Sürgős akció

Megkínzott és szexuálisan bántalmazott jogvédő

Üzbegisztán, Az akció indult: 2015/6/24, A petíció aktív

Az üzbég jogvédőt, Elena Urlaevát május 31-én őrizetbe vette a rendőrség, majd kínzásnak, szexuális bántalmazásnak és megalázó bánásmódnak vetették alá, hogy átadja a fényképezőgépe memóriakártyáját. A kártya emberi jogsértések általa készített képi bizonyítékait tartalmazta.

Legfrissebb hírek

10/282015

Az Európai Parlament a kínzóeszköz-kereskedelem leállítása mellett voksolt; követni fogják-e a tagállamok?

Az Európai Unió (EU) kínzóeszközökre vonatkozó Rendeletéről ['Tools of Torture' Regulation] szóló EP jelentés elfogadása fontos lépés a kiskapuk bezárása, valamint a kínzás és embertelen bánásmód megakadályozása felé – nyilatkozta az Amnesty International és az Omega Research Foundation a tegnapi plenáris szavazás után. Azonban amennyiben az EU-s tagállamok nem erősítik meg az Európai Bizottság javaslatát hasonlóan erőteljes intézkedések támogatásával, abban az esetben EU-s székhelyű cégek továbbra is nyereségre tehetnek szert számos kínzásra és embertelen bánásmódra is használható biztonságtechnikai felszerelés reklámozásából és kereskedelméből. Tovább

6/262015

Utcai akció a Kínzás Áldozatainak Világnapján az Erzsébet téren – 55 országban fejezik ki szolidaritásukat a kínzások áldozataival

Az Amnesty International Magyarország június 26-án, pénteken 18 órától a Kínzás Áldozatainak Világnapján utcai akcióval készül az Erzsébet téri sétányon (az óriáskerék mellett). Tovább

Elena Urlaeva jogvédőt, egy független civil szervezet, az Üzbég Emberi Jogi Jogvédők Szövetségének vezetőjét május 31-én vette őrizetbe a rendőrség. Aznap ezt megelőzően a gyapotföldeken alkalmazott kényszermunka jelenségét dokumentálta. Több órán keresztül fogva tartották az északkelet-üzbegisztáni Taskent régióbeli Chinaz város rendőrségén, jegyzetfüzetét és digitális fényképezőgépét elkobozták.

Urlaeva elmondása szerint az egyik rendőr fejen ütötte és követelte, hogy árulja el, hová rejtette a fényképezőgép memóriakártyáját. A többi rendőr (mindegyikük férfi) kiabált vele és szidalmazta. Az „Egyesült Államok ügynökének” és árulónak nevezték, továbbá azzal vádolták, hogy üzbég államtitkokat adott el külföldi országoknak. Urlaeva kifejtette, hogy a rendőrök mentőt hívtak a rendőrörsre, és három injekciót adattak be neki, amelyek elgyengítették. Ezután levetkőztették és két ízben hüvelyi vizsgálatnak vetették alá. Először egy ágyra fektették, és egy női orvos beható hüvelyvizsgálatot végzett rajta ‒ feltehetőleg azért, hogy meggyőződjenek róla, nem rejtette-e oda a memóriakártyát. Mivel a doktornő nem találta, kényszerítették, hogy átüljön egy székre. A rendőrök és egy férfi mentőápoló lefogták a karját és lábát, majd a doktornő hüvelytükörrel egy második vagina vizsgálatnak vetette alá. Ez az eljárás vérzést okozott. A végbelét szintén megvizsgálták.

Ezt követően a rendőrök egy helyi kórházba szállították, hogy mellkasi és hasi röntgent végezzenek rajta. A röntgenvizsgálat után szerette volna használni a mosdót, de a rendőrök arra kényszerítették, hogy a kórház előtti füves területen könnyítsen magán. Fényképeket és videofelvételeket készítettek róla, és azzal fenyegették, hogy közzéteszik őket az interneten, ha panaszkodni mer az őt ért bánásmódról.

Június 1-jén Urlaeva a taskenti belügyminisztérium épülete előtt egy plakáttal tiltakozott, követelvén, hogy kínzóit vonják felelősségre. Végül biztonsági tisztek bekísérték a minisztérium irodájába, ahol hivatalos panaszt tett.

Háttér

Elena Urlaeva azon kevés jogvédők egyike, akik még Üzbegisztánban maradtak és ott dolgoznak. Kutatásokat folytat, emberi jogi témákban ír cikkeket a nemzetközi közösség számára, és aktívan együttműködik más jogvédőkkel Üzbegisztánban és azon kívül is. Jelentést készített a gyapotültetvényeken tapasztalható munkakörülményekről.

Üzbegisztánt már sok kritika érte jogvédők részéről, amiért kényszermunkát alkalmaznak a gyapot begyűjtése során. A hatóságok nem szeretnék, hogy az ezzel kapcsolatos bizonyítékok napvilágra kerüljenek és a nemzetközi közösség tudomására jussanak. Ők azt állítják, a gyapot betakarítására beosztott munkások embertelen és megalázó lakáskörülményeiről és a kényszermunkáról szóló állítások tévesek, és csupán a konkurens gyapottermesztő országok találták ki, mert így akarják manipulálni a termék piacát. 2013-ban az üzbég hatóságok hozzájárultak, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) független megfigyelőket küldjön, akik az egész ország területén ellenőrzik a gyapot betakarítását. Ugyanakkor az ILO megfigyelőit mindenhová elkísérték az állam alkalmazottai, és a jogvédők jelentései szerint a hatóságok előre utasításokat adtak a gyapotbetakarítóknak arra vonatkozóan, milyen válaszokat adjanak a megfigyelők kérdéseire.

Üzbegisztánban a világ egyik legszigorúbb önkényuralmi rendszere működik. A hatóságok rendszeresen és általánosan követnek el súlyos emberi jogi jogsértéseket, beleértve a gyülekezés, az egyesülés és a véleménynyilvánítás szabadságának szigorú korlátozását. Az ország egyes területein a biztonsági erők folyamatosan kínzásoknak és embertelen bánásmódnak vetik alá a fogvatartottakat és a börtönbüntetésre ítélteket. Jogvédők, a kormányzat kritikusai és független újságírók kényszerültek az ország elhagyására, hogy elkerüljék a letartóztatást, a folyamatos zaklatást és megfélemlítést a biztonsági erők és a helyi hatóságok részéről. Sokukat külföldön is zaklatják az üzbég hatóságok.

Az üzbég büntető igazságszolgáltatási rendszernek meghatározó eleme a kínzás és az embertelen bánásmód. Az üzbég hatóságok így lépnek fel a hivatalostól eltérő vélemények, a valódi és vélt biztonsági fenyegetések ellen, és így akarják kézben tartani a hatalmat.

Az Amnesty International tudomására jutott kínzással és embertelen bánásmóddal kapcsolatos ügyek zömében előfordult szexuális természetű megalázás. Ebbe az is beletartozik, mikor a foglyokat meztelenre vetkőztetik és a biztonsági erők tisztjei, illetve más foglyok trágárságokat és gúnyos tartalmú szexuális megjegyzéseket tesznek rájuk.

További információkért olvassa el az Amnesty International jelentését Üzbegisztánról:

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Ihtior Abdullaev: legfőbb ügyész, Üzbegisztán legfőbb ügyészi hivatala

Követeljük:

• Rendeljék el Elena Urlaeva kínzással, szexuális bántalmazással és megalázásával kapcsolatos állításainak haladéktalan, pártatlan és alapos kivizsgálását, és a felelősöket állítsák bíróság elé;
  • tartsák be a nemzetközi emberi jogi előírásokból fakadó kötelezettségeiket, és garantálják, hogy senki se lehessen kínzás vagy embertelen bánásmód áldozata;
  • biztosítsanak megfelelő körülményeket a jogvédők számára ahhoz, hogy megtorlástól és akadályoktól – zaklatástól, megfélemlítéstől és bántalmazástól ‒ mentesen végezhessék törvényes tevékenységüket.