Brutális kínzás és kivégzés a Fülöp-szigeteken

Fülöp-szigetek, Az akció indult: 2014/6/24, A petíció aktív

2010 márciusában letartóztatták Darius Evangelista-t. Augusztusban felismerte a felesége, hogy a médiában megjelent brutális képsorokban a férjét kínozzák. Három nappal később megtalálták egy ismeretlen férfi koponyáját Manilában, minden valószínüség szerint Darius volt az áldozat. Margie Evangelista most azon küzd, hogy felelősségre vonják a férjét megkínzó és lemészárló rendőröket.

Legfrissebb hírek

12/102015

Az Amnesty szerint pozitív fejlemény, hogy a Szenátus hajlandó érdemben foglalkozni a rendőrségi kínzás eseteivel a Fülöp-szigeteken

Az Amnesty International szerint a Fülöp-szigeteken továbbra is aggasztó gyakorisággal fordul elő, hogy valakit rendőrök kínoznak meg, a felelősöket pedig szinte mindig futni hagyják. Tovább

Margie Evangelista férje a 2010. március 5-ei letartóztatása óta nem került elő. Képzeljék el a sokkot, amit akkor élt át, amikor 2010. augusztus 17-én a fülöp-szigeteki nemzeti televízió híradója bemutatott egy videót, amiben a férjét kínozzák (a felvételt később átvette a CNN, az Al Jazeera és a Youtube is). A videón egy meztelen férfi vonaglik a padlón és üvölt fájdalmában, miközben egy rendőr ütlegeli és többször megránt egy zsinórt, amit a férfi nemiszervéhez kötöztek. A kínzást több egyenruhás rendőr végignézi. A meztelen férfi Darius Evangelista, Margie Evangelista férje, három fiatal gyerek édesapja.

Margie Evangelista meg van győződve, hogy a férje van a videón: 'Tudom, hogy ő az. Pont ilyen vékony és sápadt volt. Felismertem a tetoválásokat a testén.'

Három nappal később Margie Evangelista azt olvasta egy újságban, hogy egy emberi fejet találtak szemétszedők a fővárosban, Manilában. Elment a ravatalozóba, ahova a rendőrség elvitte a koponyát. Elmondása szerint a fogak és a fej is hasonlítanak Dariuséhoz. Később Margie és az ügyvédje igazságügyi orvoszszakértői vizsgálatnak vetette alá a koponyát, hogy megállapíthassák a személyazonosságát, de a fülöp-szigeteki igazságügyi orvoszszakértői laboratórium nem tudta biztosan megállapítania azt. Margie-nak nincs elég pénze újravizsgáltatni a koponyát.

2010 márciusában Manilában tartóztatták le Darius-t rablás gyanújával, és a Fülöp-szigeteki Emberi Jogi Bizottság szerint, aki kivizsgálta az ügyet, három másik fogvatartott látta, amint beviszik a manilai Tondo rendőrségére, és ott bezárják. Azt mondják, hogy a rendőrségen elvitték a rendőrfőnök irodájába, majd súlyos sérülésekkel érkezett vissza a cellájába. Az arcán úgy tűnt, mintha tompa ütések lettek volna, és a feldagadt szemeit szalaggal letakarták. Ezután elvitték a rendőrségről. A korábbi cellatársai hallották, amint egy rendőr kijelenti, hogy 'szabaduljanak meg tőle'. Ezután soha többé nem látták Darius-t.

Darius, családja szerint, az utóbbi években többször volt manilai börtönökben rablásért. Ennek ellenére semmi sem indokolhatja meg kínzás, erőszakos eltűnés vagy a kivégzés alkalmazását.

Az Evangelista család feljelentést tett az ügyben kilenc rendőr ellen. Az elsődleges gyanusítottat, aki a videón elköveti a kínzásokat, 2011 januárjában elbocsátották a rendőri testülettől. Később kriminológiát tanított egy főiskolán, és rendőröket képzett ki felderítő nyomozásból.

2011 novemberében a manilai bíróság elrendelte hét rendőr letartóztatását, akiket a kínzással kapcsolatban gyanusítanak. Joselito Binayug, Joaquin de Guzman, Rodolfo Ong, Dante Bautista, Nonito Binayug, Rex Binayug és Rogelio Rosales, Jr. - ők azok, akiket a 2009-es Kínzásellenes Törvény megsértésével vádolnak. Az ügy jelenleg is függőben van. 2012 júniusában csak két rendőr volt előzetes letartóztatásában, a többi hét, beleértve az elsődleges gyanusítottat, jelenleg is bújkál.

Margie ragaszkodik hozzá, hogy az elsődleges gyanusított elbocsátása a testülettől még nem jelent igazságot. A Darius megkínzásával gyanusított rendőröket felelősségre kell vonni.

Margie-nak nincs sok esélye. Ha Darius tényleg halott és a rendőrök ölték meg, akkor ez egy újabb bíróságon kívüli ügy lesz a Fülöp-szigeteken. A bíróságon kívüli ügyek 1%-ában szolgáltatnak igazságot. Eddig még a fülöp-szigeteki rendőrség vagy katonság egyetlen tagját sem ítélték el súlyos emberi jogi sértéssel, mint a kínzás vagy az erőszakos eltűnés. Talán Darius esete lesz az új kínzásellenes törvénykezés mintaesete.

A rendőrségi brutalitás mindennapossá vált a nyomornegyedekben élők életében. Rablással, zsebtolvajlással, szexmunkával vádolt nők, férfiak és fiatalok szembesülnek nap mint nap a manilai rendőrök kínzásaival és embertelen bánásmódjával. 2001. és 2010. között az Fülöp-sizgeteki Emberi Jogi Bizottságnak jelentett emberi jogi sértések felét rendőrök követték el.

Háttér

2009-ben Fülöp-szigetek új kínzásellenes törványkezést fogadott el, mégis a kínzás és az embertelen bánásmód továbbra is elterjedt maradt .

Van esély a változtatásra: a jelenlegi kormány nyilvánosan elkötelezte magát az igazságszolgáltatási rendszer reformja iránt. A reformot az EU támogatja technikailag és anyagilag is (több mint 13 millió euróval).

Fülöp-szigetek ratifikálta az OP-CAT-et, vagyis a Konvenciót a Kínzás ellen 2012 áprilisában. A 2009-es Kínzásellenes nemzeti szabályozásuk és az OP-CAT ellenére a kínzások és más embertelen bánásmódok a mai napig folytatódnak.

A rendőrállomosokon gyakran kínzást alkalmaznak vallomások kicsikarására, hisz az igazságügyi rendszerük erősen vallomás alapú. 18 éven alattiak, szexmunkások (nők és melegek) és transznemű személyek különösen ki vannak téve a rossz bánásmódnak.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével weben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Nicanor Bartolome: Fülöp-szigeteki Nemzeti Rendőrkapitány, Fülöp-szigeteki Nemzeti Rendőrség Országos Parancsnoksága

Követeljük:

• Vonják felelősségre a Dariust megkínzó és kivégző rendőröket.
  • Tegyenek az országban elterjedt kínzás és önkényes letartóztatások ellen.