Roma családok kényszerkilakoltatása Miskolcon

Nagyjából 100, többségében roma családot fenyeget a kényszerkilakoltatás a Számozott utcákban.

Írd alá!

Meleg párt vertek meg Athénban

Kostas és szerelme homofób támadás áldozata lett Görögországban.

Írd alá!

Megkínzott és szexuálisan bántalmazott jogvédő

Megkínozták az üzbég Elena Urlaevát

Írd alá!

Börtönben a megkínzott újságíró

Muhhamad Bekhzanov 16 éve börtönben

Írd alá!

Veszélyben egy terhes tízéves lány élete

10 éves. Megerőszakolták. Biztonságos abortuszra van szüksége.

Mentsd meg az életét!

Rasszista támadás áldozata lett a francia nő

Aurore-t brutálisan bántalmazták bőrszíne miatt Bulgáriában.

Írd alá!

Börtönben a Nobel-békedíjra jelölt azeri jogvédő és férje

Börtön jár a jogvédelemért Azerbajdzsánban

Írd alá!

Börtönben a jogvédő szervezet alapítója

4 év börtön a szabad véleményért.

Írd alá!

Raif Badawi

10 év és 1000 korbácsütés egy honlap elindításáért.

Írd alá!

Iraki menekültek

Az Iszlám Állam elől menekülő keresztények Irakban.

Írd alá!

Újságírásért börtön

Börtönt kapott 3 újságíró Egyiptomban.

Írd alá!

Okunishi Masaru

42 éve él a halálsoron.

Írd alá!

Matsumoto Kenji

Halálbüntetés a mentális beteg férfinak.

Írd alá!

Erkin Musaev

Kínzás és 20 év börtön.

Ragadj tollat!

Chelsea Manning

Börtön, mert emberi jogsértéseket tárt fel.

Ragadj tollat!

Liu Ping

Börtön, mert harcolt a korrupció ellen.

Ragadj tollat!

Hírek

2015/8/27

EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó: Piros lapot a vezetők menekültválságra adott válaszainak

Mivel az európai és nyugat-balkáni vezetők az Európai Unió – Nyugat-Balkán csúcstalálkozó keretében augusztus 26-án és 27-én Bécsben találkoznak, az Amnesty International az európai menekültügyi politika és gyakorlat azonnali újragondolását sürgeti. A vezetők a csúcstalálkozó második napján vitatják meg a jelenlegi nyugat-balkáni menekültválságot, az első napon tartott regionális együttműködésről szóló ülést és egy labdarúgó-mérkőzést követően.

2015/8/26

Görögország: Káosszal és nyomorúságos körülményekkel néz szembe a rekord számú menekült Leszboszon

A gyenge koordináció, a felszereltség és a személyzet komoly hiányosságai borzasztó körülményeket teremtenek a görög Leszbosz szigetére naponta érkező több száz menekült és migráns számára, és Görögországon belül itt a legnagyobb az érkezők száma – mondta az Amnesty International, miután egy kutatócsoport visszatért a szigetről.

2015/8/25

Szaúd-Arábia: burjánzanak a kivégzések, amit egy „lyukakkal teli” igazságszolgáltatási rendszer segít elő

Halálbüntetést szabnak ki olyan tisztességtelen tárgyalások után, amelyekből hiányoznak az alapvető garanciák; Legalább 102 embert végeztek ki 2015 első hat hónapjában, míg 2014-ben összesen 90 kivégzés történt; Átlagban minden második nap kivégeznek egy embert, többnyire lefejezéssel; Az utóbbi években a kivégzések majdnem fele halált nem okozó bűncselekményért történt; 1985 januárja és 2015 között legalább 2208 embert végeztek ki; Az 1985 óta a kivégzettek majdnem fele külföldi állampolgár volt; A kivégzettek között több fiatalkorú elkövető és értelmi fogyatékos is volt.

2015/8/24

Macedónia: Ezrek csapdában és veszélynek kitéve, miután lezárták a határt

Az Amnesty International jelentése szerint több ezer, főként szír, afgán és iraki menekült és menedékkérő esett csapdába és válhat bántalmazás áldozatává, miután múlt hét csütörtökön a macedón hatóságok lezárták az ország déli határát. Ezzel egy új válságzónát hoztak létre a globális menekültügyi krízis közepette. A helyzet akkor romlott meg hirtelen, amikor Macedónia kormánya két határ menti területet is válságzónának nyilvánított, Gyevgyelija mellett lezárta a macedón-görög határt, és katonai erősítést vezényelt oda.

2015/8/18

Az Európai Bizottság pénzügyi támogatása az első, de nem a végső lépés Görögország és a menekültek támogatásában

Az Európai Bizottság augusztus 14-i döntése a Görögország felé irányuló támogatások növeléséről a görög Égei-szigetekre érkező menekültek számának gyors növekedését követően fontos lépés Görögország és számos Európában menedéket kereső sebezhető ember támogatására – jelentette ki az Amnesty International.

2015/8/13

A 11 éves nemi erőszakot túlélő lány megszülte gyermekét, Paraguay pedig fenntartja drákói abortuszellenes törvényét

A jelentések szerint a 11 éves lány, aki azután esett teherbe, hogy állítólag a nevelőapja többször megerőszakolta, megszülte gyermekét. A hírek tragikus emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy Paraguaynak sürgősen el kell törölnie a drákói abortuszellenes törvényét - mondta az Amnesty International.

2015/8/12

A szexmunkások emberi jogainak védelméről szóló állásfoglalás kialakításáról szavazott a globális mozgalom

A szexmunkások emberi jogainak védelmét szolgáló döntő jelentőségű szavazás történt tegnap Dublinban az Amnesty International döntéshozó fórumán, a Nemzetközi Tanács Ülésén (International Council Meeting, ICM). A világ minden részéről érkező delegáltak egy határozatot fogadtak el, amely felhatalmazta a Nemzetközi Elnökséget (International Board), hogy állásfoglalást alakítson ki az ügyben.

2015/7/30

Oroszország megkezdte a „nemkívánatos szervezetek” feketelistázását

Kedden az orosz hatóságok egy új drákói szigorúságú törvény alapján feketelistára tettek egy újabb „nemkívánatos” külföldi szervezetet, az egyesült államokbeli National Endowment for Democracy (NED) karitatív szervezetet, azzal a céllal, hogy elvágják az orosz civilszervezetek finanszírozási csatornáit – jelentette ki az Amnesty International.

Témák keresése

Fotógaléria

Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! - A Demonstration Against The Wall on Serbian Border, 2015. július 14., 18:00-20:30

Legutóbbi siker

2015/7/21 @ Írország

Az emberi jogok újabb fényes győzelme az ír nemváltoztatásról szóló törvény

Módosították a nem jogi elismeréséről szóló törvényt, így Írország lett a negyedik állam a világon, ahol ezentúl mindenki szabadon dönthet a saját neméről.

Aktuális petíció

Üzbegisztán:

Megkínzott és szexuálisan bántalmazott jogvédő

Az üzbég jogvédőt, Elena Urlaevát május 31-én őrizetbe vette a rendőrség, majd kínzásnak, szexuális bántalmazásnak és megalázó bánásmódnak vetették alá, hogy átadja a fényképezőgépe memóriakártyáját. A kártya emberi jogsértések általa készített képi bizonyítékait tartalmazta.

Üzbegisztán:

Még mindig börtönben a megkínzott újságíró

1999-ben az üzbég biztonsági erők megkínozták az újságíró Muhhamad Bekhzanovot. Gumibottal verték, valamint fullasztásos vallatással és áramütéssel kínozták. Így próbálták rákényszeríteni, hogy beismerő vallomást tegyen „államellenes” bűncselekményekben való részvételéről. Később a bíróságon felhasználták ellene ezt a „vallomást” és 15 év börtönre ítélték. 2012 februárjában esedékes lett volna a szabadulása, azonban büntetését további 4 év 8 hónappal meghosszabbították a börtönszabályzat megsértése miatt.

Magyarország:

Roma családok a kényszerkilakoltatás szélén

Megközelítőleg 100, többségében roma családot fenyeget a kényszerkilakoltatás Miskolc Számozott utcák néven ismert részében. A korábban kilakoltatott családok nagy többsége nem részesült megfelelő alternatív elhelyezésben, és nem kapott kárpótlást sem.

Események

Augusztus 2015

HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Naptár megjelenítése