Kínzás és 20 év börtön egy üzbég ENSZ alkalmazottnak

Üzbegisztán, Az akció indult: 2014/11/3, A petíció aktív

Erkin Musaev, a Honvédelmi Minisztérium egykori tagja az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) dolgozott Üzbegisztánban, amikor 2006 januárjában letartóztatták. 2006-ban és 2007-ben három különböző tisztességtelen tárgyaláson hazaárulás és hivatali visszaélés bűntettéért összesen 20 év börtönbüntetésre ítélték. Családja szerint kínzással kényszerítették ki belőle a vallomásokat. Bár ügyvédje és családja többször is panaszt tett, nem indult valódi vizsgálat a feltételezett kínzás ügyében. 2012 márciusában az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága úgy találta, hogy Erkin Musaev emberi jogai sérültek a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának (ICCPR) kínzás tilalma (7. cikk), szabadsághoz és biztonsághoz való jog (9. cikk) és tisztességes eljáráshoz való jog (14. cikk) pontok alapján.

Legfrissebb hírek

5/212015

Erkin végre elolvashatta a leveleink egy részét

Erkin Musaev végre elolvashatott párat a neki küldött támogató levelek közül. Tovább

4/152015

Titkok és hazugságok – Az USA és Európa is szemet huny az üzbegisztáni kínzások felett

Az Amnesty International által a mai napon publikált új jelentés szerint az USA, Németország és más európai uniós országok is folyamatosan szemet hunynak az Üzbegisztánban zajló kínzások felett, amely hozzájárul a szörnyű gyakorlat folytatásához. Tovább

3/102015

Erkin Musaev apjának megható levele

A bebörtönzött és megkínzott üzbég férfi, Erkin Musaev édesapja levelet küldött az Amnestynek, hogy kifejezze háláját. Tovább

2/172015

Erkin Musaevet meglátogatta családja a börtönben.

Szülei szerint a fiúk nagyon rossz egészségügyi állapotban van. Tovább

2/172015

A bíróság tagadja, hogy megszegték volna a szabályokat

A Legfelsőbb Bíróság szerint nem sértették meg az eljárási szabályokat Erkin Musaev perében. Tovább

A Honvédelmi Minisztériumnál eltöltött egy évtized után, 2004-ben Erkin Musaev otthagyta állását, hogy a NATO Partnerségi Koordinációs Részlegénél helyezkedjen el, amely a katonai tervezésért és a közös katonai akciók koordinációjáért felelős egysége. Később az ENSZ Fejlesztési Programjánál (UNDP) helyezkedett el. 2006 januárjában az UNDP határrendészeti programjának országos vezetőjeként dolgozott, amikor a kirgizisztáni Biskekben rendezett ENSZ-konferenciára tartva letartóztatták a taskenti reptéren. Erkin Musaev elmondta a családjának, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat (SNB) tisztjei vették őrizetbe. A tisztek először azt mondták neki, hogy kábítószert találtak a táskájában, és azzal fenyegették, hogy letartóztatják kábítószer-csempészetért. Később már azt állították, hogy egy bizalmas adatokat tartalmazó CD-t találtak a táskájában, ezért kémkedéssel vádolták meg a férfit. Erkin Musaev szerint a CD-t a biztonsági szolgálat tisztjei helyezték a táskájába. Letartóztatása után tíz napig ügyvéd nélkül vallatták, és nem léphetett kapcsolatba a családjával. Vallatói azzal is fenyegették, hogy amennyiben nem ismeri be a kémkedést, kábítószer-csempészetért és iszlamista terrorszervezetek támogatásáért fogják elítélni. Erkin szerint ezt követően egy hónapon keresztül reggelente megverték, éjjelente pedig vallatták, miközben a családját is többször megfenyegették. Állítása szerint addig nem is láthatta a családját, amíg a sérülései be nem gyógyultak. A kínzás hatására végül aláírt egy vallomást azzal a feltétellel, hogy a családjának nem esik bántódása. Ennek ellenére továbbra sem érezte biztonságban feleségét és két gyermekét, miután megmutattak neki egy elfogatóparancsot a felesége ellen. Családja a veszély miatt elhagyta az országot.

Erkin Musaev ellen egy meg nem nevezett NATO-tagállam számára történő kémkedés és az ENSZ-támogatások hűtlen kezelésének gyanúja miatt emeltek vádat. 6, 15, majd végül 20 év börtönbüntetésre ítélték három egymást követő tisztességtelen tárgyaláson 2006 júniusában és júliusában, illetve 2007 szeptemberében. Mindhárom bíróság elfogadta a kínzás során kikényszerített vallomásokat, és elutasította a férfi és ügyvédjének kínvallatásra vonatkozó panaszait. Az első tárgyalás vádpontjai a 2005 májusi Andizhanban történt tüntetéshez kötődtek, amelyben több száz személy, köztük nők és gyermekek vesztették életüket, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a békésen gyülekező, fegyvertelen tüntetőkre, akik a korrupció és a hatósági visszaélések ellen demonstráltak. A hatóságok álláspontja szerint a tüntetés egy fegyveres lázadás volt, amelyet betiltott üzbég és külföldi iszlamista szervezetek tagjai szerveztek. Erkin Musaevet a rendbontás megszervezésében való részvétellel vádolták. Az Amnesty Internationalhez eljutott információk alapján nincsen közvetlen kapcsolat Erkin Musaev és az események között.

Erkin Musaev jelenleg az észak-nyugat üzbegisztáni Navoi régió egyik börtönében tölti büntetését. Szakszerű orvosi kezelésre szorul, amit a börtönben nem kap meg. Ezen felül Erkin Musaevet 2009 óta legalább három alkalommal büntetőzárkába rakták a börtön szabályainak állítólagos megszegéséért. A büntetőzárkákat egykori rabok úgy írták le, mint szűkös, gyakran ablak nélküli, fűtetlen beton cellákat, amelyekben csupán egy felnőttek számára túl kicsi ágy van.

Háttér

Az Andizhanban történt mészárlást követően kemény nemzetközi kritika érte Üzbegisztánt, elsősorban az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) részéről. Az EU szankciókat is bevezetett Üzbegisztánnal szemben, amire válaszul Üzbegisztán megtiltotta a NATO európai tagországainak az üzbég légtér használatát az afgán hadműveletekhez, és felszólított Németországon kívül minden országot, hogy vonja ki a katonáit a Termez légi támaszpontról. Az üzbég hatóságok ezen felül felszólították az Egyesült Államok hadseregét, hogy vonuljon ki a kanabadi légi támaszpontról, amelyet az Egyesült Államok 2001 októbere óta bérelt a „terror elleni háború” keretében. Felszólították továbbá a hatóságok az ENSZ Menekült Főbiztosát (UNHCR), hogy vonuljon ki az országból, miután segítséget nyújtott a mészárlás miatt menekülőknek az ország elhagyásában. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalát nem engedték be az országba. A főügyész hivatala büntetőügyi vizsgálatot indított egy sor hivatalnok és egyéb személy ellen, aki bármilyen módon kötődött a kanabadi amerikai légi támaszponthoz, a NATO üzbegisztáni hadműveleteihez vagy egyéb nemzetközi szervezetekhez, beleértve az ENSZ-et is. A Honvédelmi Minisztérium több tucat tisztviselőjét, köztük Erkin Musaevet hosszú börtönbüntetésre ítélték olyan súlyos bűncselekményekért, mint a csalás, a hazaárulás vagy a hivatallal való visszaélés.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához benyújtott jelentésében Erkin Musaev anyja azt állította, hogy a 2007 szeptemberi (harmadik) tárgyalás során Erkin ügyvédje emlékeztette a bíróságot, hogy bírósági feljegyzések is tanúskodnak Erkin agyi sérüléseiről, amelyeket az SNB fogdájában szerzett, és amelyeknek ellátásához szakorvosi segítségre van szükség a taskenti kórházban. Az ítélet ellen benyújtott minden fellebbezés elutasításra került, egy hónappal később pedig az üzbég Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta a 20 éves börtönbüntetést kimondó ítéletet.

A Musaev v. Üzbegisztán ügyben hozott 2012 márciusi döntésében az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága kimondta, hogy „[...] [a] felelős hatóságok nem fordítottak megfelelő és elégséges figyelmet [Erkin] Musaev kínzásra és kényszervallatásra vonatkozó panaszaira, amelyeket a nyomozati szakaszban és a tárgyalás során is megismételtek.” A Bizottság megállapította, hogy az ICCPR 7. cikke által biztosított jogait megszegték, és az üzbegisztáni hatóságoknak kötelessége lett volna hatékony jogorvoslatot biztosítani, beleértve a fogva tartás alatt feltételezhetően elszenvedett kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód hatékony és független kivizsgálását.

Az önkényes fogva tartással foglalkozó ENSZ munkacsoport 2008. május 9-én közzétett véleménye szerint Erkin Musaev további fogva tartása önkényesnek tekinthető, így az szembe megy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának és az ICCPR számos cikkével.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Rashidzhon Kodirov: Főügyész, Főügyészség

Követeljük:

• engedjék szabadon azonnali hatállyal Erkin Musaevet
  • a Főügyész indítson egy független, átfogó és hatékony vizsgálatot az Erkin Musaevet ért állítólagos kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód ügyében
  • a jogsértések elkövetőit állítsák bíróság elé