Az online petíció szövege Szólítsd fel az ukrán hatóságokat

Head of Zakarpattya Region Police
Roman Stefanyshyn
Uzhgorod
Vul. F. Rakotsi, 13
Ukraine

Tisztelt Rendőrfőkapitány úr!

A március 8-i támadásokkal kapcsolatban írok Önnek, amelyek a Nemzetközi Nőnap alkalmából tartott

felvonulásokon történtek Ukrajna-szerte.

Több városban is (Ungvár,Lviv, Kijev, Zaporizzsja) női és LMBTQ jogi aktivistákat bántalmazott egy szélsőjobboldali csoport. Néhány résztvevőt festékkel öntöttek le, egyiküket pedig, Koval Vitalinát jelenleg is kórházban kezelik égési sérülésekkel. Volt, akit a rendezvény után ért támadás. Alekszandr Peresojákot, Ivan Danatszkót és Ivan Djulayt a felvonulás után verték meg.

Az Ungváron történt incidensekért a Karpatszka Szics nevű szervezet tagjai felelősek, akik egy bizonyítékként szolgáló fotót is közöltek a támadás napján. A csoport a közösségi médiában nyíltan hangoztatta szélsőséges nézeteit. Sajnos, a rendőrség csak néhány embert vett őrizetbe, akiket nem sokkal később ki is engedtek.

A kijevi események még ennél is megrendítőbbek voltak, mert itt nemhogy a tetteseket, de a felvonulás egyik szervezőjét, Olena Sevcsenkót vették őrizetbe és helyezték vád alá a „közrend

megsértése és engedély nélküli tüntetés szervezése” gyanújával. Sevcsenkót és ügyvédjét, Okszana Guzt húsz férfi erőszakkal fenyegette meg március 12-én.

2017-ben és 2018-ban is történtek már ehhez hasonló szélsőjobboldali támadások, így kérem, hogy azonnal intézkedjenek. Indítsanak nyomozást, és vonják felelősségre a tetteseket. Továbbá kérem, védjék meg az aktivistákat, különösen a nőket és az LMBTQ közösség tagjait, és akadályozzák meg a további támadásokat.

Tisztelettel:

Bezárás