Sürgős akció

Az embertelen börtönkörülmények nyilvánosságért kiáltanak

Irán (Iszlám Köztársaság), Az akció indult: 2017/2/8, A petíció aktív

Az iráni lelkiismereti fogoly, Szaid Sirzád január 14-én véget vetett 39 napon át tartó éhségsztrájkjának azt követően, hogy a hatóságok a karadzsi Radzsa Shar börtönben szóbeli ígéretet tettek arra, hogy a politikai foglyokat érintő embertelen bánásmódról szóló panaszait kivizsgálják. Szaid jelenleg speciális orvosi ellátást igényel.

Szaíd Sirzád jogvédőt 5 év börtönbüntetésre ítélték. Később száját összevarrta és 2016 december 7-én éhségsztrájkba kezdett tiltakozásként mindaz ellen, amit "az elítéltek csendes halála” című levelében foglalt össze a törvényszéki tisztségviselők részére a a Teherán melletti Karadzs városában található Radzsa Shar börtönben. A levél felsorolja mindazokat az okokat, amelyek miatt Szaíd az éhségsztrájk mellett döntött: az orvosi ellátás megtagadása, a bántalmazás, a börtönőrök invazív és bántalmazó motozásai, elégtelen szellőzés a politikai foglyok celláiban - mivel az ottani ablakokat fém lapokkal zárják el.

Január 14-én Szaid Sirzád véget vetett 39 napon át tartó éhségsztrájkjának azt követően,hogy a börtönügyész találkozott vele, és ígéretet tett panaszainak kivizsgálására. Szaíd egészségi állapota megromlott az éhségsztrájk alatt. Január 12-én kórházba szállították, mivel vérnyomása életveszélyesen alacsony volt és az eszméletét is elvesztette. Körülbelül 10 kilót fogyott, izomgyengeségtől, szívritmuszavartól, valamint vese-, mellkasi-, és gyomorfájdalmaktól szenved.

Január 4-én egy csoport politikai elítélt levelet írt Szaid érdekében leleplezve a hatóságok tétlenségét az embertelen börtönkörülményeket illetően. A leggyakoribb Raja’i Shahr börtönre vonatkozó panaszok a következők voltak: a börtönőrök szándékos közönye az elítéltek orvosi ellátása kapcsán; a kritikus állapotban lévő, orvosi ellátást igénylő foglyok börtönön kívüli kórházba szállításának megtagadása; mosakodásra szolgáló meleg víz hiánya; elégtelen tér; a szellőzés hiánya; a higiénia hiánya; rovarfertőzések; tisztításra alkalmas eszközök hiánya; elégtelen mennyiségű étel. Ezek a körülmények különböző fertőzések, bőr -és légúti megbetegedések veszélyeinek teszik ki a foglyokat. A karadzsi Radzsa Shar börtönről szóló jelentések arra is rámutatnak, hogy a börtönőrök rendszeresen verbálisan és szexuálisan bántalmazzák a politikai foglyokat elsősorban akkor, amikor a kórház és bíróság illetve a börtön között szállítják őket.

Háttér

Szaid Sirzádot 2015 szeptemberében 5 év börtönre ítélték miután az iráni forradalmi bíróság bűnösnek találta “nemzetbiztonságot fenyegető konspirációban”. Az ítélet alapja kizárólag békés emberi jogi tevékenysége volt, amely során kapcsolatot tartott fenn politikai elítéltek családjaival és az ENSZ különleges megbízottjával, akivel az emberi jogok iráni helyzetéről beszélt. Szaid tárgyalására egy évvel letartóztatása után került sor egy súlyosan tisztességtelen eljárás keretei között. Ügyvédjével először bírósági meghallgatásán találkozhatott, amely egyébként körülbelül fél órán át tartott csak. A hatóságok megtagadták ügyvédjétől az iratokhoz való hozzáférést, azt csupán röviddel a meghallgatást megelőzően bocsátották rendelkezésére.

A férfit elfogatási parancs nélkül tartóztatták le 2013 június 2-án a titkosszolgálati minisztérium tisztségviselői, miután megérkezett munkahelyére, egy tebrizi finomítóba. Ezt követően a teheráni titkosszolgálati minisztérium felügyelete alá tartozó Evin börtönbe szállították. 70 napig egy kis, wc nélküli magánzárkában tartották. Megtagadták tőle, hogy családjával vagy ügyvédjével érintkezzen, és arra kényszerítették, hogy videó felvételen tegyen beismerő vallomást.

2013 augusztusában átszállították egy másik szárnyba, ahol nem politikai elítélteket tartanak fogva igen rossz körülmények között. Itt Szaid 2014 februárjáig volt, majd innen átszállították a mostani börtönébe. Az első öt hónapban a börtön egy olyan részén tartották, ahol főként emberölés miatt elítélt foglyok ülnek. Később, 2014 júliusában átszállították egy másik részlegbe, ahol a politikai foglyokat tartják. Feltételezésünk szerint az iráni hatóságok kvázi további büntetés gyanánt szállítják át a politikai foglyokat az Evin börtönből a Radzsa Shar börtönbe.

Szaid Sirzádot azután szállították át ide, hogy az Evin börtönben tapasztalt erőszakos gyakorlat ellen felemelte a szavát. Szaid elmondta, hogy elzárásának ideje alatt a titkosszolgálati minisztérium tisztségviselői azzal vádolták meg, hogy a betiltott politikai ellenzéki csoportot, az Iráni Népi Mudzsaheddint (PMOI) támogatta, és azzal fenyegették, hogy “isten elleni gyűlölködés” (moharebeh) miatt ítélik majd el, amelyért halálbüntetést is kiszabhatnak. Kivégzéssel is gyakran fenyegették. Szaid mindvégig fenntartotta, hogy nincsen semmiféle kapcsolatban a PMOI -val, és a hamis vád kizárólag abból ered, hogy 2014-ben támogatta egy PMOI elítélt lányát, aki apja bebörtönzése miatt olyan pénzügyi helyzetbe került, hogy támogatás nélkül abba kellett volna hagynia az egyetemet.

Az Amnesty International kutatása rámutat, hogy az ügyészség és más büntetés-végrehajtási hatóságok szándékosan tagadják meg a politikai elítéltektől az orvosi ellátáshoz való hozzáférést. Teszik ezt azért, hogy megfélemlítsék és így büntessék a politikai elítélteket, mert így akarnak belőlük beismerő vallomást kikényszeríteni.

A politikai foglyok életét és egészségét fenyegető általános gyakorlat magában foglalja többek között: a speciális vagy sürgős orvosi ellátás szándékos megtagadását, az elítéltek orvosi ellátással összefüggő panaszainak lekicsinylését vagy semmibe vételét; fájdalomcsillapítók vagy nyugtatók felírását a számukra a háttérben húzódó tényleges probléma kivizsgálása nélkül; gyógyszerek visszatartása; a kritikus állapotban lévő foglyok méltányossági alapon történő elengedésének megtagadása; az egészségügyi eltávozás aránytalanul magas óvadéktól történő függővé tétele; a kórházba szállított vagy jogszerű egészségügyi eltávozáson lévő foglyok kényszerítése kezelésük megszakítására és a börtönbe történő visszatérésre az orvosi előírás ellenére.

Az Amnesty International azt is megtudta, hogy az iráni tisztségviselők az egészségügyi problémákkal küzdő politikai elítélteket a bántalmazás számos módjának teszik ki, úgy mint kínzás vagy más erőszakos cselekmények. Ezek magukban foglalnak olyan intézkedéseket is, mint a bilincs illetve lábbilincs indokolatlan vagy túlzó használata egészségügyi ellátásban részesülő foglyokon, az elítéltek bántalmazása kórházba szállításuk során, valamint az egészségügyi vizsgálaton áteső elítéltek privát szférájának erőszakos megsértése.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Sadegh Larijani ajatollah: Legfőbb Igazságügyi Méltóság, Társadalmi Kapcsolatok Irodája

Követeljük:

• Szaid Sirzád azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, mert elítélésének alapja kizárólag békés jogvédő munkája
  • amíg Szaid feltétel nélküli szabadon bocsátása függőben van, biztosítsák számára a szükséges orvosi ellátást egy börtönön kívüli kórházban
  • tegyenek azonnali lépéseket, hogy a börtönben lévő foglyokat ne kínozzák és bántalmazzák, illetve biztosítsák az emberhez méltó bánásmódot összhangban a nemzetközi jog sztenderdjeivel