben megugrott a halálos ítéletek száma, főként Egyiptom és Nigéria miatt – világszerte legalább 2466 alkalommal született ilyen ítélet, 28%-kal többször, mint 2013-ban; Hivatalosan 607 kivégzés történt, ez 22%-kal kevesebb, mint 2013-ban (nem számítva Kínát, ahol önmagában több embert végeztek ki, mint a világ többi országában összesen); 22 országban hajtottak végre kivégzést, ez ugyanannyi, mint 2013-ban. Tovább

Az egyiptomi bíróság 683 férfit ítélt halálra egy kirívóan igazságtalan tömegtárgyalás keretében úgy, hogy többségük nem is volt jelen.

A megvádolt férfiak az elkergetett Mohamed Morszi elnök támogatói, és egy felkelésen való állítólagos részvételük miatt ítélték el őket, ahol egy rendőr meghalt.

Ezen a tömegtárgyaláson ítélték a legtöbb embert halálra az utóbbi években. Az ügy groteszk példája az egyiptomi igazságszolgáltatási rendszer hiányosságainak és szelektív természetének.

Ez biztosan nem igazság. Ez a lehető legkegyetlenebb, legembertelenebb, legdegradálóbb büntetés, és egy próbálkozás lehet arra, hogy eltüntessék a politikai ellenzéket.

Haszíba Hádzsdzs Szahrávi, az AI közel-keleti és észak-afrikai részlegének igazgatóhelyettese szerint a szombati ítélet egy nagy lépés hátrafelé, és az egyiptomi igazságszolgáltatás a pártatlanságnak és a hitelességnek már a látszatára sem törekszik.

Háttér

Június 19-én a gízai büntetőbíróság a Muszlim Testvériség 14 vezetőjének a kivégzését javasolta. A vádlottak között van a Testvériség legfelsőbb vezetője, Mohammed Badie, és más vezetők, többek közt Safwat Hegazi és Mohammed El-Beltagi, ezen kívül 11 másik személy, például Asszem Abdel-Maged, a Gamaa Islamiya vezetője, Essam El-Erian, a Testvériség Szabadság és Igazság pártjának helyettes vezetője és Bassem Ouda, Morszi minisztere. Az ügyet elküldték a főmuftinak; augusztus 3-án várható ítélet.

Június 18-án a gízai büntetőbíróság 12 Morszi támogatót ítélt halálra a kerdasa-i rendőrség megtámadása és egy rendőr megölése miatt. Elküldték a főmuftinak az ajánlást és az ítéletet augusztus 6-ára várják.

Június 7-én a kairói Shubra büntetőbíróság 10 Murszi támogatót ítélt halálra gyilkosság, erőszak és a Qalyoub autópálya blokkolásának vádjával. Az ügyben összesen 48 vádlott van, a főmufti ítélete július 5-ére várható.

Május 19-én az alexandriai büntetőbíróság és április 28-án az el minya-i büntetőbíróság majdnem 600 férfit ítélt halálbüntetésre. A tárgyalásokon védők nem vehettek részt, sőt sok esetben a vádlottak sem lehettek jelen.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Nayer Abdel-Moneim Othman: Igazságügyi Miniszter, Igazságügyi Minisztérium

Követeljük:

• Tárgyalják újra a halálra ítéltek ügyeit jogszerű keretek között.
  • Építsenek ki átlátható, fair igazságszolgáltatási rendszert.
  • Töröljék el a halálbüntetést.