Rasszista támadás áldozata lett a francia nő

Bulgária, Az akció indult: 2015/4/8, A petíció aktív

2014. április 19-én Aurore, aki egy fekete francia állampolgár, a barátait látogatta meg Szófiában. A Párizsban élő nő egy belvárosi buszmegállóban várt a buszra három barátjával, amikor egy hét vagy nyolcfős ismeretlen férfiakból álló társaság leszállt a buszról, és bántalmazta. A támadás testi és lelki sérüléseket is okozott nála. Több hétig nem tudott munkába állni, és pszichológiai segítségre volt szüksége. A támadás következtében egyedül és elszigetelve érezte magát. Éjszaka nem mert egyedül kimenni az utcára.

Aurore családja nem tud a támadásról, ezért a nő kérésére nem teszünk közzé olyan adatokat, képeket, amelyek egyértelműen azonosítanák őt.

Aurore a támadás napján három fehér barátjával volt. A támadásról adott beszámolóik alapján Aurore-t valószínűleg etnikai hovatartozása miatt támadták meg. Emlékei szerint egyik támadója a majmokéhoz hasonló hangokat adott ki, amint meglátta őt a buszmegállóban. Aurore barátai elmondták, hogy a támadók nem hagyták, hogy segítsenek a lánynak. Beszámolójuk szerint az egyik férfi azt kérdezte, hogy „hol a fekete pasas?”, miközben Aurore-t ütötte. Aurore szerint elképzelhető, hogy támadói férfinak nézték magas termete és kapucnis pulóvere miatt. Aurore leírása szerint az elkövetők fekete ruhát viseltek, mindegyikük kopasz volt, ami alapján feltételezhető valamilyen szélsőjobboldali csoport tagjai.

A Bolgár Helsinki Bizottság, a gyűlölet-bűncselekmények témájában járatos más civil szervezetek, továbbá olyan, hasonló támadások áldozatai, akikkel az Amnesty International kapcsolatban áll elmondták, hogy a bevándorlók és menedékkérők elleni merényletek száma 2013 vége óta drasztikusan megnőtt Bulgáriában. Nacionalista és szélsőjobboldali szervezetek több bevándorlóellenes tüntetést is szerveztek. A fővárosban, Szófiában nacionalista mozgalmak „polgárőrséget” szerveztek, azzal a céllal, hogy „a bevándorlók és menedékkérők elleni önvédelmet biztosítsák”. A Bulgáriában elkövetett gyűlölet-bűncselekményekről részleteket az Amnesty International legutóbbi, „A hiányzó láncszem: A gyűlölet-bűncselekmények megfelelő kivizsgálásának hiánya Bulgáriában” c. jelentésében olvashat. (EUR 15/001/2015).

Az Aurore elleni támadás után nem sokkal letartóztattak két gyanúsítottat. 2014 októberében a helyettes főügyész arról tájékoztatta az Amnesty Internationalt, hogy a két gyanúsított ellen huliganizmus indítékával elkövetett testi sértésért emeltek vádat. A 2. számú szófiai rendőrkapitányság nyomozói a huliganizmust az alapján állapították meg, hogy a támadás nyilvános helyen történt, és Aurore nem ismerte támadóit. Állításuk szerint a szemtanúk nem számoltak be rasszista kijelentésekről.

Az Amnesty Internationalt aggasztja, hogy az Aurore elleni támadás vizsgálata nem vette figyelembe a feltételezett rasszista motivációt. A támadást így nem ismerik el annak, ami valószínűleg volt: a diszkrimináció és a rasszizmus ijesztő megnyilvánulása.

Aurore-t a Bolgár Helsinki Bizottságot (BHB) képviseli a bírósági eljárásban. A BHB szerint az eljárás kezdeti szakaszában áldozatként kezelték. Később azonban ismeretlen, és a jogi hatóságok által a szervezetnek meg nem nevezett okokból Aurore-t az ügyben szemtanúként nevezték meg. Sosem idézték be a bíróságra sem áldozatként, sem szemtanúként, a bírósági meghallgatásokról jogi képviselőit nem tájékoztatták. Mivel az eljárásban Aurore-t nem tekintették áldozatnak, így nem követelhetett kártérítést mint civil felperes.

Az Amnesty Internationalt aggasztja, hogy a bolgár hatóságok megsértették Aurore jogait, amennyiben sem őt, sem ügyvédeit nem tájékoztatták a két gyanúsított ellen folyó eljárásról, amely nem csak kártérítési igény benyújtásában gátolta, hanem a hatékony jogorvoslathoz való hozzáférésében is.

2014. augusztus 15-én a bíróság a gyanúsítottakat minden büntetőjogi felelősség alól felmentette, és csak bírságot szabott ki.

A BHB fellebbezést nyújtott be a bírósági döntés ellen, amelynek keretein belül Aurore-t áldozatként próbálják elismertetni, hogy ezáltal a jogi eljárásban részt vehessen. Kezdeményezik továbbá a gyanúsítottak bűnvádi eljárását, hogy a támadást kiváltó lehetséges rasszista indítékokat figyelembe vegyék. A fellebbezési kérelem még nem került elbírálásra.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével .

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

Követeljük:

• Írj emailt Aurore-nak, hogy tudja, támogatod őt a harcában.