Sürgős akció

Újságírót fenyegetett meg a csecsen házelnök

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2017/1/10, A petíció aktív

A csecsen parlament elnöke január 6-án az Instagramon fenyegette meg az ismert újságírót, Grigorij Svedovot. A férfi a régióval foglalkozó Kaukázusi Csomó nevű független honlap főszerkesztője.

Grigorij Svedov társalapítója és főszerkesztője az egyik leghitelesebb Kaukázussal foglalkozó újságnak, a Kaukázusi Csomónak. Az újságot és a munkatársait a munkájuk miatt rendszeresen érik fenyegetések, zaklatások, olykor pedig fizikai erőszak, elsősorban azért, mert az Észak-Kaukázus, így a Csecsen Köztársaság emberi jogi helyzetéről is gyakran írnak.

Január 6-án a csecsen parlament elnöke Magomed Daudov, az egyik legnagyobb hatalommal bíró csecsen politikus, alig burkolt fenyegetést küldött Grigorij Svedovnak. A csecsen vezető egy összecsomozótt nyelvű kutyáról készült képet tett fel az Instagramjára “Kaukázusi Csomó?” képaláírással. A kutyához a Sved nevet írta, illetve azt, hogy “ahelyett, hogy hasznos munkáját végezné” “a más fajtájú kutyák közötti harcokba avatkozik”, és “különösen a kaukázusi pásztorkutya jelent rá veszélyt”. Javaslata szerint Sved nyelvét normál méretűre kellene vágni, a fogait pedig el kell távolítani. Magomed Daudov régi szövetségese Ramzan Kadirov csecsen elnöknek. A csecsen kormány sajtófőnöke tagadta, hogy az Instagram poszt bármilyen fenyegetést tartalmazott volna.

A csecsenföldi helyzetről író újságírók gyakran lesznek fenyegetések vagy gyilkosságok áldozatai. Natalja Esztemirovát, aki rendszeres szerzője volt a Kaukázusi Csomónak, 2009 júliusában rabolták el és ölték meg. Anna Politkovszkaját, aki szintén írt Csecsenföldről, moszkvai lakása előtt lőtték le 2006 októberében.

Háttér

Magomed Daudov (vagy ahogy sokan a háborús becenevén ismerik, “Nagyúr”) 2016 januárjában hasonló módon már megfenyegette az orosz ellenzéket, akkor Ramzan Kadirovról és egy kaukázusi juhászkutyáról készült képett rakott ki. Ramzan Kadirov is fenyegetett már meg embereket az Instagramon: tavaly februárban Mihail Kaszjanovról, az ellenzéki Parnas párt vezetőjéről tett ki egy olyan képet, ahol a férfira egy célkereszt volt rajzolva.

Grigorij Svedov elmondta, hogy ír a nyomozóhatóságoknak, és arra kéri őket, vizsgálják ki a fenyegetést.

Gyakran fenyegetik vagy bántalmazzák azokat az újságírókat és jogvédőket, aki a Csecsenföldön elkövetett jogsértésekről számolnak be. Ezeket az eseteket szinte soha nem vizsgálják ki, még azokat sem, ahol valakit megöltek.

Natalja Esztemirovát, a Kaukázusi Csomó rendszeres szerzőjét Csecsenföldön rabolták el, holttestét a szomszédos Ingusföldön találták meg 2009. július 15-én. Anna Politkovszkaját, aki szintén foglalkozott Csecsenfölddel, a moszkvai lakása előtt lőtték agyon 2006. október 7-én. Korábban mindketten kaptak fenyegetéseket névtelenül és nyíltan is csecsen politikusoktól. Egyik esetet sem vizsgálták ki.

2016. március 9-én egy maszkos fegyveres csoport támadta meg a Joint Mobile Group (JMG) nevű emberi jogi szervezet két tagját, sofőrüket és hat orosz, norvég és svéd újságírót miközben Észak-Oszétiából utaztak Csecsenföldre. A gyanú szerint a csoport egy helyi rendfenntaró egység volt. Két órával később a szervezet ingusföldi irodáját átkutatták. Egy héttel később a JMG vezetőjét, Igor Kaljapint azért dobták ki egy grozniji szállódából, mert az igazgató szerint “nem szereti” Ramzan Kadirov csecsen vezetőt. Kaljapint bántalmazta és tojásokkal, tortával, tisztítószerekkel és liszttel dobálta meg egy feldühödött tömeg. Egyik esetet sem vizsgálták ki.

Szeptember 5-én Zalaudi Geriev újságírót, a csecsen vezetés ismert kritikusát és a Kaukázusi Csomó szerzőjét három év börtönre ítélte a sali járási bíróság, mert állítólag 167 gramm marihuána volt nála. A tárgyaláson Geriev visszavonta a vallomását, és elmondta, hogy április 16-án három civil ruhás férfi vette őrizetbe, egy autóba rakták, majd egy Groznij melletti erdőbe hajtottak vele, ahol megkínozták. Később átadták a rendőrségnek, akik arra kényszerítették, hogy tegyen beismerő vallomást.

A Committee to Project Journalists nevű szervezet szerint 1992 óta Oroszországban 56 újságírót öltek meg.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Alekszandr Ivanovics Basztrikin: elnök, Orosz Szövetségi Nyomozóbizottság

Követeljük:

• folytassanak le egy gyors, hatékony és független vizsgálatot a Grigorij Svedov elleni fenyegetés kapcsán, amely az orosz büntető törvénykönyv 144. szakasza szerint bűncselekmény (“az újságírók jogszerű munkájának akadályozása”)
  • ítéljék el a lehető leghatározottabban Magomed Daudov fenyegetését, és biztosítsák, hogy Grigorij Svedovnak nem esik bántódása
  • és emlékeztesd őket, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján Oroszországnak kötelessége garantálni a véleménynyilvánítás szabadságát, és megvédenie az újságírókat a fenyegetésektől és támadásoktól.