Halálbüntetések Barbadoson

Barbados, Az akció indult: 2014/4/24, A petíció aktív

Ha valakit emberölés vádjával elítélnek Barbados szigetén, az egyetlen kiszabható büntetés a halál, tekintet nélkül a személyes körülményekre vagy magára a bűncselekmény elkövetési módjára. Az ilyen esetekben a bíráknak nincs lehetőségük a börtön-, illetve a halálbüntetés között választani, és csak halálos ítéletet hozhatnak. Barbados, valamint Trinidad és Tobago az utolsó két állam a Karib-térségben, ahol még nem törölték el a halálbüntetést.

Barbadoson továbbra is érvényben van a kötelező halálbüntetés, ezt azt jelenti, hogy ha valakit gyilkosságért elítélnek, a bíró nem mérlegelhet, és csak a legsúlyosabb ítéletet hozhatja. A nemzetközi jog tiltja a halálbüntetés kötelező alkalmazását. Annak ellenére, hogy a barbadosi hatóságok 2009-ben a halálbüntetés eltörlését ígérték, szavaikat mindeddig még nem követték tettek. Indokuk továbbra is az, hogy a halálbüntetés visszaszorítja a bűnözést, holott erre nincs egyértelmű bizonyítékuk.

Amennyiben a barbadosi hatóságok eleget tesznek ígéretüknek, az nem csak a halálbüntetés eltörlését jelentené az országban, hanem a trinidadi hatóságok számára is követendő példaként szolgálna. Ez a két utolsó ország a térségben, ahol még érvényben van a halálbüntetés intézménye.

Háttér

Márciusban jelentette be a barbadosi kormány, hogy el akarják törölni a halálbüntetést. Komoly társadalmi felháborodásra számítanak, hiszen az ország lakosságának többsége hisz annak elrettentő erejében, és támogatja a legsúlyosabb büntetés alkalmazását. A jogi lehetőség ellenére 1984 óta nem végeztek ki senkit Barbadoson.

Az Amnesty International minden esetben - elkövetőre, áldozatra, bűntettre és országra való tekintet nélkül - ellenzi a halálbüntetést, és világszerte küzd annak eltörléséért. A halálbüntetés az emberi jogok végső megtagadása, mert sérti az élethez való jogot és a kínzás tilalmát. A halálbüntetést gyakran diszkriminatív módon alkalmazzák, nincs bizonyítottan elrettentő ereje és visszafordíthatatlan, ezért ártatlan emberek halálához is vezethet.

Ma egyértelmű a globális tendencia ennek a brutális büntetésmódnak az eltörlésére. 2004-re ez a szám 25-re csökkent, a múlt évben pedig már csak 22 országban szabták ki a legsúlyosabb büntetést. Az elmúlt öt évben mindössze kilenc ország alkalmazott kivégzést minden egyes évben. A trend tehát egyértelmű: visszaszorulóban van a legsúlyosabb büntetés alkalmazása, azonban még sokat kell tennünk azért, hogy a Föld halálbüntetés mentes övezetté váljon.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Freundel Stuart: Miniszterelnök, Miniszterelnökség

Követeljük:

• Töröljék el a kötelező halálbüntetést.
  • A már kiszabott halálbüntetések helyett szabjanak ki életfogytig tartó börtönbüntetést.