Villáminterjú képzőnkkel, Konráddal, akiről bátran állíthatjuk, hogy az előző év Összpont versenyének egyik legjobb ismerője, hiszen számos feladatot írt, ott volt a fontosabb programokon, a táborban pedig a dokus csapatot vezette.

1. Kérlek, mutatkozz be egy-két mondatban!

Ferenczy Konrád vagyok, és 2017 február óta, vagyis már több mint egy éve vagyok képző. A képzők képzése után jelentkeztem szakmai önkéntesnek, sok tréninget tartottam, főleg a gyűlölet-bűncselekmény témában. A „régi” Összponttal is volt dolgom: feladatot írtam és javítottam, ott voltam a dispután és segítettem a döntő szervezésében Annamarinak. [Landy Annamária képzési koordinátor]

2. Szerinted miért volt érdemes feladatokat készíteni a versenyre?

A feladatírás alkotómunka: a kereteket megkapod, de a keretek között szabadjára engedheted a kreativitásod. Rengeteg tényező között egyensúlyozol közben, például a tartalom mellett figyelned kell arra is, hogy azért szórakoztató is legyen a feladat. Szerintem nagyon kevés olyan önkéntes munka van a civil szférában, ahol a saját szellemi termékedet tudod felajánlani munkádként, és az ilyen lehetőséget kár kihagyni.

3. Mi volt számodra a legemlékezetesebb pillanat?

A tavalyi Összpont döntőjét emelném ki. Arra az eseményre sikerült valamit összeraknunk Annamarival, amit mi találtunk ki, a mienk volt, és működött a gyakorlatban is. Voltak a gyakornokság alatt hasonló élményeim, de ez volt az egyik legemlékezetesebb; közvetlenül előtte értünk haza egy ötnapos londoni képzők képzéséről, és hulla fáradtan ugyan, de sikerült profin végigcsinálnunk a döntőt, amit minden résztvevő nagyon élvezett.

4. Részt vettél a nyári táborban is. Mesélnél róla, hogy milyen élmény volt?

Az Amnesty nyári tábora hatalmas buli olyanoknak, mint én, akik előtte utálták a táborokat, és mindig kerülték a ”tucatnyi idegen ember egy helyen” szituációt. Az Amnesty táborában sok-sok elfogadó, kedves és nyitott ember volt, ezért a nehezebben oldódó, introvertált táborozók is megtalálták a helyüket. Én nagyon szerencsés vagyok, mert szoros barátságokat is kötöttem a táborban, amik sokáig megmaradhatnak.

5. Szerinted miért vegyen részt bárki az Összpont versenyen?

A sokféle típusú, tematikájú feladatnak köszönhetően az összpontos diákok mindenféle hasznos készséget és tudást elsajátíthatnak a verseny során. Ezen kívül a verseny jó kiindulópont lehet azoknak, akik a jövőben szeretnének emberi jogokkal foglalkozni, vagy azoknak, akik csak szeretnének egy befogadó és jó fej közösség részévé válni.

Bejegyzés helye:Emberi jogi oktatás