Az online petíció szövege Szólítsd fel a legfőbb ügyészt

Prosecutor General
Ihtior Abdullaev
Prosecutor General’s Office of Uzbekistan
ul. Gulyamova 66
Tashkent 700047
Uzbekistan

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

Elena Urlaeva, üzbég jogvédő ügyében írok Önnek. A rendőrség május 31-én őrizetbe vette, majd kínzásnak, szexuális bántalmazásnak és megalázó bánásmódnak vetette alá annak érdekében, hogy átadja a birtokába jutott bizonyítékokat, amelyek a gyapot begyűjtése során alkalmazott kényszermunka jelenségét támasztják alá.

Felszólítom Önt, hogy rendelje el Elena Urlaeva kínzással, szexuális bántalmazással és megszégyenítéssel kapcsolatos állításainak haladéktalan, pártatlan és eredményes kivizsgálását, továbbá elvárom, hogy a felelősöket állítsa bíróság elé!

Felszólítom Önt és az Ön hivatalát, hogy tartsák be Üzbegisztán nemzetközi emberi jogi előírásokból fakadó kötelezettségeit, és garantálják, hogy senki ne lehessen kínzás vagy embertelen bánásmód áldozata!

Felszólítom Önöket hogy biztosítsanak megfelelő körülményeket az emberi jogi jogvédők számára ahhoz, hogy megtorlástól és akadályoktól – zaklatástól, megfélemlítéstől és bántalmazástól – mentesen végezhessék törvényes tevékenységüket!

Köszönöm, hogy időt és figyelmet szentelt ennek az ügynek.

Tisztelettel:

Bezárás