Sürgős akció

BELARUSZ: Akadályozzuk meg Gennadii Yakovitskii kivégzését

Belorusszia, Az akció indult: 2016/2/2, A petíció aktív

Gennadii Yakovitskiit január 5-én ítélték halálra Belaruszban. Az övé volt az első halálos ítélet, amit 2016-ban hoztak.

Legfrissebb hírek

5/32016

Már csak a kegyelemben bízhat Gennadii Yakovitskii

A belarusz legfelsőbb bíróság helyben hagyta Gennadii Yakovitskii halálos ítéletét, dacára annak, hogy a védője szerint az ártatlanságát igazoló bizonyítékot nem tárgyalták és bűnösségét sem sikerült kétséget kizáróan megállapítani. Ha Lukasenka elnök nem ad kegyelmet, a férfit bármikor kivégezhetik. Tovább

Január 5-én a minszki törvényszék bűnösnek találta a 49 éves Gennadii Yakovitskiit 35 éves partnere brutális meggyilkolásában. Gennadii Yakovitskiit egyszer már 1989-ben halálra ítélték emberölésért, még akkor amikor Belarusz a Szovjetunió része volt. Ezt az ítéletet később 15 év börtönre változtatták.

A legutóbbi ügyben Gennadii Yakovitskii állítólag a közös lakásukban ölte meg partnerét, miután előtte két napig ivott a barátaival. A szemtanúként meghallgatott barátok ellentmondásos vallomásokat tettek, de azt mindannyian egybehangzóan állították, hogy Gennadii Yakovitskii többször megütötte partnerét egy veszekedés során.

Gennadii Yakovitskii január 20-án a Legfelsőbb Bíróságnak benyújtotta fellebbezését a kiszabott halálos ítélet ellen. Ha ítéletét a bíróság fenntartja és nem kap elnöki kegyelmet, hónapokon belül kivégezhetik. Belarusz az utolsó ország Európában és Közép-Ázsiában, ahol még mindig hajtanak végre halálos ítéleteket.

Az Amnesty International minden esetben ellenzi a halálbüntetés alkalmazását, függetlenül attól, hogy ki a vádlott, milyen bűncselekményről van szó, ártatlan vagy bűnös-e az illető, illetve milyen módszerrel hajtják végre a halálos ítéletet. A halálbüntetés sérti az élethez való jogot, ami az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint minden embert megillet. A halálos ítélet alapvető példája a kegyetlen, embertelen és megalázó büntetésnek.

Nem akarjuk kisebbíteni a Gennadii Yakovitskii által elkövetett bűncselekmény komolyságát, de kutatások bizonyítják, hogy a halálbüntetésnek nincs visszatartó ereje, az ítéletek nem csökkentik a bűnözést, azonban az emberi jogok végső megtagadását jelentik.

Háttér

2014-ben Belaruszban titokban kivégezték Pavel Selyunt egy 2012-ban elkövetett kettős gyilkosságért. Később a 2014-es évben a mogilevi törvényszék megerősítette, hogy kivégezték Rygor Yuzepchukot. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra a kivégzés időpontját.

2015. november 20-án az ország nyugati részén található hrodnai törvényszék emberölésért halálra ítélte Ivan Kulesht. Az ítéletre válaszolva az EU újra felszólította Belaruszt, hogy a halálbüntetés eltörlése felé vezető első lépésként vezessen be moratóriumot a kivégzésekre.

A halálos ítéleteket sokszor tisztességtelen tárgyalások végén hozzák meg, amelyek során gyakoriak a kínzással kicsikart vallomások. A tárgyalások titokban zajlanak, az elítéltek, családjaik és jogi képviselőik nem kapnak megfelelő tájékoztatást az eljárásról. A hatóságok nem hajlandók a kivégzett elítéltek testét visszaszolgáltatni a rokonaiknak, és gyakran azt sem árulják el, hova temették őket. Annak ellenére hajtanak végre kivégzéseket, hogy a ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kérte a kormányt, függessze fel a végrehajtásukat, amíg a Tanács felül nem vizsgálja az egyes ügyeket. 2012 novemberében az Emberi Jogi Tanács úgy találta, hogy a halálbüntetés alkalmazása sérti az elítéltek és családjuk emberi jogait.

A hatóságok nem hozzák nyilvánosságra a halálbüntetéssel kapcsolatos statisztikákat, ideértve a halálos ítéletek és végrehajtott kivégzések pontos számát, ezzel is akadályozzák a valódi társadalmi vita kialakulását, és az eltörlésért folytatott küzdelmet.

Mostanáig 140 ország törölte el - törvényben vagy gyakorlatban - a halálbüntetést. 2015-ben három ország - Fidzsi, Madagaszkár és Suriname - csatlakozott a halálbüntetés-mentes országokhoz.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Aljakszandr Lukasenka: elnök

Követeljük:

• állítsa meg a tervezett kivégzéseket, és változtassa meg Gennadii Yakovitskii halálos ítéletét;
  • biztosítsák számára ügyének tisztességes újratárgyalását;
  • első lépésként a halálbüntetés eltörlése felé vezető úton vezessen be moratóriumot a kivégzésekre.