Az Összpont a középiskolások emberi jogi versenye, az Összpont Juniort pedig a felső tagozatos diákoknak, tanodásoknak indítottuk el 2016 áprilisában egy próbafeladatsorral, melyet a Harry Potter és a bölcsek köve című regényből állítottunk össze azoknak a tanodásoknak, akikkel 2015 tavaszától kezdve együtt dolgozunk.

Az Összpont 2013 óta működő emberi jogi verseny, és 2016 tavaszán megszületett az Összpont Junior. Az igény a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán nyert "Te, én, mi és az emberi jogok" elnevezésű 14 hónapos projektünk közben fogalmazódott meg. Nehéz fenntartani a kapcsolatot a vidéki intézményekkel, biztosítani, hogy a megszerzett tudás és szemlélet fenn tudjon maradni; éppen ezért egy mindenki számára könnyen kivitelezhető megoldást kellett találnunk. Az Összpont Juniorba 2016 őszétől 5 fős csapatok jelentkezhetnek, 10-16 éves korig. A csapatok havi rendszerességgel kapnak majd feladatsorokat, melyek mind egy-egy irodalmi műre épülnek, egyaránt használva a különböző iskolai tárgyak módszertanát és az emberi jogi nézőpontot. A feladatok megoldásával, az időszakos találkozókon való aktív részvétellel a csapatok pontokat gyűjtenek; és a legjobbak - apróbb jutalmak mellett - meghívást kapnak Emberi Jogi Nyári Táborunkba, ahol megismerkedhetnek az Összpontosokkal és Emberi Jogi Barát Iskoláink diákjaival is. Milyen emberi jogi sérelmeket élt át Harry Potter? Milyen egy ideális iskola? Milyen tartalommal lehetne feltölteni egy "jófejség-óra" elnevezésű tantárgyat? Ezekre a kérdésekre kértünk választ az Összpont Junior próba-feladatsorában.

Egy válasz a sok közül:

"Ha tudnánk varázsolni
Ha tudnánk varázsolni, sok mindent megváltoztatnánk. Napjainkban sok embert megkülönböztetnek. Akár a vallásuk, származásuk, kinézetük vagy a szexuális beállítottságuk miatt. Ezekhez az emberekhez máshogy viszonyulnak, máshogy bánnak velük. A megkülönböztetés mellett még nagy problémának tartjuk azt, hogy az emberek szegénysége ellen az állam kevés dolgot tesz. Ezt megváltoztatnánk, mégpedig úgy, hogy eltüntetnénk az előítéletet, a rosszindulatot és az ellenségeskedést. Segítenénk a szegény és rossz sorsú embereken., hogy ne zsákmányolják ki ezeket a szegény embereket, a kizsákmányolók a bűn elkövetése előtt meggondolnák magukat. Ha tudnánk varázsolni, akkor az lenne a legfontosabb varázslatunk, hogy több ember is élhessen ezzel a képességgel, hogy még több ember pozitívan állhasson a dolgokhoz. Jó lenne, ha minél több ember ilyen módon gondolkodna."
Kállai Klára, Nagy Roxána, Horváth Anita, Kolompár Letícia és Karaszi Szintia; a szegedi Összpont Junior csapat tagjai
*** A Flamand Kormány nem felelős a program tartalmáért. * The Flemish Government is not responsible for the content of this publication. ***

A 2016 tavaszán indított próbát és a 2016 nyarára tervezett Összpont-Összpont Junior Emberi Jogi Nyári Tábort a Belga Királyság Nagykövetségének Flamand Képviseletének köszönhetjük.