2018-ban ismét megrendezzük az Összpont emberi jogi versenyt középiskolás diákoknak. A három izgalmas forduló során a fiatalok nemcsak emberi jogi tudásukat bővíthetik, hanem lehetőségük nyílik megmutatni kreativitásukat és szakértőkkel konzultálni az őket ténylegesen érdeklő és érintő témákban.

Az idén ötödik alkalommal megrendezett versenyen kiemelten törekszünk rá, hogy a résztvevő diákok korszerű és kreatív eszközökkel dolgozzák fel az izgalmas feladatokat.

A középiskolásoknak szóló, márciustól májusig tartó verseny emberi jogi témákat dolgoz fel és megismertet az Amnesty International történetével. Kiemelten figyelünk rá, hogy a 6 tantárgyra fókuszáló (irodalom, történelem, reál, nyelvek, művészet, média) feladatsorok figyelembe vegyék a korosztály igényeit és érdeklődési körét, vagyis mind módszertanukban, mind tartalmukban igazodjanak a szórakoztató, nem formális tanulás elvárásaihoz.

A verseny három fordulóból áll.

Az első forduló során a diákoknak online, önkéntes képzőink által kidolgozott, változatos feladatsorokat kell megoldaniuk.

A második fordulóba bekerülő diákcsapatok egy számukra aktuális, őket érdeklő emberi jogi témát dolgoznak majd fel digitális eszközökkel. Az általuk készített kisfilmeket a szociális médián keresztül is népszerűsítjük, így a közönség szavazatainak is szerepe lesz abban, hogy mely csapatok jutnak be a döntőbe, ahol a csapatok többek között projektjeiket is bemutatják majd.

A döntő az előző évek jól bevált gyakorlatához hasonlóan, elsősorban élő Disputa esemény lesz, melynek során a versenyző csapatok emberi jogi témákat vitatnak meg egymással, neves szakértő zsűri és meghívott szurkolóik jelenlétében.

Itt dől majd el, hogy melyik csapat nyeri meg a fődíjat, amely idén néhány napos belgiumi tanulmányút lesz a flamand Amnestyhez.

Minden döntőbe került csapat tárgyi ajándékban részesül és meghívást kap az Amnesty nyári balatoni táborába.

Az Összpont versenyre 3 fős középiskolai csapatok nevezhetnek, elsősorban 15-17 éves diákok, akik tanár(aik) mentorálását is igénybe vehetik. A versenyben való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2018. február 26-tól lehet. Erről folyamatos információt Facebook oldalunkon osztunk majd meg.

Az Összpont verseny követi az emberi jogi eseményeket, naprakész és hiteles információkkal látja el az érdeklődő fiatalokat, érzékenyíti őket a világban megtapasztalható előítéletes, diszkriminatív, rasszista és gyűlölködő történések áldozatainak, következményeinek megértésére, teret ad a saját és mások jogaiért való kiállásra. A verseny ingyenes, az értékes díjak mellett a legmotiváltabb „Összpontosok“ lehetőséget kapnak a nyári táborunkban való részvételre is.

A verseny menetrendje:

2018. február 26-március 8. Regisztráció

2018. március 12-28. Első forduló: online űrlapok

2018. április 4-18. Második forduló: projektkidolgozás és videók készítése, konzultációs lehetőségek

2018. április 23 - május 7. Szavazás a csapatok videóira (Hivatalos értesítés a döntőbe jutásról, valamint a disputa témáinak kihirdetése 2018. május 11-ig, az első és második forduló eredményeinek összesítését követően kerül sor.)

2018. május 25. Döntő

A versenyt 2018-ban is a Belga Királyság Nagykövetségének Flamand Képviselete támogatja.

*** A Flamand Kormány nem felelős a program tartalmáért. * The Flemish Government is not responsible for the content of this publication. ***

.

Fotógaléria