LMBTI gyűlölet-bűncselekmények és diszkrimináció Bulgáriában

Bulgária, Az akció indult: 2014/6/12, A petíció aktív

Bulgáriában sok leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személy tapasztal erőszakot vagy diszkriminációt élete folyamán. Ezeket a cselekedeteket -verés, megerőszakolás, gyilkosság- általában nem vizsgálják ki megfelelően. Bulgária, nemzetközi és regionális emberi jogi kötelezettségei ellenére, a gyakorlatban nem biztosítja az LMBTI személyek teljes körű védelmét az őket érő gyűlölet-bűncselekmények és diszkriminánió ellen.

A gyűlölet-bűncselekmény a diszkrimináció egyik súlyos formája. Ennek a bűncselekménynek az áldozatait valamilyen vélt vagy valós személyiségjegy, például vallás, szexuális orientáció, nemi identitás vagy etnikai hovatartozás alapján választják ki.

Bulgáriában a jelenlegi Büntető Törvénykönyv véd a vallás vagy etnikai hovatartozás motiválta erőszak ellen. Azonban nem emel ki nyíltan más védett személyiségjegyeket, például a szexuális orientációt, nemi identitást vagy a fogyatékosságot, amik alapot szolgáltathatnak a gyűlöletbűncselekmények elkövetéséhez. Legjobb esetben a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekményeket a 'huliganizmus' bűncselekmények közé sorolják. Ez a kategória azonban figyelmen kívül hagyja a tett diszkrminációs oldalát, ami elválasztja az átlagos bűncselekményektől.

A Büntető Törvénykönyv felülvizsgálata folymatban van. A legutóbbi változat, ami még az Igazságügyi Minisztériumban is vita tárgya, magában foglalja a 'szexuális orientációt', de kihagyja a fogyatékosságot és a nemi identitást a diszkrimináció lehetséges okai közül, ami alapján gyűlölet-bűncselekményt követhetnek el.

A bolgár hatóságoknak biztosítania kell, hogy az új Büntető Törvénykönyv tilt minden gyűlölet motiválta bűncselekményt.

Háttér

Bulgáriában 1968 óta nem tiltott a homoszexualitás. Habár az országban 2003 óta léteznek diszkrimináció és gyűlöletbeszéd ellenes törvények, ezek nyíltan nem mondják ki a LMBTI személyek szexuális orientációján és nemi identitásán, illetve a fogyatékosságon alapuló külön védelmet. A gyűlölet-bűncselekmények elleni passzus, mely jelenleg is vita tárgya, nagy valószinűséggel kriminalizálni fogja a LMBTI személyek elleni erőszakot.

Bulgáriában számtalan gyűlölet-motiválta cselekmény történik nap mint nap. 2008 óta tartják meg a Sofia Pride-ot. Habár évről-évre egyre többen vesznek részt a felvonuláson, gyakran történnek erőszakos incidensek az esemény alatt. Több párt és az egyház is ellenzi a Pride-ot. A Büntető Törvénykönyv bővítése és a védelem kiterjesztése segítené az LMBTI személyek elfogadását és védelmét a mindennapokban.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Zinaida Zlatanova: Igazságügyi miniszter, Igazságügyi Minisztérium

Követeljük:

• A bolgár hatóságoknak biztosítania kell, hogy az új Büntető Törvénykönyv minden gyűlölet motiválta bűncselekményt tiltson, beleértve a nemi identitáson és fogyatékosságon alapulóakat.