Sürgős akció

Görögország: pokoli körülmények között a menekülők

Görögország, Az akció indult: 2016/3/24, A petíció aktív

Több ezer ember – beleértve kisgyermekes családokat – ragadt Görögországban embertelen körülmények között, a görög hatóságok pedig képtelenek megfelelő körülményeket biztosítani a menekültek és menedékkérők számára.

Legfrissebb hírek

6/162016

Félelem és bizonytalanság Görögországban

Közel 8500 menekült, menedékkérő és migráns esett csapdába a görög szigeteken. Ők azok, akik az EU-Törökország alku március 20-i hatályba lépése óta érkeztek ide. Nagyon sokan közülük attól félnek, visszaküldik őket Törökországba, ahol nem lesznek biztonságban. A legtöbben rettenetes körülmények között élnek, miközben a kérelmeik elbírálása rendkívül lassan és teljes mértékben átláthatatlanul zajlik. Tovább

Nők, férfiak és gyermekek alszanak pokoli körülmények között ideiglenes sátrakban, alig van élelmük a görög-macedón határon. Athénban, Pireusz kikötőjében az emberek az utasterminálok padlóján alszanak. Sokan állják hetek óta a hideget és az esőt, miközben fogalmuk sincs arról, hogyan tovább. A menekültek Törökországba való visszaküldésére vonatkozó legutóbbi intézkedésnek nem lett más eredménye, csak a még nagyobb bizonytalanságot eredményezett.

Az emberek többsége erőszakos konfliktusok elől menekül és azért ragadt Görögországban, mert a többi európai ország a menekültek támogatása helyett lezárta határait és nem kínáltak semmilyen igazi megoldási lehetőséget a problémára.

Görögország egyedül nem tud ezzel a helyzettel megbirkózni. Görögország - amelynek befogadási rendszerét már így is szétfeszíti a megrekedt emberek száma - nem képes biztonságos menedéket nyújtani a rászorulóknak. Az uniós államok a tragikus helyzet ellenére mégsem helyeznek át menekülteket.

Hány hidegben alvó gyermek kell még ahhoz, hogy az európai országok végre felfogják: nekik is be kell fogadniuk menekülteket Görögországból? Az Európába vezető biztonságos és legális utak létfontosságúak a menekültek és menedékkérők számára, hogy megkaphassák azt a támogatást, amire mindennél jobban szükségük van.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben vagy Twitteren továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Donald Tusk: elnök, Európai Tanács

Követeljük:

• az Unió minden elérhető eszközt ragadjon meg a görögországi menedékkérők sürgős befogadására – beleértve nagy számú menekült áthelyezését, a családegyesítést és a menedékkérők vízumhoz való hozzájutásának lehetővé tételét
  • létesítsenek több biztonságos és legális útvonalat a nemzetközi védelemre szoruló emberek számára, biztosítva ezzel, hogy a menekülteknek ne kelljen veszélyes tengeri utakat vállalniuk