Ugrás az esemény honlapjára: http://www.amnesty.hu/emberi-jogi-oktatas/disputa

A disputa módszere egyre ismertebb Magyarországon is. Mi 2014 januárjától az Összpont emberi jogi versenyünk kötelező elemeként félévenként megszervezzük a saját, egyszerűsített variációnkat.

A következők alapján:

1. Minden csapat 5 tagból áll.

2. Az elődöntő és a középdöntő tételmondatait egy-két héttel a verseny előtt megkapják, hogy fel tudjanak készülni.

3. A csapatok kezdéskor kapják meg a beosztást, ki kivel, mikor vitatkozik.

4. A konkrét tételmondatot és a pro/kontrát (mellette, ellene) a konkrét forduló előtt sorsoljuk.

5. Egy elődöntő minden fordulója 8 perc. 2 perc felkészülés mindkét csapatnak, majd 1 perc a pro csapatnak a tételmondattal egyetértő, azt erősítő érvek felsorakoztatására, majd 1 perc a kontra csapat ellenérveire, végül 3 perc vita a vitakultúra szabályait betartva, és 1 perc értékelés a zsűri részéről.

6. Öt zsűritag van. Minden zsűritag külön pontoz, és a kapott pontokat összeadjuk. Szempontok: együttműködés 1-3 pont, a vitastílus 1-3pont, a felkészültség 1-2pont és az elhangzott tartalom 1-2pont

7. A középdöntőbe négy csapat kerül be. Mindkét fordulója 12 perc. 5 perc felkészülés; 1 perc pro érvek; 1 perc kontra érvek; 3 perc vita; 2 perc értékelés.

8. A döntőben 10 zsűritag van. Ebből 5 zsűritag az 5. helyen végzett csapat 5 tagja.

9. Az első három helyezett ajándékcsomagot, mindent megjelent csapat oklevelet és emléktárgyakat kap ajándékba. Az ajándékokat és az emléktárgyakat Fénypontjaink és együttműködő partnereinknek is köszönhetjük.

10. Egy disputa-verseny a jelentkező csapatok számától függően 3-5 órát tart.

2015. december 10-én először, az Összponton kívül is meghirdetjük.

Szeitz Brigitta és Varga Eszter, a La Mancha csapat tagjai voltak 2013/2014-ben, az Összpont 1.0-ban. A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium diákjai így írtak az első disputánkról:

Az Amnesty International Összpont középiskolásoknak szóló emberi jogi versenyének keretén belül lehetőségünk volt részt venni egy egész napos programon, amin a többi csapattal kellett vitáznunk a versenyben töltött fél év egyfajta méltó lezárásaként. A disputára való felkészülés is hatalmas élményeket nyújtott. Olyan tételmondatokat kaptunk, mint: „A szavazati jogokat már 16 éves kortól biztosítani kéne”,"a makarenkói pofonnak létjogosultsága van", "A szegények ne vállalhassanak gyereket" illetve "Az emberi jogokat tantárggyá kellene tenni a középiskolákban" stb. Tehát tényleg mindenkit érdeklő és érintő témákról volt szó, azonban fel kellett készülnünk arra az esetre is, ha a személyes véleményünktől eltérő állítás mellett kell kiállnunk. Emiatt egész máshogy kellett megközelítenünk egy-egy témát, és ez a kihívás aggodalommal vegyes izgalommal töltött el minket. Azt tapasztaltuk, hogy a disputa mellékhatása az, hogy rá lehet szokni. Amikor hajnali négykor a csapattagokkal és pár barátunkkal ültünk a lakásban, és pro-kontra érveket hoztunk fel egymásnak akár a verseny témáit érintő, akár egyéb kérdésekben, akkor jöttünk rá, hogy nem is sejtjük mennyire sokat kaphatunk ettől a naptól, amit így már egyre jobban vártunk. Ez a kulturált vitázási technika elsajátítása megváltoztatja az ember gondolkodásmódját, és fejleszti a problémamegoldó képességet. Nem véletlen, hogy például jogi egyetemeken is ezt tanítják, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, amiért ilyen formában mérethettük meg tudásunkat.

Reggel, miután megoldottuk az első feladatot, miszerint meg kellett találnunk az iskolát, amiben volt a verseny, izgalommal és feszültséggel a szívünkben léptünk be a terembe, ahol már ott volt a többi csapat. Ahogy ment az idő, a többség egyre szimpatikusabb lett, és végre igazán láthattuk, hogy kikkel is versenyzünk, hiszen eddig csak a filmvetítéseken és az emberi jogi világnapon, a Corvintetőn találkoztunk velük, és akkor valamiért elmaradt a kapcsolatteremtés. Ez után a nap után reméljük, hogy több esélyünk és igényünk lesz arra, hogy megismerjük egymást. A közös étkezés az elődöntők és döntők között jó hangulatban telt, feltöltődhettünk a kimerítő fordulók után, és nagyon finom volt az ebéd, amit kaptunk. Így újult erővel láthattunk neki a döntőknek.A zsűri minden forduló után elmondta a személyes véleményét és építő kritikáját, ha erre szükség volt, és a végén a kiesett csapatok tagjai is csatlakoztak a zsűrihez. A csapatommal abban a kihívásokkal és büszkeséggel teli helyzetben voltunk, hogy a döntőig versenyben maradtunk az Agytraktorokkal, az Európa 2000 csapatával. Bár a disputát nem nyertük meg, de nagyon sok más értéket szerezhettünk a versenynek köszönhetően. Szerintem minden csapat nevében szólhatok, amikor azt mondom, igazán felülmúlta minden várakozásunkat a verseny hangulata. Mérhetetlen mennyiségű élményt szerezhetett az is, aki csak figyelte az eseményeket; a tapasztalatról és tudásról nem is beszélve, amit a fordulókban való részvétel adott. Csapattársaimmal még akkor is hoztuk fel egymás között az érveket-ellenérveket, mikor nem nekünk kellett helyt állni a kifejezetten nehéz, nagy koncentrációt, és akár improvizációs készséget is igénylő próbán. A nap lezárásaként átmentünk a Katona József Színház Sufnijába, ahol az Esküvő monszun idején című filmet láthattuk, és megkaptuk a következő feladatokat. Mindannyian ugyanannyi lelkesedéssel vetettük bele magát a második félév első feladatsorába, és nagyon várjuk az elkövetkező eseményeket, amit az Amnesty aktivistái, az Összpont lebonyolítói szerveznek majd nekünk. A disputa, ahogy az egész verseny is, egy életre szóló élmény lett számunkra, és ezt köszönjük a szervezőknek.
vitaverseny emberi jogi tételmondatokkal, emberi jogi szemléletben