Gennadii Yakovitskii

Belarusz

Aláírom

Magyarország megsérti a menekültek jogait

Magyarország

Aláírom

Raif Badawi

Szaúd-Arábia

Aláírom

Mohammed al-Bajady

Szaúd-Arábia

Aláírom

Leyla és Arif Yunus

Azerbajdzsán

Aláírom

Számozott utcák

Magyarország

Aláírom

Elena Urlaeva

Üzbegisztán

Aláírom

Burkina Fasói lányok

Burkina Faso

Aláírom

Zunar

Malajzia

Aláírom

Saman Naseem

Irán

Aláírom

Rania Alabbasi

Szíria

Aláírom

Albert Woodfox

Egyesült Államok

Aláírom

Muhammad Bekzhanov

Üzbegisztán

Aláírom

Costas

Görögország

Aláírom

Waleed Abu al-Khair

Szaúd-Arábia

Aláírom

Teodora del Carmen Vásquez

El Salvador

Aláírom

Yecenia Armenta

Mexikó

Aláírom

Hírek

2016/2/12

Reakció a NATO műveletek bejelentésére

Az Amnesty International szerint az Égei-tenger térségében szerepvállalásra készülő NATO erőknek a nemzetközi joggal összhangban kell működniük a bajba szorult emberek utáni kereső és mentőakciók során, ezeket az embereket nem küldhetik vissza illegálisan Törökországba.

2016/2/11

„Most váltsuk az ígéreteket tettekre” – civil társadalmi döntés a Támogassuk Szíriát donor-konferencián

A nemzetközi, több mint harminc nem kormányzati szervezetet tömörítő koalíció üdvözölte a londoni „Támogassuk Szíriát és a régiót” donor-konferencián megnyilvánuló törekvést arra, hogy növeljék a szíriai válságra adott humanitárius válasz mértékét és hatókörét, de megállapította, hogy a 2016-ra tett felajánlások összege több mint 3 milliárddal kevesebb, mint amennyire sürgősen szükség lett volna.

2016/2/5

Törökország: a hatóságoknak gondoskodniuk kell az aleppói támadások elől menekülők biztonságos áthaladásáról

Biztonságban át kell engedni a török határon azt a több tízezer embert, akiket az orosz és a szíriai kormány által végrehajtott közös támadások Szíria északi részére szorítottak – közölte az Amnesty International annak kapcsán, hogy emberek ezrei várakoznak a lezárt határátkelőknél.

2016/2/4

Franciaország: Az aránytalan rendkívüli intézkedések százaknak okoznak megrázkódtatást

Az olyan szigorú intézkedések, mint a késő esti házkutatások és a kijárási tilalmak, két lábbal taposnak férfiak, nők és gyermekek százainak jogain, megrázkódtatásokat okozva és megbélyegezve őket – közölte az Amnesty International ma megjelent jelentésében a pénteki francia parlamenti vitát megelőzően, mely a rendkívüli intézkedések alkotmányba való beépítéséről fog szólni.

2016/2/3

A világ vezetőinek Londonban új eljárást kell kidolgozniuk a szíriai menekültek és a befogadó országok számára

A világ vezetőinek Londonban ezen a héten a Szíriáról szóló magas szintű konferencián el kell kötelezniük magukat egy ambiciózus és átalakított új, több millió dolláros megállapodás mellett a szíriai menekültek és a régióbeli befogadó országok megsegítésére – mondta ma a több mint 90 humanitárius és emberi jogi csoportot tömörítő globális koalíció.

2016/2/2

Libanon: A menekült szíriai nők nagy valószínűséggel lesznek kizsákmányolás és szexuális zaklatás áldozatai

A nemzetközi segítségnyújtás és a libaboni hatóságok által bevezetett diszkriminatív szabályok olyan környezetet teremtenek, ahol mindennapos a menekült nők kizsákmányolása és bántalmazása – áll az Amnesty International ma publikált jelentésében, amelyet a február 4-i Londonban megrendezésre kerülő Szíriai Donorkonferencia előtt hozott nyilvánosságra a szervezet.

2016/2/1

Az Alaptörvény tervezett hatodik módosítása az emberi jogok elleni nyílt támadás lenne

A terrorfenyegetettség és terrortámadás esetére új különleges jogrendi állapot bevezetését célzó magyar kormány által benyújtott és január közepén kiszivárgott tervezet módosítja az Alaptörvényt és számos egyéb jogszabályt is. Ha ez jelenlegi formájában kerül elfogadásra, az súlyosan sértené az emberi jogokat Magyarországon: sérülne a véleménynyilvánítás, az egyesülés és a gyülekezés szabadsága, a szabad mozgás és tartózkodás joga, a magánélethez és a személyi biztonsághoz való jog. Az Alaptörvény tervezett hatodik módosítása közel abszolút hatalommal ruházná fel a végrehajtó hatalmat úgynevezett “terrorveszély-helyzetben”, amely a magyar emberek alapvető emberi jogai és a jogállamiság elleni nyílt támadást jelentene.

2016/1/27

Tisztelet, méltóság, egyenlőség – Emberi jogi oktatás iskolai órákon

Az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatása idén is szívesen vállal iskolai órákat.

Témák keresése

Fotógaléria

Újabb orosz aktivistákat fenyegettek meg

Legutóbbi siker

2016/2/11
Lányok kényszerházassága @ Burkina Faso

Hároméves akcióterv a kényszerházasságok eltörlésére

Burkina Faso kormánya elkötelezte magát, hogy pár éven belül felszámolja a korai kényszerházasságokat.

Aktuális petíció

Belorusszia:

BELARUSZ: Akadályozzuk meg Gennadii Yakovitskii kivégzését

Gennadii Yakovitskiit január 5-én ítélték halálra Belaruszban. Az övé volt az első halálos ítélet, amit 2016-ban hoztak.

Mexikó:

Nemi erőszak és kínzás

2012. július 10-én Yecenia Armenta elhagyta Culacán városában lévő otthonát, hogy kocsival kivigye nővérét és sógornőjét a reptérre. Útközben civil ruhás rendőrök megállították, mert elmondásuk szerint bejelentést kaptak egy lopott autóról. Yeceniát és rokonait külön rendőrautókba ültették, a nő fejére zsákot húztak és megbilincselték. A rendőrségen vallatni kezdték, közben folyamatosan verték, és azt követelték, ismerje el, hogy köze volt a férje meggyilkolásához. A férfit egy héttel korábban egy nyilvános helyen ölték meg. Yecenia tagadta a vádakat.

Szaúd-Arábia:

Nem terrorista: aktivista

Waleed Abu al-Khair egy ismert jogász és jogvédő. 2008-ban alapította meg az emberi jogok szaúd-arábiai helyzetét figyelemmel kísérő civilszervezetét, amely az emberi jogi jogsértéseket dokumentálja az országban. Számos, emberi jogaiban megsértett áldozat jogi képviseletét látta el, így néhányét azon 16 reformpárti aktivista közül is, akik 30 éves börtönbüntetésüket töltik, csak mert békésen kiálltak a jogaikért. Ügyfelei között megtalálható Raif Badawi is, a szaúdi online-aktivista, akit a Szaúd-Arábiai Liberálisok nevű weboldaláért, illetve az iszlám megsértésért tíz év börtönre, és ezer ostorcsapásra ítéltek.

Események

Február 2016

HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29

Naptár megjelenítése