Az online petíció szövege Írd alá a petíciót

Chairman of the Investigation Committee
Aleksandr Ivanovich Bastrykin
Investigation Committee of the Russian Federation
Tekhnicheskii pereulok, dom 2
105005 Moscow
Russian Federation

Tisztelt Alexander Ivanovics Bastrykin !

Megfenyegették a Novaja Gazeta elnevezésű orosz lap szerkesztőségét, miután április 1-én arról számoltak be, hogy az utóbbi időben több mint száz melegnek vélt férfit hurcoltak el egy összehangolt akció keretében.

Megbízható titkos források szerint a férfiakat megkínozták és más módon is bántalmazták, valamint arra kényszerítették, hogy áruljanak be más általuk ismert más LMBTI embereket. A Novaja Gazeta megbizonyosodott arról, hogy legalább három férfit gyilkoltak meg az elrablóik, de forrásaik azt állítják, hogy ennél sokkal több gyilkosság történt. A csecsen hatóságok reakciója ezekre az információkra a tagadástól a burkolt fenyegetésekig terjedt. A csecsen elnök tanácsadója nyilvánosan hazugságokkal vádolta az újságot és szerkesztőségének tagjait „hitünk és hazánk ellenségeinek" nevezte.

Befolyásos csecsen személyek bűncselekményekre való nyilvános felhívásait számos alkalommal követte az érintett személyek elleni támadások, többet között gyilkosságok a múltban. A felbujtókat nem vonták felelősségre, és a gyilkosságokat és más erőszakos incidenseket sem vizsgáltak ki megfelelőn. A támadások áldozatai között van a csecsenföldi tényfeltáró riportjairól ismert Novaja Gazeta újságíró, Anna Politkovszkaja is, akit 2006-ban végeztek ki, valamint a 2009-ben meggyilkolt Natalja Esztemirova emberi jogi aktivista is, aki szintén dolgozott az újságnak.

Kérjük, szólítsa fel az orosz hatóságokat arra, hogy foglalkozzanak a Novaja Gazeta szerkesztősége és az Echo Moszkva elleni fenyegetésekkel, és biztosítsák, hogy az „újságírók törvényes szakmai tevékenységének akadályozásával” kapcsolatban az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 144. cikke szerint azonnal, hathatósan és pártatlanul kivizsgálják ezeket.

Sürgesse őket, hogy nyilvánosan ítéljék el az újságírók elleni fenyegetéseket és erőszakot és vonják felelősségre ezek elkövetőit;

Emlékeztesse őket arra, hogy az orosz hatóságoknak, mint az Emberi Jogok Európai Egyezménye részesének kötelessége, hogy garantálja a véleménynyilvánítás szabadságát és védje az újságírókat a fenyegetésektől és támadásoktól.

Tisztelettel:

Bezárás