This is only a preview of unpublished case!

UKRAJNA: ENGEDJÉK SZABADON AZ ÚJSÁGÍRÓ STANISLAV ASEEVET

Ukrajna, Az akció indult: 2017/9/1, A petíció aktív

Több hétig nem találták a szabadúszó újságíró Stanislav Aseevet, amikor kiderült, hogy az önmagukat Donyecki Népköztársaságnak kikiáltó, oroszok által támogatott kelet ukrajnai szeparatista szervezet tartja fogva. A szervezet az újságírót kémkedéssel vádolja.

Június 2-a óta tartja fogva a szabadúszó újságíró Stanislav Aseevet az önmagukat Donyecki Népköztársaságnak (DNR) kikiáltó oroszbarát, kelet ukrajnai szeparatista szervezet. Eredetileg a DNR hatóságai tagadták, hogy tudnának bármit az újságíró hollétéről.

Június 16-án a DNR de facto „Állambiztonsági Minisztériumának” (MGB) egyik képviselője tájékoztatta az újságíró édesanyját, hogy fiát a minisztérium őrizetbe vette és, hogy kémkedéssel vádolják. A vád valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy Aseev titokban írta cikkeit Donyeckben, ugyanis a DNR ellenőrzése alatt tartott területekről sem ukránpárti, sem független médium nem készíthet beszámolókat.

Aseev édesanyja csak egyszer, körülbelül 10 percre és kizárólag az MGB képviselőjének jelenlétében találkozhatott a fiával. Az édesanya komolyan aggódik fia egészsége és biztonsága miatt. Aseev ellen még jelenleg is vizsgálat folyik kémkedés vádja miatt.

Háttér

Stanislav Aseev egy szabadúszó újságíró a szeparatista csoport fennhatósága alatt álló Donyeckben. Június 2-i elfogásáig álnéven írta cikkeit az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban zajló mindennapokról.

Miután a családja nem érte el az újságírót, elmentek az otthonához. A család órákig várakozott a lakásánál, de Aseev nem került elő. Mivel egyre aggasztóbbnak találták, hogy nincs hír az újságíró felől, július 4-én visszatértek Aseev otthonához, ezúttal a lakás bérbeadójával. Amint kinyitották az ajtót látták, hogy valaki korábban átkutatta a lakást.

Aseev családja azonnal kérelmezte a DNR hatóságainál, beleértve a helyi rendőrségi szervet és az Állambiztonsági Minisztériumot, hogy tájékoztassák őket az újságíró hollétéről. Erre nem kaptak választ. A család két donyecki börtönbe is elment, de Aseevet ott sem találták.

A kelet ukrajnai konfliktus 2014 első hónapjaiban indult, miután az Orosz Föderáció annektálta a Krím-félszigetet. 2014. április-májusában, Donyecki és Luhanszki régió területén, a kijevi kormánnyal szembenálló ellenzékiek több városban is elfoglalták a közigazgatási és rendfenntartási szervek épületeit, helyi autonómiát és Ukrajnától való függetlenséget követelve. Ezenfelül, szorosabb kapcsolatot akartak létrehozni Oroszországgal. A tüntetések szervezői, az Orosz Föderáció által is támogatott fegyveres csoportokat hoztak létre és kikiáltották a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot. Válaszként és a terület feletti ellenőrzés visszaszerzése érdekében a kijevi hatóságok elindították az úgynevezett „terrorizmus elleni hadműveleteket” (ATO).

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet üzenet küldésével e-mailben.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Aleksandr Zakharchenko: DNR Vezetője

Követeljük:

• Stanislav Aseevet azonnali hatállyal engedjék szabadon,
  • tegyék lehetővé, hogy Stanislav Aseev, és minden más újságíró szabadon folytathasson újságírói tevékenységet, ideértve a kelet ukrajnai konfliktussal érintett területekre történő belépést, illetve az onnan való kiutazást.
  • Valamint hívják fel a figyelmüket, hogy
  • a civilek önkényes, bántalmazó és indokolatlanul hosszú fogva tartását a nemzetközi humanitárius jog, mely a konfliktusban részt vevő minden félre kötelező erejű, tiltja.