Sürgős akció

NÉGY CSALÁD TÖBB MINT 500 NAPJA FOGSÁGBAN

Egyesült Államok, Az akció indult: 2017/4/6

Négy gyermek és édesanyjaik kértek menedéket Amerikában, miután szörnyű erőszak miatt el kellett menekülniük a hazájukból. Több mint 500 napja tartják fogva őket az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal egyik pennsylvaniai központjában annak ellenére, hogy tartózkodási kérelmeik elbírálása még folyamatban van.

Antoniót (7), Carlost (4), Josuét (3), Michaelt (16) és édesanyjaikat Marlenet, Lorenát, Teresát és Maribelt (minden nevet megváltoztattuk, hogy védjük a személyazonosságukat) több mint 500 napja tartják fogva a Berks megyei befogadó központban (Berks County Residential Center), amely az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) egyik menekülteket őrizetben tartó központja Pennsylvaniában. Mindegyik család menedéket kért Amerikában, miután traumatikus és életveszélyes helyzetből, többek között emberrablás veszélye és súlyos fizikai illetve szexuális erőszak miatt menekültek el hazájukból, Hondurasból és El Salvadorból. A Berks megyei központban jelenleg 34 család van, közülük sokan Közép-Amerika “északi háromszögének” országaiból, El Salvadorból, Guatemalából és Hondurasból érkeztek, ahol az Amnesty International az erőszak extrém mértékét és közbiztonsági problémákat dokumentált.

A családok fizikai és mentális egészségük romlásáról számoltak be a fogva tartó központban. Josué súlyos allergiától szenved, édesanyját pedig poszttraumás stressz-zavarral és depresszióval diagnosztizálták, amely a független pszichológiai vizsgálat szerint egyre csak romlik a fogvatartás miatt. Egy független szakértő Michaelt is depresszióval diagnosztizálta, míg édesanyjának egy jól látható púp van a mellkasán, amelyet valószínűleg meg kell műteni.

A hatóságok 2016 végén mind a négy gyermeknek megadták a fiatalkorúaknak járó különleges bevándorlási státuszt (Special Immigrant Juvenile Status (SIJS)), az állandó tartózkodásra irányuló kérelmük pedig elbírálás alatt van. Annak érdekében, hogy megkapják az SIJS-t, egy állami bíróság úgy határozott, a kiskorúak mindenek felett álló érdeke azt kívánja, hogy ne térjenek vissza hazájukba. Az amerikai jog szerint az SIJS státusszal rendelkező kiskorúakat feltételesen szabadon kell engedni. A hatóságok 2017 januárjában három gyermeknek kiadták munkavállalási engedélyüket, míg a negyedik még vár erre. A harmadfokú kerületi fellebbviteli bíróság mind a négy anyának felfüggesztette a kitoloncolását, amíg fellebbeznek a szövetségi bíróságnál a kiutasítási határozatuk ellen. Mind a négy családnak van támogatója az Egyesült Államokban, akik hajlandóak őket befogadni és garantálni a bíróság előtti megjelenésüket. Mindezek, vagyis SIJS státuszok, a nemzetközi védelem iránti megalapozottnak tűnő kérelmek és a mentális és fizikai egészségügyi problémák ellenére a Bevándorlási és Vámhivatal tisztviselői nem engedik szabadon a négy gyermeket és édesanyjaikat. A nemzetközi jog szerint nincs ok arra, hogy továbbra is fogva tartsák őket, de az amerikai jog nem nyújt megfelelő jogalapot a szabadon engedésükre.

Háttér

A nemzetközi jog szerint az amerikai kormánynak kötelessége biztosítani, hogy a migránsok és menedékkérők emberi jogait tiszteletben tartsák, védjék és élhessenek ezekkel a jogokkal. Az amerikai kormánynak szintén kötelessége biztosítani, hogy gyermekeket csak különleges körülmények között és csak a lehető legrövidebb ideig tarthassanak őrizetben. A nemzetközi sztenderdek, ideértve azokat az egyezményeket is, amelyeknek az Amerikai Egyesült Államok is részese - megalapozott vélelmet tartalmaznak a bevándorlók és menedékkérők fogva tartása ellen. A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyességokmánya (ICCPR) egyértelműen kimondja, hogy senkit nem lehet önkényesen fogva tartani. Fogvatartásra csak a legvégső esetben kerülhet sor; ezt minden egyes esetben meg kell indokolni és bírói felülvizsgálat tárgyát kell képeznie. A fogva tartás csak akkor elfogadott, ha a hatóságok minden egyes esetben be tudják bizonyítani, hogy arra törvényi lehetőség van, az szükséges és arányos a cél elérése érdekében és az alternatív megoldások (mint például megjelenési kötelezettség, az óvadék vagy a pénzügyi letét) nem lennének hatékonyak.

Mind a négy család borzalmas erőszak elől - halálos fenyegetések emberrablás veszélye, fizikai és szexuális bántalmazás – menekült el a hazájából.

A hároméves Josué élete felét bezárva töltötte. Őrizetben tanult meg járni és beszélni. Ő és 28 éves édesanyja, Teresa eddig 16 hónapot töltött a Berks megyei központban. Josué és Teresa emberrablásra irányuló fenyegetések valamint fizikai és szexuális bántalmazás elől menekült el Hondurasból és érkezett Amerikába, hogy menedéket kérjen. “[A fiam]…olyan fiatal, csupán 22 hónapos volt, amikor eljöttünk és most három éves,” mondta Teresa az ügyvédeivel folytatott egyik beszélgetésben.

A négyéves Carlos és édesanyja, a 34 éves Lorena fenyegetések, megfélemlítések és ismétlődő nemi alapú erőszak miatt menekült el Hondurasból. Ők is 16 hónapja foglyok.

A hétéves Antonio és 24 éves édesanyja, Marlene El Salvadorból származnak. Ők élnek a leghosszabb ideje, több mint 550 napja fogságban Berks megyében, vagyis jelenleg a 18. hónapjukat töltik fogságban. Marlene azt mondta: „nem igazságos, hogy egy gyerek másfél évet börtönben töltsön”, hozzátéve, hogy a hosszú idő megviselte őket. „Azt a pszichológiai terhet, amely egy adott személyre és gyermekeire hat… már nem bírjuk tovább elviselni.”

16 éves korával Michael a legidősebb gyerek Berks megyében. Őt és 41 éves anyját, Maribelt már közel 17 hónapja tartják fogságban. Michaelt megkörnyékezték a bandák El Salvadorban, hogy csatlakozzon hozzájuk, majd halálosan megfenyegették. Miután a családot folyamatosan fenyegették, anya és fia Amerikába menekült, hogy ott kérjenek menedéket.

A hatóságok mind a négy gyermeknek megadták 2016 végén a Fiatalkorúak Különleges Bevándorlói Státuszát (Special Immigrant Juvenile Status (SIJS)), miután egy bíróság megállapította, hogy a gyermekeket „apja [apjuk] magára hagyta, bántalmazta, vagy elhanyagolta”. Mivel az édesanyjuk az egyetlen szülő, aki gondozásukért felelős, nagyon fontos, hogy az anyákat és gyermekeiket együtt engedjék szabadon. Sem az amerikai, sem a nemzetközi jog szerint nincs ok arra, hogy továbbra is fogva tartsák ezeket a családokat.

Név: Antonio (f/m), Carlos (f/m), Josué (f/m), Michael (f/m), Marlene (n/f), Lorena (n/f), Teresa (n/f) and Maribel (n/f) – a személyazonosság védelme érdekében minden nevet megváltoztattunk

Nem nő/férfi: mind

Minden eset

Köszönjük, hogy te is kiálltál az ügy mellett

2017. augusztus 17-én, közel 700 idegenrendészeti őrizetben töltött nap után szabadon engedték a négy éves Carlost, a tizenhat éves Michaelt és édesanyjaikat, Lorenát és Maribelt a pennsylvaniai Berks megyében található idegenrendészeti őrizetből. Augusztus 7-én és 14-én pedig ugyancsak szabadon engedték a három éves Diegót, anyját Wendyt és a hét éves Joshuát és édesanyját Mariát, akik több mint 22 hónapot töltöttek őrizetben. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki támogatta a szabadon bocsátásukért indított akciónkat, ez egy újabb fontos győzelme az emberi jogoknak!

Következő követelésekkel küldtük el aláírásaitokat:

• sürgesd meg a hatóságokat, hogy azonnal engedjék feltételesen szabadon azokat, akik SIJS státuszt kaptak és édesanyjaikat, akiket fogva tartanak a Berks megyei központban; szólítsd fel őket, hogy biztosítsák nekik a szükséges orvosi ellátást és engedélyez

Petíció címzettje(i):

• Jennifer Ritchey: Philadelphiai Kirendeltség megbízott területi képviselője, Bevándorlási és Vámhivatal Amerikai Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma Yorki Kirendeltség