Az online petíció szövege Szólítsd fel Erdogan elnököt és a török hatóságokat

President of Turkey
Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Çiftlik cad
06560 Beştepe Ankara
Turkey

Tisztelt Elnök Úr!

Azért írok Önnek, mert nagyon aggódom az emberi jogok helyzetéért Törökországban. A letartóztatottak, kirúgottak vagy felfüggesztettek száma rohamosan nő: a tisztogatások már több mint 13 000 sorkatonát, katonatisztet, bírót, ügyvédet, rendőrt, köztisztviselőt, tanárt és egyetemi oktatót érintenek. Úgy tudni, hogy a letartóztatottak nem kapnak elég vizet és ételt, verik és kínozzák őket, nem beszélhetnek a jogi képviselőikkel és nem kapnak megfelelő orvosi ellátást sem. A családtagjaik elmondták, hogy nem léphettek kapcsolatba velük. Sérül a tisztességes tárgyaláshoz való joguk is.

Pár napja a vádemelés nélküli fogvatartás hosszát négyről harminc napra növelték. Az országa felfüggesztette a Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt kötelezettségeinek alkalmazását. A bevezetett rendkívüli állapot lehetővé tette, hogy elnémítsák a médiában a kritikus véleményeket, újságírókat tartóztattak le, letartóztatási parancsot adtak ki ellenük, illetve több szerkesztőség engedélyét is bevonták.

Ezúton kérem Önt és a török hatóságokat, hogy garantálják a letartóztatottak emberi jogait, biztosítsák a szabad sajtó működési feltételeit, biztosítsanak tisztességes tárgyalásokat a vádlottaknak, és amint lehet engedjék szabadon azokat, akik ellen nem emeltek vádat.

Tisztelettel:

Bezárás