This is only a preview of unpublished case!

BELARUSZ: HALÁLBÜNTETÉSEK

Belorusszia, Az akció indult: 2017/9/1, A petíció aktív

2017. július 21-én Kelet-Fehéroroszországban a Mahiliou helyi bíróság halálra ítélte Ihar Hershankout és Siamion Berazhnoyt. Ebben az évbene szervezet már harmadszorra szabott ki halálbüntetést.

2017. július 21-én Kelet-Fehéroroszországban Mahiliou helyi bíróság halálra ítélte Ihar Hershankout és SiamionBerazhnoyt. A bíróság a két férfit bűnösnek találta hat ember meggyilkolásában. A gyilkosságokat 2009 és 2015 között ingatlanszerzési céllal követték el, ezen ügyek később a „fekete ingatlanügynökök” néven vált széles körben ismertté.

Azelkövetkező hetekben az érintettek a legfelsőbb bíróság előtt a halálbüntetésüket kiszabó ítéletet megfellebbezik. Amennyiben a fellebbezést a bíróság elutasítja, az érintettek kegyelmért fordulhatnak Alyaksandr Lukashenka elnökhöz. 1994 óta a legfelsőbb bíróság minden alkalommal fenntartotta a halálos ítéleteket, Lukashenka elnök mindössze egy alkalommal adott kegyelmet. Mindezek alapján a két férfit nagy valószínűséggel a közeljövőben kivégzik.

Fehéroroszországban nem adnak sem előzetes tájékoztatást a kivégzések időpontjáról, sem utólag, annak végrehajtásáról, valamint nem biztosítanak lehetőséget az elítéltek részére a szeretteikkel való utolsó találkozásra. A halálsoron lévő elítélteket kivégzésükkor hátulról lövik fejbe. A fehérorosz jog alapján a holttesteket nem adják ki a családnak, és az elföldelés helyszínét sem árulják el.

Fehéroroszország az egyetlen állam Európában és Közép-Ázsiában, amely még mindig alkalmazza halálbüntetést.

Az Amenesty International minden esetben és kivétel nélkül elítéli a halálbüntetést. Álláspontjuk szerint a legkegyetlenebb, legembertelenebb és legmegalázóbb büntetés, amely sérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában is rögzített élethez való jogot.

Háttér

2009 és 2015 között Ihar Hershankout, SiamionBerazhnoyt és még két másik férfit bűnösnek találtak gyilkosság, emberrablás, sikkasztás, kábítószer birtoklása és irathamisítás bűntettének ingatlan-tulajdonszerzési céllal történő elkövetésében. Az ügy két másik vádlottját 22 s 24 v börtönbüntetésre ítélték.

Annak ellenére, hogy a fehérorosz hatóságok álláspontjuk szerint jó úton haladnak a halálbüntetések eltörlése céljából bevezetett moratórium felé, Fehéroroszország egyértelműen ellenszenvvel viseltetik a globális és regionális szinten is megfigyelhető,a halálbüntetés eltörlésére irányuló tendenciák iránt.

A 2016 májusában halálra ítélt Siarhei Vostrykau volt az első, akit 2017-ben kivégeztek. Jelenleg Ihar Hershankou és Siamion Berazhnoy mellett még két másik személy vár a kivégzésére: a 2016-ban és 2017-ben halálraítélt KirylKazachok és Aliakse iMikhalenya. Kiryl Kazachok nem támadta meg halálos ítéletét, Aliaksei Mikhalenya fellebbezését ugyanakkor június 30-án visszautasították, így mindkettőjükön bármikor végrehajthatják az ítéletet.

Fehéroroszországban a halálbüntetések kiszabására sokszor tisztességtelen bírósági eljárás útján kerül sor. Gyakran kikényszerített vallomásokra alapozzák ezeket az ítéleteket, a halálbüntetéseket ráadásul szigorú titoktartás mellett hajtják végre: sem a család és a jogi képviselők, sem az elítéltek nem kapnak megfelelő tájékoztatást a büntetés végrehajtásáról. A hatóságok megtagadják a holttestek a családnak való átadását, és a temetés helyét is zártan kezelik.

A megtörtént kivégzések szembemennek az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága azon kérésével, hogy függesszék fel a halálbüntetések végrehajtását. 2012 novemberében az Emberi Jogi Bizottság megállapította, hogy a halálbüntetés alkalmazása sérti az elítéltek és családjaik emberi jogait.

Azzal, hogy a fehérorosz hatóságok a halálbüntetések alkalmazásával kapcsolatos adatokat teljesen zártan kezeik, megakadályoznak minden, a megfelelő tájékoztatáson alapuló nyilvános vitát, amellett hogy gátolják az előrelépést a halálbüntetés eltörlésérének ügyében.

Az Amnesty International hiszi, hogy a halálbüntetés a legkegyetlenebb, legembertelenebb és legmegalázóbb büntetés, mely sérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában is rögzített élethez való jogot. Az AI támogat minden olyan felhívást, beleértve Egyesült Nemzetek Közgyűlésének 2007-ben hozott öt határozatát, amely arra kéri Fehéroroszországot, hogy a halálbüntetés eltörlése céljából hirdessenek moratóriumot a kivégzésekre. Törvényi szinten jelenleg 105 ország számolta fel teljesen a halálbüntetést, és további 141 nem alkalmazza azt a gyakorlatban.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben továbbá postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Alyaksandr Lukashenka: Elnök

Követeljük:

• hogy állítsa meg a tervezett kivégzéseket és változtassa meg Ihar Hershankou és Siamion Berazhnoy , valamint a többi halálraítélt büntetését
  • hogy a halálbüntetés eltörlése céljából hirdessenek azonnali moratóriumot a kivégzésekre.