Minden évben az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén, emberek a világ minden tájáról levelek és üzenetek százezreit küldik olyanoknak, akiket nem ismernek és akikekkel soha nem találkoztak. A Levélíró Maraton a 12 éves története alatt a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé nőtte ki magát, amelynek keretében emberek 2013-ban 143 országból több mint 2,3 millió levelet, email-t, SMS-t, fax és Twitter üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat, vagy a hatóságoknak írtak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött foglyokat vagy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket. Az Amnesty International minden évben kiválaszt néhány olyan esetet a kampányaiból, amelynek esetében komoly esély van arra, hogy egy intenzív, összehangolt világméretű kampány pozitív változást tud elérni az érintettek életében. A 2013-as esetek közül három ember életét változtatta meg a Levélíró Maraton.