Sürgős akció

Börtönbe zárták az Al Jazeera munkatársait újságírásért

Egyiptom, Az akció indult: 2014/6/24, A petíció aktív

Az Al Jazeera angol munkatársai közül Mohamed Fahmy-t, Peter Greste-t és Baher Mohamed-et június 23-án elítélte egy egyiptomi bíróság hamis hírek sugározásának és a betiltott Muszlim Testvériség mozgalommal való együttműködés vádjával. Az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tekinti őket.

Legfrissebb hírek

2/132015

Mohamed Fahmy és Baher Mohamed feltételesen szabad!

Feltételesen szabadlábra helyezték az Al Jazeera két újságíróját. Tovább

2/32015

Peter Greste szabad!

Peter Greste-t, az Al Jazeera újságíróját 400 nap fogság után szabadon engedték az egyiptomi börtönből. Tovább

1/12015

Újratárgyalják az Al Jazeera három újságírójának ügyét

Az egyiptomi Semmítőszék az Al Jazeera három újságírójának ügyében újratárgyalásra kötelezte a kairói bíróságot. Tovább

A bíróság, mely a Tora Rendőri Intézményben gyűlt össze, 7 év börtönre ítélte Mohamed Fahmy-t és Peter Greste-t. Baher Mohamed 10 év börtönt kapott, mert őt ezen felül bűnösnek találták lőszertartó birtoklásában is, ami, elmondása szerint, szuvenírként volt nála.

Mohamed Fahmy még mindig szenved a vállsérülésétől, mely lehet, hogy végleges fogyatékossághoz vezet.

A bíróság felmentett két másik embert az ügyben, Anas Mohamed El Beltagy-t és Shady Abdelhamid-ot, de Sohaib Saad Mohamed-et, Khaled Mohamed Abdel Raouf-ot, Ahmed Abdelazim-ot és Khaled Abdel Rahman Mahmoud-ot 7 év börténre ítélte. Az elítélés jogalapja nem tiszta; az Amnesty International bírósági megfigyelője nem látott olyan bizonyítékot, amely arra utalna, hogy a férfiak terrorizmus gyanús cselekményeket követtek el. A bíróság elrendelte, hogy igazságügyi orvosszakértők vizsgáljanak meg három férfit, akiket, elmondásuk szerint, a biztonsági erők megvertek, de az nem egyértelmű, hogy a vizsgálatot végrehajtották-e egyáltalán, és a védőügyvédek panaszt tettek, hogy a jelentés sose érkezett meg róla.

Az elítéltek fellebbezhetnek az ítélet ellen a felsőbb bíróságnál. A bíróság 11 másik embert is elítélt a távollétükben.

Háttér

A bíróság 20 ember ügyét tárgyalta, 11-en nem is voltak jelen. Mindegyiküket hamis hírek sugározásával és a betiltott Muszlim Testvériség mozgalommal való együttműködéssel vádolják.

A gyanusítottak közül 9-en az Al Jazeera személyzetének a tagjai. A három elítélt is Al Jazeera munkatárs, többek közt a brit újságírók Dominic Kane és Sue Turton. Négy egyiptomi munkatársat, akik Katarban dolgoznak, a távollétükben ítéltek el. Egy gyanusított holland újságíró nem az Al Jazeera-nak dolgozik, és elhagyta Egyiptomot, miután kiderült, hogy tárgyalás vár rá.

12 tárgyalás alatt a Államügyészség nem mutatott be semmilyen bizonyítékot, ami arra utalna, hogy a három Al Jazeera újságíró segítette volna a betiltott Muszlim Testvériség mozgalmat, hamis híreket terjesztett volna vagy tiltott eszközöket birtokolna.

Az ügyészek nem tették lehetővé, hogy a védők megismerjék és megtámadják a bizonyítékokat, miután nem lettek meghívva az audiovizuális bizonyítékok bemutatására. Mohamed Fahmy ügyvédje panaszt tett azért is, mert az ügyészek 1.2 millió egyiptomi fontot (170.000 USD) akartak kérni tőle, hogy láthassa a videóbizonyítékot kliense ellen.

A bizonyítékok bemutatásakor semmi terhelőt sem mutattak az ügyészek, még családi és állatképek is keveredtek a bizonyítékok bejátszásába, és sokszor azt sem tudták, hogy melyik bizonyíték melyik gyanusítotthoz tartozik.

A tanúk ellentmondásba kerültek a saját írásos vallomásukkal, a technikai szakértők nem voltak tisztában pontosan melyik csatornánál is dolgoznak az újságírok, és más technikai bakik is arra utaltak, hogy koncepciós perről van szó.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Hesham Mohamed Zaki Barakat: Államügyész, Államügyész irodája

Követeljük:

• Ejtsenek minden az újságírók ellen felhozott vádat , akik ellen kizárólag azért indítottak eljárást, mert éltek a szabad véleménynyilvánításhoz és egyesüléshez való jogukkal