Sürgős akció

Bátorságért börtön: a jogvédők elhallgattatása Kambodzsában

Kambodzsa, Az akció indult: 2017/5/18, A petíció aktív

A békés aktivizmus kambodzsai szimbóluma Tep Vanny jelenleg is börtönben van, mert bátran kiállt mások jogaiért. A lakhatási jogokért küzdő aktivista közel tíz éven keresztül védte a főváros, Phnompen központjában lakó családokat, akiket ezrével lakoltattak ki erőszakkal az otthonaikból. A kambodzsai kormány megpróbálja elhallgattatni, és rajta keresztül küld egyértelmű üzenetet másoknak, hogy mi történik, ha megpróbálnak jogaikért vagy mások jogaiért kiállni. A megpróbáltatások ellenére Vanny fáradhatatlanul küzd tovább az igazságért.

Tep Vannyt, a lakhatáshoz való jog élharcosát, jogvédőt és közösségi képviselőt 2016. augusztus 16-án tartóztatták le. A nő azóta is börtönben van. Kevesebb mint egy év alatt három különböző bírósági eljáráson ment keresztül, egy negyedik jelenleg is függőben van. A kambodzsai hatóságok mindent megtesznek azért, hogy Vanny börtönben maradjon, és ezzel is elrettentsenek más jogvédőket és aktivistákat. Vannyt pusztán a véleménynyilvánításhoz, a gyülekezéshez és egyesüléshez való jogok gyakorlása miatt börtönözték be, ezért az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tartja.

Tep Vanny majdnem 10 éven keresztül védte közössége jogait a korábbi Boeung Kak tó melletti területen Phnompenben. A tiltakozások és a nemzetközi figyelem ellenére családok ezreit lakoltatták ki erőszakkal a területről a turizmus fejlesztésére hivatkozva, miután egy magáncég 99 évig tartó bérleti jogot kapott a tóra és az azt körülvevő területre. A tavat már teljesen feltöltötték homokkal, de a területen alig történt bármilyen előrelépés.

Tep Vanny más otthonaikból és földjeikről erőszakkal kilakoltatott vagy kilakoltatással fenyegetett embereket segítőket is támogatott. Mindeközben Vanny a békés civil aktivizmus szimbólumává vált Kambodzsában. Más női aktivistákhoz hasonlóan ő is a hatóságok célkeresztjébe került, zaklatással, bántalmazással, rövid ideig tartó önkényes fogva tartással és letartóztatásokkal kellett szembenéznie. A megpróbáltatások ellenére Tep Vanny végig fenntartotta elkötelezettségét, és fáradhatatlan küzdött az igazságért.

Tep Vannyt 2016. augusztus 15-én tartóztatták le, amiért a „Fekete Hétfő” kampány részeként részt vett a boeung kaki közösség ünnepségén. A kambodzsai civilek 2016 májusában indították el a kampányt, amely során öt, még 2016 áprilisában letartóztatott jogvédő szabadon bocsátását követelték. A mozgalom támogatói hétfőnként fekete ruhát viselnek, és a közösségi médiában a kisebb tiltakozó akciók során készült képeket osztanak meg. Emberek tucatjait tartóztatták le, amiért részt vettek a kampányban. Az augusztus 15-i alkalomkor Tep Vannyt és társát, Bov Sopheat is letartóztatták. Augusztus 22-én bíróság elé állították, majd hatnapos elzárásra ítélték őket „hivatalos személy megsértésért”. Bov Sopheat hat nap után szabadon engedték, Tep Vanny fogva tartását egy 2012 illetve 2013 óta húzódó ügy miatt meghosszabbították.

Egy hónappal később, szeptember 19-én, Tep Vanny ismét bíróság elé állt egy 2011 novemberében a városháza előtt megtartott tiltakozásban való részvétele miatt. Az incidens Tep Vannyn kívül három másik Boeung Kak aktivistát érintett – Heng Momot, Kong Chanthát és Bo Chhorvyt – mindegyiküket „hivatalos személy megsértésével” és súlyosító körülményként „hivatalos személy akadályoztatásával” vádoltak meg. Mindhármukat hat hónapos börtönbüntetésre ítélték. A három másik nőt a jelenleg is zajló fellebbezési eljárások idejére óvadékkal elengedték, Tep Vannyt viszont megint benntartották a börtönben.

Legutóbb, 2017. február 23-án ítélték Tep Vannyt két és fél éves börtönbüntetésre a miniszterelnök házának környékén 2013-ban megtartott békés tiltakozáson való részvételéért. Ennek a tiltakozásnak erőszak alkalmazásával vetett véget a rendőrség és egy félkatonai szervezet, a „kerületi biztonsági őrség”, akiket Kambodzsában kiegészítő biztonsági szolgálatként rendszeresen alkalmaznak demonstrációk szétverésére. A civil tárgyalási megfigyelők szerint az eljárás során nem mutattak be hitelt érdemlő bizonyítékot a „szándékos erőszak súlyosító körülményekkel terhelt alkalmazására”, amiért végső soron az aktivistát elítélték. A per alatt a városi bíróság előtt összegyűlt, szolidaritásukat kifejező csoport gyülekezését erőszakkal feloszlatta a paramilitáris szervezet. Három nő és egy ellenzéki aktivista sérült meg, aki megpróbálta megállítani az erőszakot. Tep Vanny fellebbezett az ítélet ellen.

Úgy tűnik, hogy a hatóságok egy másik ügyet is megpróbálnak felmelegíteni Tep Vanny és öt másik Boeung Kak aktivista ellen, a vád „hivatalos személy megsértése” és „halálos fenyegetés”. A vádak egy,a Boeung Kak közösség korábbi tagja által benyújtott panaszhoz kapcsolódnak. Bár még nem tűzték ki bírósági meghallgatást, 2016 végén az ügyet elővették, annak ellenére, hogy a panaszt tevő személy megpróbálta a panaszát visszavonni.

Háttér

Nem ez az első eset, hogy Tep Vannyt letartóztatták. 2012 májusában egyike volt annak a tizenhárom nőnek, akiket azért vettek őrizetbe, mert békésen tiltakoztak tizennyolc család kényszerkilakoltatása ellen. Gyorsított eljárásban két és fél éves börtönre ítélték őket, majd miközben az ítéleteknek a fellebbviteli eljárásban helyt adtak, a büntetés fennmaradó részét felfüggesztették. Ezenkívül Tep Vanny egyike volt annak a hét nőből álló, lakhatási jogokért dolgozó csoportnak, amelyet 2014. november 10-én egy békés utcai tiltakozás során letartóztattak, majd a közlekedési törvény 78. cikke szerinti „közlekedés akadályoztatásával” vádoltak meg. A kevesebb mint három óráig tartó perben mindenkit egy éves börtönbüntetésre és nagyjából 140 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítéltek. 2015 áprilisában az uralkodói amnesztia keretében mindegyiküket szabadon engedték.

A Fekete Hétfő kampány 2016 májusában indult, a célja pedig a 2016. április 28-án letartoztatott öt jogvédő támogatása, akik közül négyen az ADHOC csoport (Kambodzsai Emberi Jogi és Fejlesztési Egyesület) egy pedig egykori ADHOC csoporttag, aki jelenleg a választási bizottság tagja. Vesztegetéssel vádolták meg őket a számukra biztosított támogatásokkal összefüggésben. Egy évvel később még mindig előzetes letartóztatásban vannak. A Fekete Hétfő kampány szolidaritásból fekete ruhát öltő emberekből, illetve a közösségi média felületeken magukról fekete ruhás képeket megjelentető személyekből áll. Eddig legalább negyven embert vettek őrizetbe a békés tiltakozásokkal összefüggésben. 2016. augusztus 15-ig az őrizetbe vett személyeket kihallgatás és annak megígérése után, hogy többet ilyen tiltakozásokban nem vesznek részt, vádemelés nélkül elengedték. A hatóságok a Fekete Hétfő tiltakozásokat a kambodzsai Színes Forradalom tiltakozásaihoz hasonlították, amely a 2000-es években a poszt-szovjet térség és a Balkán autoriter rezsimeit akarta megdönteni. Az augusztus 15-i gyűlést a kormány illegális „városi lázadásnak minősítette.

A kambodzsai helyhatósági választásokat 2017. június 4-re tűzték ki, az országos választásokat pedig 2018 júliusára; mindez komoly politikai és társadalmi feszültségeket tüzelt fel. Eljárásokat indítottak az ellenzéki, a Kambodzsai Nemzeti Mentőosztag (CNRP) párt számos tagja ellen, akiket különféle vádak alapján - köztük lázadás szervezése vagy abban való részvétel - börtönöztek be.

A hatalmon lévő Kambodzsai Néppárttal (CPP) szembeni elégedetlenség elfojtása érdekében a nemzetgyűlés és a szenátus 2017 februárjában sietősen elfogadta a politikai pártokról szóló törvény sokat vitatott módosítását, amelyet a király március elején törvénybe iktatott. A törvénymódosítás felhatalmazza a hatóságokat, hogy homályosan megfogalmazott nemzetbiztonsági fenyegetésekre hivatkozva politikai pártokat függesszenek vagy oszlassanak fel, illetve korlátozzák a politikai részvétel lehetőségét. A törvénymódosítást kritizálta az ENSZ emberi jogi főbiztosa amiért az nem felel meg a nemzetközi előírásoknak, illetve korlátozza a szólás- és gyülekezés szabadságát. Az egyre korlátozóbb szabályok miatt a jogvédőkön egyre nagyobb a nyomás, és egyre nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Hun Sen: miniszterelnök

Követeljük:

• hagyjon fel a jogvédők megfélemlítésével
  • azonnal és feltétel nélkül bocsássa szabadon Tep Vannyt, és ejtsen minden vádat