Sürgős akció

Eltűnt egy ujgur PhD hallgató: átnevelőtáborba vihették

Kína, Az akció indult: 2018/7/3, A petíció aktív

Senki sem hallott Guligeina Tashimaimaitiról 2017. december 26-a óta, amikor Malajziából hazatért szülővárosába, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található Yili városába. Családja attól fél, hogy a diáklányt egy átnevelőtáborban tartják fogva, ahol kínzásnak és embertelen bánásmódnak van kitéve.

Guligeina Tashimaimaitit, a malajziai Műszaki Egyetem PhD hallgatóját utoljára 2017. december 26-án egyik barátja, Sammy (személyazonosságának védelme érdekében álnevet használunk) látta a malajziai Senai Nemzetközi Repülőtéren. Akkor egyeztek meg abban, hogy Guligeina Tashimaimaiti a WeChat nevű népszerű kínai közösségi oldalon lévő profilképét hetente meg fogja változtatni annak jeleként, hogy biztonságban van.

Guligeina Tashimaimaiti meg is változtatta a profilképét egy héttel a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen található Yili városába történő hazatérése után. Azonban a profilképe változatlan maradt még néhány hétig, majd hirtelen a borítóképe változott meg: egy sötét, fekete-fehér, börtönrácsokra emlékeztető homályos fotó jelent meg.

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen folyamatosak és példa nélküliek az ujgurok és más etnikai kisebbségek elleni atrocitások, ezért Sammy és Gulzire, Guligeina Tashimaimaiti nővére is attól fél, hogy a lányt egy átnevelőtáborban tartják fogva. Annak ellenére, hogy Guligeina Tashimaimaitit barátai és családja is figyelmeztették, hogy ne térjen vissza az autonóm területre, a lány mégis aggódott szüleiért, akiket a 2017 februári hazalátogatása óta nem látott.

Guligeina Tashimaimaiti 2018 februárjában kezdte volna el PhD tanulmányait. Miután hónapokig nem érkezett róla hír, Gulzire és Sammy úgy döntött, hogy a malajziai egyetemhez és a médiához fordulnak, hogy az ügy nyilvánosságot kapjon.

Háttér

A jelenlegi kommunista párttitkár, Chen Quanguo vezetése alatt számos büntetésvégrehajtási intézményt létesítettek a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen. Több néven említik ezeket a létesítményeket: legyenek „szélsőségesek elleni központok”, „politikai tanulmányközpontok” vagy „oktatási és átnevelő központok”, a lényegük ugyanaz: itt az embereket önkényesen és határozatlan ideig tartják fogva és ez idő alatt a kínai jog és irányelvek tanulmányozására kényszerítik őket. Gyakran kerülnek ezekbe a büntetés-végrehajtási intézményekbe olyanok, akik nyilvánosan gyakorolják vallásukat, Kína területén kívül élőkkel tartják a kapcsolatot, de olyanokat is fogva tartanak, akik társadalmi megmozdulásokon vettek részt vagy csupán van olyan rokonuk, aki ilyenen részt vesz.

Az Amnesty International által megszerzett információk és a média közleményei szerint a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élőket súlyosan fenyegeti az önkényes bebörtönzés veszélye, amennyiben a tengerentúli rokonaikkal tartják a kapcsolatot. A hatóságok olyanokat is elfogtak, akik külföldről hívást fogadtak. Azt is próbálták elérni, hogy senki se használjon titkosított üzenetküldő alkalmazásokat. Ezek helyett olyan helyi alkalmazások használatára kényszerítették rá az embereket, amelyek mögött nincs titkosítás vagy más adatvédelmi biztosíték.

Bár a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgurok és más jelentős számú muszlim etnikai kisebbségi csoportok már régóta tapasztalják a szabad vallásgyakorlási- és gyülekezési-, valamint más emberi jogok korlátozását, de az elmúlt évek során a hatóságok még jobban célozzák őket példa nélküli atrocitások sorozatával. Számos módszerrel erősítik az elnyomást: széles körben, önkényesen fognak el tömegeket, az embereket a technológia segítségével figyelik meg, nehéz fegyverzetű járőröket látni az utcákon, biztonsági ellenőrző pontokat alakítanak ki és az emberi jogokat sértő irányelveket tartatnak be.

Számos beszámoló született arról, hogy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen a kínai hatóságok gyakorlatilag kikerülték azt az ügyrendi védelmet, amely a kínai törvények szerint a vádlottakat megilleti, több ujgur vádlottól pedig a védőügyvédet is megtagadták.

Az Amnesty International információi mellett több médiaorgánum is arról tudósított, hogy ezen a területen a hatóságok 2017 tavasza óta elkezdték az ujgurok tömeges bebörtönzését. Vagy büntetésvégrehajtási intézményekbe küldik őket vagy hosszú börtönbüntetéseket rónak ki rájuk. Ezek az atrocitások nem csak ujgurokat, hanem más muszlim kisebbségi csoportokat, a kazakokat és kirgizeket is érintik.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Chen Quanguo: Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület párttitkára

Követeljük:

• engedjék szabadon Guligeina Tashimaimaitit, és ejtsenek minden ellene felhozott vádat, amennyiben nincs elegendő hiteles és döntő bizonyíték arra, hogy egy a nemzetközi jog alapján is bűncselekménynek számító bűntettet követett el
  • biztosítsák Guligeina Tashimaimaiti ügyvédhez való jogát, és azt, hogy ne váljon kínzás vagy más embertelen bánás áldozatává
  • biztosítsák, hogy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élők kapcsolatba léphessenek családjukkal és más ismerőseikkel, beleértve külföldön élő családtagjaikat is, a nemzetközi emberi jogi szabályoknak megfelelően