Sürgős akció

Meleg párt vertek meg

Görögország, Az akció indult: 2015/12/4, A petíció aktív

Costas - a görög származású művészeti tanár - és partnere, aki jelenleg menedékkérelme elbírálására vár Görögországban - egy padon üldögélt Athén belvárosának egyik terén, amikor egy fiatalokból álló, fekete inget viselő 12-15 fős csoport megtámadta őket. A pár beszámolója szerint először egy koszos vizet tartalmazó vödröt dobtak rájuk, utána pedig több mint tíz percen keresztül ütötték és rugdosták a két férfit. Miután ezzel végeztek, szemetet borítottak egy kukából Costas fejére, a lábát pedig három darabba törték. A férfi azonnali sebészeti beavatkozáson és több hónapi rehabilitáción kellett átesnie.

Egyetlen támadót sem ítéltek el a mai napig, sőt még gyanúsítottakat sem vettek őrizetbe.

2015 márciusában Costas élettársát újabb támadás érte: elmondása szerint nem sokkal azután, hogy kilépett otthona ajtaján, egy fiatalokból álló csoport szidalmazni kezdte. Amikor közelebb ment, behúztak neki egyet. „Ez rendszeresen előfordul velünk és az ismerőseinkkel is” -mondta Kostas.

A gyűlölet-bűncselekmények nem számítanak újdonságnak Görögországban. Egy görög civil szervezet (Colour Youth) szerint 2015-ben - a korábbi évekkel összehasonlítva - aggasztóan több szexuális irányultság vagy nemi identitás alapú gyűlölet-bűncselekményt regisztráltak.

A helyzeten tovább ront, hogy az azonos nemű párok kapcsolatának törvényi elismerése még mindig várat magára Görögországban. Ez súlyos hatással van több ezer ember életére, akiknek jogait nem ismerik el, és akiket napi szintű hátrányos megkülönböztetés ér. Ez a mulasztás hasonlóan káros hatással van a letelepedési engedélyek elbírálására a külföldi származású azonos nemű párok életében.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Nikos Paraskevopoulos: Egészségügyi, Átláthatósági és Emberi Jogi Miniszter, Egészségügyi, Átláthatósági és Emberi Jogi Minisztérium

Követeljük:

• Felszólítom a görög hatóságokat, tegyenek meg minden szükséges intézkedést és biztosítsák az LMBTI emberek, migránsok és valamennyi görögországi gyűlölet-bűncselekménynek áldozatul eső ember számára az őket megillető jogokat;
  • Követelem minden előítéletes indítékkal elkövetett bűncselekmény – beleértve a valós vagy vélt szexuális irányultságon, valamint a nemi identitáson alapuló bűncselekmények – teljes körű és hatékony kivizsgálását;
  • Kérem, biztosítsa az előítéletes indíték figyelembe vételét a gyűlölet-bűncselekmények elkövetői elleni vádemelés és ítélethozatal során;
  • Továbbá biztosítsa a házasságkötés lehetőségét az azonos nemű párok számára.