Legyen az ember az első

Magyarország

Aláírom

Menekültügyi törvénymódosítás

Ausztria

Aláírom

Mirszobir Hamidkariev

Oroszország/Üzbegisztán

Aláírom

Hosszein és Mehdi Rajabian, Yousef Emadi

Irán

Aláírom

Menekültek

Görögország

Aláírom

Indiai jogvédők

India

Aláírom

Szergej Nikiforov

Oroszország

Aláírom

Gennadii Yakovitskii

Belarusz

Aláírom

Raif Badawi

Szaúd-Arábia

Aláírom

Mohammed al-Bajady

Szaúd-Arábia

Aláírom

Leyla és Arif Yunus

Azerbajdzsán

Aláírom

Számozott utcák

Magyarország

Aláírom

Elena Urlaeva

Üzbegisztán

Aláírom

Burkina Fasói lányok

Burkina Faso

Aláírom

Zunar

Malajzia

Aláírom

Saman Naseem

Irán

Aláírom

Rania Alabbasi

Szíria

Aláírom

Muhammad Bekzhanov

Üzbegisztán

Aláírom

Costas

Görögország

Aláírom

Waleed Abu al-Khair

Szaúd-Arábia

Aláírom

Teodora del Carmen Vásquez

El Salvador

Aláírom

Yecenia Armenta

Mexikó

Aláírom

Hírek

2016/5/3

A nemzetközi sajtószabadság napja: újságírókat támadnak meg, csak mert a munkájukat végzik

A nemzetközi sajtószabadság napján az Amnesty International kilenc olyan esetet emel ki, amely során a világ különböző tájain újságírókat zaklattak, fenyegettek meg, zártak el és kínoztak meg azért, hogy brutális eszközökkel hallgattassák el a szólásszabadságot.

2016/5/3

Már csak a kegyelemben bízhat Gennadii Yakovitskii

A belarusz legfelsőbb bíróság helyben hagyta Gennadii Yakovitskii halálos ítéletét, dacára annak, hogy a védője szerint az ártatlanságát igazoló bizonyítékot nem tárgyalták és bűnösségét sem sikerült kétséget kizáróan megállapítani. Ha Lukasenka elnök nem ad kegyelmet, a férfit bármikor kivégezhetik.

2016/4/26

Burkina Faso: Több ezer lány kerül veszélybe a korai és kényszerházasságok miatt

Burkina Fasóban a korai és kényszerházasságok több ezer, akár 13 éves fiatal lányt fosztanak meg a gyermekkoruktól, akiknek a fogamzásgátlás magas ára és egyéb tényezők miatt nincs lehetőségük eldönteni, hogy akarnak-e gyereket vállalni – áll az Amnesty International ma kiadott jelentésében.

2016/4/22

EU-Törökország: Merkel, Tusk és Timmermans nem hunyhatnak szemet a menekültek emberi jogainak megsértése felett

A szombaton Törökországba utazó magas rangú EU küldöttségnek fel kell szólalnia a menekültek jogainak széleskörű megsértése ellen, nem söpörhetik a problémákat továbbra is a szőnyeg alá – áll az Amnesty International mai közleményében.

2016/4/21

Az orosz hatóságok hazájukban kínzással fenyegetett több száz menedékkérőt és migránst küldenek vissza erőszakkal Üzbegisztánba

Több száz üzbég menedékkérőt, menekültet és migráns munkást raboltak el és vittek vissza erőszakkal Oroszországból Üzbegisztánba, ahol megkínozhatják őket – áll az Amnesty International ma közzétett jelentésében.

2016/4/19

Szíria: a szemtanúk által az ostrom és a bombázás borzalmairól készített videó elindíthatja a humanitárius segítséget

Az Amnesty International által a legújabb genfi béketárgyalások kapcsán ma nyilvánosságra hozott új videó brutális őszinteséggel mutatja be az ostrom alatt álló, a szír kormány hordóbombái által szüntelenül sújtott, Damaszkusz melletti Daraja városában uralkodó rémisztő valóságot.

2016/4/19

Levél Pintér Sándornak a Közös Európai Menekültügyi Rendszer tervezett reformjáról

Április 21-én tartja a Bel- és Igazságügyi Tanács a következő ülését, ahol többek között az Európai Bizottság Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformjára vonatkozó javaslatait is tárgyalni fogják. Levelet küldtünk Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy felhívjuk a figyelmét a reformmal kapcsolatos aggályainkra.

2016/4/18

Görögország: Európának 46 ezer borzalmas körülmények között levő menekült és migráns sorsát kell a vállára vennie

Az Amnesty International ma kiadott jelentésében arra világít rá, hogy miközben minden figyelem a nemrég nyélbe ütött EU-Törökország alkura irányul, félő, hogy a görög szárazföldön borzalmas körülmények között rekedt 46 ezer menekült és migráns sorsa feledésbe merül.

Témák keresése

Fotógaléria

Nemet mondunk az EU-Törökország alkura

Legutóbbi siker

2016/4/20
Börtönben a Nobel-békedíjra jelölt azeri jogvédő és férje @ Azerbajdzsán

Leyla és Arif Yunus megérkezett Hollandiába lányukhoz

Leyla és Arif Yunus, Azerbajdzsán leghíresebb jogvédő házaspárja végre találkozhatott lányukkal Hollandiában. Leyla Yunust 2015 decemberében, férjét Arifot pedig egy hónappal korábban bocsátották feltételesen szabadon.

Aktuális petíció

Orosz Föderáció:

Oroszország: vizsgálják ki a menedékkérő filmproducer elrablását

Mirszobir Hamidkariev, a fiatal filmproducer Oroszországban élt menedékkérőként, egészen addig amíg fényes nappal elrabolták és visszaküldték Üzbegisztánba, ahol megkínozták.

Ausztria:

Ausztria: meg kell akadályozni a menekültügyi törvények módosítását

Április 27-én az osztrák parlament olyan módosítást fogadott el a menekültügyi törvényhez, amely lehetővé tenné, hogy a határról visszafordítsák azokat, akik az erőszak elől menekülnek el az országukból. A módosítást a szövetségi elnöknek még alá kell írnia: ő tehát az, aki megállíthatja az új szabályok életbelépését.

Irán (Iszlám Köztársaság):

Irán: börtön fenyegeti a megkínzott művészeket

A filmes Hosszein Rajabiant, testvérét a zenész Mehdi Rajabiant és Juszef Emadit összesen hat év börtönre és 200 millió riálos (nagyjából 1,8 millió forint) pénzbüntetésre ítélték. Egy három perces tárgyalás alatt ítélte el őket a teheráni Forradalmi Bíróság 2015. április 26-án, mert “megsértették az iszlám szentségeit”, “rendszerellenes propagandát terjesztettek” és “illegális audio-vizuális tevékenységet folytattak”.