Eltűnt Dimitri Bulatov, a kijevi tüntetések egyik főszervezője

Ukrajna, Az akció indult: 2014/4/30, A petíció aktív

Dimitrii Bulatovról január 22. óta nem tud semmit a családja és a baráti köre. Az ukrán hatóságok előtt is jól ismert személye, hiszen ő az Automajdan tüntetések egyik főszervezője. Eltűnése előtt rohamrendőrök ütöttek rajta az általa szervezett autókonvojon. Családja és barátai attól tartanak, hogy Dimitrii Bulatovot elrabolták, és fogva tartják valahol.

Dimitrii Bulatov január 22. este 11 óra óta nem lépett kapcsolatba a családjával és a barátaival. Bulatov azoknak az Automajdan felvonulásoknak az egyik főszervezője, amelyek alkalmával a tüntetők autóikkal vesznek részt a 2013 decembere óta tartó Euromajdan tüntetéseken. Az ukrán hatóságok jól ismerhették aktív közéleti szerepvállalása miatt. Az Amnesty Internationalhez érkezett információk szerint Bulatov január 22.-én egész nap nagyon elfoglalt volt: további tüntetéseket szervezett és különböző találkozókon vett részt. Eltűnése előtt rohamrendőrök ütöttek rajta a tüntetők autókonvoján. A razzia során szétzúzták az autókat, és a résztvevőket egy ismeretlen helyre szállították. Bár Dimitrii Bulatov nem volt a helyszínen, többen attól tartanak, hogy a hatóságok összegyűjtik a hasonló tüntetések résztvevőit. Bár a legtöbb őrizetbe vett tartózkodási helyére fény derült, az ukrán Belügyminisztérium azt állítja, hogy nem ők tartják fogva az aktivistát. Komoly esély van arra, hogy Bulatovot megkínozták vagy más hasonló módon bántalmazták.

Háttér

Ukrajna történelmileg, gazdaságilag és társadalmilag is szoros kapcsolatban van Oroszországgal. Az ország igen megosztott: a nyugati felén élők inkább az Európai Unióhoz való csatlakozást támogatják, míg Ukrajna keleti felén lakó, főleg orosz ajkú lakosság szorosabb kapcsolatokat szeretne Oroszországgal. 2013-ban civil tüntetések kezdődtek Kijevben a fennálló rendszer ellen, miután az ukrán vezetés az EU-s vezetők helyett az oroszokkal kezdett tárgyalni az ország jövőjéről. Az Amnesty International nagyon aggódik, hiszen egyre több olyan hír lát napvilágot, mely szerint a tüntetőket gyakran bántalmazzák és kínozzák az ukrán biztonsági erők. Január 19. óta öt, az Euromajdan tüntetésekkel összefüggő halálesetet jelentettek be, bár a hatóságok csak két ember halálát ismerték el hivatalosan. Több példa is volt arra, hogy a rendőrség a család értesítése nélkül vett őrizetbe tüntetőket. Néhány aktivista azt állítja, hogy ismeretlenek elrabolták, bántalmazták, majd egy erdőbe szállították és otthagyták őket. Egyikük biztosan állította, hogy rendőrök voltak az elkövetők. Január 22-én egy másik Euromajdan tüntetőt, Yury Verbytsky-t találták holtan egy Kijev melletti erdőben. A bordáit eltörték, a feje körül pedig szigetelőszalag nyomaira bukkantak. Őt, és egy ismert újságírót és aktivistát, Igor Lutsenkot január 21-én rabolták el ismeretlenek, miután orvosi ellátást kértek egy helyi kórházban.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Viktor Pavlovich Pshonka: Főügyész, Riznitska 13/15 01601 Kijev Ukrajna e-mail: interel@gp.gov.ua

Követeljük:

• Az ukrán főügyész derítse ki Dmitrii Bulatov hollétét, és gondoskodjon biztonságáról és megfelelő ellátásáról;
  • Amennyiben vizsgálata során kiderül, hogy őrizetben van, tegyen meg mindent, hogy családja meglátogathassa őt, és gondoskodjon arról, hogy lehetősége legyen védőügyvédet fogadni
  • Továbbá gondoskodjon róla, hogy az ukrán hatóságok eljárásaik során tiszteletben tartsák a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeiket, így különösen a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában és a Kínzás elleni Egyezményben foglaltakat.