Sürgős akció

Szudán: Nyolc emberi jogi aktivistát tartanak önkényesen fogva

Szudán, Az akció indult: 2016/5/31, A petíció aktív

A TRACKS Képzési és Emberi Fejlesztési Központ hat munkatársát és egy önkéntesét, illetve az Al Zarqa vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezet látogatóba érkezett igazgatóját május 22-e óta tartják fogva Kartúmban, Szudán fővárosában a nemzeti hírszerző és biztonsági szolgálat (NISS) államellenes bűncselekményeket vizsgáló ügyészségén. A letartóztatás okáról máig sem tájékoztatták a fogvatartottakat.

A TRACKS hat munkatársa és egy önkéntese, valamint az Al Zarqa vidékfejlesztési szervezet látogatóban lévő igazgatója május 22-én jelentkezett a NISS kartúmi irodájában, miután 19-én idézést kaptak a NISS-től. Három órán keresztül hallgatták ki őket a helyszínen, mielőtt átszállították volna őket a NISS Kartúm Al Amarat kerületében található, államellenes bűncselekményeket vizsgáló ügyészségére.

Az öt férfit, Khuzaini Elhadi A. Rajabot (munkatárs), Shazali Ibrahim El-Shiekh-et (munkatárs), Midhat A. Hamdant (munkatárs), Alhassan Kheirit (munkatárs), és Mustafa Adamot (igazgató, Al Zarqa szervezet), másik huszonegy fogvatartottal együtt, egy 3x5 méteres börtöncellában tartják fogva a NISS ügyészségén. Ugyanebben a túlzsúfolt cellában raboskodott Khalafalla A. Mukhtar (igazgató, TRACKS) is, őt azonban május 24-én az egyre romló egészségi állapota miatt áthelyezték egy másik cellába, amelyen egy másik fogvatartottal osztozik. A két nőt, Arwa Elrabie-t (munkatárs) és Raye Imany Leylát (önkéntes) napközben a NISS ügyészségének fogadóterében őrzik, éjszakára pedig az egyik irodahelyiségben tartják.

Mind a nyolc fogvatartott napi kétszer kap ételt. A hat férfi naponta kétszer mehet ki a mosdóba, a két nő számára ezt rendszeresen engedélyezik. A nyolc embert még nem tájékoztatták a letartóztatásuk okáról, és vádat sem emeltek még ellenük. Egyelőre csak a két nő beszélhetett ügyvéddel, a hat férfi nem.

Az Amnesty International szerint a nyolc embert emberi jogaik békés gyakorlása miatt tartóztatták le és tartják fogva, ezért lelkiismereti foglyoknak tekinti őket.

Háttér

Az Al Zarqa vidékfejlesztési szervezet az ország és az ott élők fejlesztésével foglalkozik, ezekhez a területekhez kapcsolódóan tartanak képzéseket és workshopokat.

A TRACKS számos témában kínál képzéseket: többek között az állami és a magánszektor számára egyaránt tart informatikai és emberi jogi képzéseket. A szervezet a Munkaügyi Minisztérium alosztályához, a Nemzeti Képzési Irodához van bejegyezve.

A NISS már korábban is több alkalommal zaklatta és sértette meg a TRACKS munkatársainak jogait. A mostani esetet megelőzően a NISS február 29-én tartott razziát a TRACKS irodájában. Ekkor négy mobiltelefont és öt laptopot, valamint különböző kiadványokat, mágnestáblákat és más hivatalos dokumentumokat foglalt le. Március 3 és 13 között a szervezet tíz munkatársának, képzőknek és önkénteseknek kellett nap mint nap kihallgatásra jelentkeznie a NISS kartúmi irodájában. Bár a kihallgatások március 13-án véget értek, a NISS azt mondta a munkatársaknak és a képzőknek, hogy továbbra is bármikor berendelhetik őket a NISS-hez kihallgatásra. A tíz munkatárs között volt Khalafalla A. Mukhtar, Arwa Elrabie, Khuzaini Elhadi A. Rajab, Raye Imany Leyla, Shazali Ibrahim El-Shiekh, Midhat A. Hamdan, Alhassan Kheiri és Mustafa Adam is.

Egy évvel korábban, 2015 március 25-én, egy, a társadalmi felelősségvállalásról szóló workshop közben razziázott a NISS a TRACKS kartúmi irodájában. A NISS ügynökei lefoglalták az irodában található összes laptopot, és Khalafalla Mukhtart, a TRACKS igazgatóját egy napra, egy képzőt pedig csaknem egy hónapra börtönbe zárták, mielőtt óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket. Az 1991 óta hatályos büntető törvénykönyv értelmében mindkettőjük ellen hét vádpont alapján emeltek vádat, többek között “bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekmények, alkotmányos rend elleni szervezkedés, állam ellenes háború indítása, hatóságok elleni erőszakos ellenállásra való felszólítás, hamis hírek terjesztése és hivatalos személy személyazonosságának jogtalan felvétele” miatt. Az alkotmányos rend elleni szervezkedésért és az állam elleni háború indításáért halálbüntetés is kiszabható. A NISS ügyészsége nyomozást folytatott a TRACKS tevékenységeit illetően. A lefoglalt felszerelést kriminalisztikai laboratóriumokba küldték és igazságügyi vizsgálatnak vetették alá. 11 hónap után a NISS ügyészsége ejtette a vádakat a TRACKS igazgatójával szemben, és 2016 február 24-én visszaszolgáltatták a lefoglalt eszközöket.

Amnesty International továbbra is dokumentálja a szudáni jogvédők és a civil szervezetek elleni egyre keményebb intézkedéseket, valamint a NISS új taktikáját is, amely abból áll, hogy naponta idéznek be embereket az irodájukba, így korlátozva őket a szabad mozgásukban.

A 2010-es nemzetbiztonsági törvény értelmében a NISS széleskörű letartóztatási és fogva tartási jogkörrel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a gyanúsítottakat bírósági vizsgálat nélkül is akár négy és fél hónapig fogva tartsák. A NISS tisztviselői gyakran használják ezt a jogkörüket arra, hogy önkényesen tartóztassanak le és tartsanak fogva embereket, akiket aztán kínzásnak és kegyetlen bánásmódnak vetnek alá. Ugyanezen törvény kimondja, hogy a NISS ügynökök mentesülnek minden büntetőjogi felelősségre vonástól, minden, a munkájuk során elkövetett tettükért, amely a büntetlenség mindent átható kultúráját erősíti. A parlament által 2015 január 5-én elfogadott alkotmánymódosítás tovább súlyosbította a helyzetet, mivel átfogó hatáskörrel ruházta fel a NISS-t, amely így korlátlan mérlegelési jogkörrel rendelkezik és beleavatkozhat a politikai, gazdasági és szociális kérdésekbe is.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Omar Haszan Ahmad al-Basír: Szudán elnöke

Követeljük:

• haladéktalanul és feltétel nélkül engedjék szabadon a nyolc aktivistát, és vessenek véget a további zaklatásuknak;
  • biztosítsák, hogy a foglyok a fogva tartásuk ideje alatt se legyenek kínzásnak vagy kegyetlen, embertelen bánásmódnak kitéve;
  • biztosítsák, hogy a foglyok korlátozás nélkül kapcsolatba léphessenek az ügyvédjükkel és a családjukkal, illetve megfelelő orvosi kezelésben részesülhessenek;
  • a szudáni hatóságok tartsák be a Polgár és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában (ICCPR) előírt kötelezettségeiket, különös tekintettel az egyesüléshez és a véleménynyilvánításhoz való jog tiszteletben tartására és védelmére vonatkozókat