Megkínozták a 21 éves fiút, mert elment egy tüntetésre

Venezuela, Az akció indult: 2014/11/13, A petíció aktív

Daniel Quintero 21 éves volt, amikor egy kormányellenes tüntetésen részt vett 2014. február 21.-én a Zulia állambéli Maracaibóban. Elmondása szerint a tüntetésről hazafelé tartva a venezuelai Nemzeti Gárda tagjai elfogták és megkínozták. Először az „arcomat és a bordáimat kezdték rugdosni és ütni, majd puskatussal verték a homlokomat." Daniel kérte, hogy engedjék el, de a gárdisták ehelyett sértegetni kezdték: azt hajtogatták, hogy „fogd be, te idióta; fogd be te gazember; szállj csak fel a biciklidre”, majd tovább ütötték.

Legfrissebb hírek

7/22015

Nem nyomoznak tovább Daniel Quintero ügyében

A venezuelai ügyészség nem nyomoz tovább a brutálisan megkínzott és bántalmazott Daniel Quintero ügyében. Tovább

1/212015

Daniel háláját küldi mindazoknak, akik támogatják az ügyét

Az Amnesty International munkatársai találkoztak Daniel Quinteróval. Tovább

Elfogása helyszínéről motorral egy páncélozott járműhöz szállították, ahol a gárdisták tovább verték és „felsorakoztak, hogy megüthessenek”. A kegyetlenkedés a páncélozott autón belül is folytatódott, „ a sofőr egy bőrkorbáccsal ütötte meg a bal vállam körülbelül hatszor. A segédje megfordított és fejbe vágott egy vadászpuskával”- mesélte Daniel. Ezek után „ egyikük bekapcsolta telefonján a videórögzítést, odaadta a társának, rám mászott és obszcén mozdulatokat imitált. Végighúzták a puskájukat a lábamon és azt mondták „nézd, borotválja a lábát! Meg fognak erőszakolni a börtönben, és ha megerőszakolnak, akkor meg is fognak ölni.”

Daniel Quinterót a venezuelai Nemzeti Gárda 3. számú regionális bázisára szállították Maracaibóba, ahol a csappattest parancsnoka azt mondta, "hogy fel fognak gyújtani. A parancsnok mellett benzines kannák, drótok és gyufák hevertek. Daniel elmesélése szerint a parancsnok azt mondta neki, hogy el fogják égetni, és senki sem fogja keresni... mindeközben az egész hadosztály, úgy 150 katona állta körül. Miközben beszélt hozzá, a parancsnok gumibotjával verni kezdte. Kilencszer ütötte meg úgy, hogy a kezei még mindig össze voltak kötve.”

Daniel-t innen a Nemzeti Gárda Zsarolás és Emberrablás Elleni Osztályának irodájába vitték. Itt a tüntetés vezetőinek nevét követelték tőle, és kényszerítették, hogy megossza azoknak a nevét és telefonszámát is, akikkel együtt dolgozott egy civil szervezetnél. A szervezet neve "Venezuela Golyók Nélkül" (Venezuela Sin Balas), tagjai pedig olyan fiatalok, akik a közbiztonság javításáért és a büntetlenség ellen kampányolnak.

Daniel elmondta az Amnesty Internationalnek, hogy ezek után egy cellába zárták, és levetették vele az alsónadrágját. A cellában kezét egy lábmagasságban lévő rúdhoz bilincselték. „Azt mondták, hogy két szabályt kell betartanom: nem aludhatok el - mert az őrök sem alszanak, és azt akarják, hogy úgy érezzem magam, mint ők – és maradjak abban a pózban, ahogyan azt ők parancsolták. Össze kellett zárnom a lábaim, a jobb kezemmel fognom kellett a bokáimat és a köldökömnek hozzá kellett érnie a combjaimhoz. Ebben a pózban kellett maradnom egész éjjel; ha megmozdultam, ütni kezdtek. Minden alkalommal, amikor megpróbáltam kinyújtani a térdeim, verni kezdték az ajtót és kiabáltak, hogy hagyjam abba. Körülbelül kilenc órán át voltam ott. Ugyan reggel a fizikai bántalmazásnak vége szakadt, a verbális kínzást folytatták. Ha csak rájuk néztem, idiótának és gazembernek neveztek, és azt mondták, hogy meg fognak erőszakolni. Sértések, sértések vég nélkül.”- mondta.

A következő reggel, mielőtt bíróságra vitték volna, Daniel Quinterót kórházba szállították, ahol úgy döntött, hogy felfedi orvosai előtt sérülései valódi okait. Annak ellenére tette ezt, hogy a vizsgálat során jelen volt három az őt őrző katonák közül. Később ezért egyikük azt mondta neki, hogy „halott vagy”. Az agresszió és a fenyegetések csak akkor értek véget, amikor Daniel végre bíró elé került, aki feltételesen szabadlábra helyezte. A Zsarolás és Emberrablás Elleni Osztály szerint Danielt azért fogták el, mert inzultálta és kővel dobálta meg a Nemzeti Gárda egyik tagját. Jelentésük szerint elfogásakor 28 Molotov koktél, szögesdrót, szögek, benzin, égetett olaj és marihuána voltak a birtokában. Daniel az összes vádat tagadja.

Háttér

2014 februárja óta Venezuelát kormányellenes és kormánypárti tömegtüntetések rázták meg az ország minden részében. A tüntetésekkel kapcsolatban az Amnesty Internationalhez számtalan panasz érkezett az őrizetbe vettek kínzásáról és más kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódjáról, amelyeket a biztonsági erők követtek el a fogva tartás vagy az áthelyezés ideje alatt. A beérkezett panaszok között találhatóak a hatóságok által elkövetett bántalmazások, ahol állítólag tompa tárgyakkal, például sisakkal verték, rúgták és ütötték a fogvatartottakat; olyanokat is, akiket a földre szorítottak az őrizet ideje alatt.

A szervezet kapott panaszokat olyan fogvatartottaktól is, akiket állítólag arra kényszerítettek, hogy hosszú ideig térdeljenek vagy álljanak egy helyben nemi erőszaknak kitéve vagy azzal fenyegetve. Más beszámolók szerint halállal fenyegették őket, és egy esetben a tisztek állítólag benzint is öntöttek egy fiatal fogvatartottra.

A fogvatartottakat nem vizsgálták meg megfelelően orvosok, amikor megérkeztek a fogva tartásuk helyszínére, néhány esetben pedig megfelelő ellátást sem kaptak mielőtt bíróság elé állították volna őket, annak ellenére, hogy egyértelműen gumilövedékektől és golyóktól származó sérüléseik voltak. A fogvatartottaknak joga van ahhoz, hogy orvos vizsgálja meg őket és egészségügyi ellátásban részesüljenek, amikor szükségük van rá. Biztosíték a kínzás és embertelen bánásmód ellen, valamint szerves része a hatóságok kötelezettségeinek, hogy biztosítsák a személyek sérthetetlenségét és méltóságát.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Dra. Luisa Ortega Díaz: Főügyész, Főügyészi Hivatal

Követeljük:

• Vizsgálják ki alaposan, függetlenül és pártatlanul Daniel Quintero kínzással és embertelen bánásmóddal kapcsolatos panaszát, és biztosítsák, hogy a felelősöket bíróság elé állítják;
  • Biztosítsák, hogy minden a tüntetésekkel összefüggő emberi jogsértésről szóló panasz alaposan, függetlenül és pártatlanul kivizsgálásra kerül;
  • Azonosítsák a felelősöket és állítsák őket bíróság elé;
  • Védjék meg az áldozatokat, szemtanúkat és családjaikat az erőszak, erőszakkal való fenyegetés vagy a megfélemlítés bármilyen formájával szemben, amely a nyomozás eredményeként felmerülhet;
  • Tegyenek meg mindent, hogy megelőzzék a kínzást és más kegyetlen bánásmódot, és ratifikálják a nemzetközi egyezményeket;
  • Biztosítsák, hogy az emberek gyakorolhassák szólásszabadsághoz való jogaikat, és gyülekezhessenek anélkül, hogy megtorlástól kelljen tartaniuk.