Sürgős akció

Az indiai dalit nővérek büntetése: nemi erőszak

India, Az akció indult: 2015/9/1, A petíció aktív

Július 30-án az észak-indiai Uttar Pradesh tartományban, Baghpatban egy senki által meg nem választott, csak férfiakból álló falusi tanács elrendelte, hogy egy dalit nőt és tinédzser húgát erőszakolják meg és meztelenül vonultassák fel. A nővérek és családjuk elmenekültek a faluból és most Delhiben vannak.

Május 24-én a 23 éves Meenakshi Kumari és 15 éves húga erőszaktól tartva családjukkal együtt elmenekültek a Baghpatban található falujukból, miután bátyjuk megszökött egy házas jat családból (uralkodó kasztból) származó nővel. Május 30-án falusi házukat kifosztották. Július 30-án a falu khap panchayatjának – egy nem választott, csak férfiakból álló falusi tanács - tagjai elrendelték, hogy Meenakshi Kumarit és húgát erőszakolják meg és meztelenül, befeketített arccal vonultassák fel bátyjuk tettének büntetéseként.

A család továbbra is aggódik saját biztonságukért. Egy másik fiútestvér, Sumit Kumar azt mondta: „A panchayatban a Jat döntés végleges.Nem hallgatnak ránk. A rendőrség nem hallgat ránk. A rendőrség azt mondta, bárkit meggyilkolhatnak most.”

Augusztus 5-én Meenakshi Kumari beadványt nyújtott be a legfelsőbb bíróságnak, védelmet kérve családja számára, hogy visszatérhessenek falujukba. A család azt is elmondta, hogy a jat nő biztonságáért is aggódnak, aki a bátyjukkal szökött meg és aki azt állítja, hogy terhes a közös gyermekükkel. Meenakshi Kumari apja panaszt nyújtott be a Nemzeti Emberi Jogi Bizottsághoz és a Lajstromba Vett Kasztok Nemzeti Bizottságához, azt állítva, hogy a rendőrség és az uralkodó kasztból származó család is zaklatják.

Augusztus 18-án a legfelsőbb bíróság utasította az uttar pradeshi hatóságokat, hogy szeptember 15-ig válaszoljanak a beadványra. „Mióta a legfelsőbb bíróságra mentünk, a falusiak még agresszívabbak” - mondta Sumit Kumar.

Háttér

Ezek a nem választott falusi tanácsok, a khap panchayatok elterjedtek India egyes részein és többségükben uralkodó kasztokba tartozó idősebb férfiakból állnak, akik előírják a társadalmi viselkedés szabályait a faluban. Ismertek arról, hogy szexuálisan erőszakos büntetéseket mérnek ki nőkre. 2011-ben az Arumugam Servai kontra Tamil Nadu Állam ügyben az indiai legfelsőbb bíróság a panchayatokat „kenguru bíróságokként” jellemezte, és kimondta, hogy határozataik törvénytelenek. Azonban néhány államban még mindig működnek ezek a testületek és utasításaikat még mindig végrehajtják. 2014 áprilisában az ENSZ a nők elleni erőszakkal, annak okaival és hatásaival foglalkozó különmegbízottja kifejezte aggodalmát a khap panchayattok folytatódó befolyásával kapcsolatban.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Jagmohan Yadav: rendőrfőkapitány, rendőrség

Követeljük:

• tegyen meg minden szükséges lépést, hogy biztosítsák Meenakshi Kumari, húga és egész családja biztonságát, és biztosítsák, hogy visszatérhessenek a falujukba;
  • folytasson le egy gyors, teljes körű és pártatlan nyomozást a khap panchayat által a nővérek megerőszakolására adott paranccsal kapcsolatban, és megfelelő bizonyíték esetén járjanak el a gyanúsítottakkal szemben;
  • biztosítsa az uralkodó kasztból származó nő biztonságát, és tegyenek meg minden szükséges lépést, az ellene irányuló erőszak megelőzésére.