2014/9/18

Jogalkalmazási problémák a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásokban

A Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) most megjelent kiadványa egyedülálló kezdeményezés Magyarországon; 24 olyan előítélet-motivált bűncselekményt mutat be, amelyek 2009-2013 között történtek, és a munkacsoport tagjainak valamelyike jogi képviseletet látott el benne. Segítségével a közvélemény tájékozottabb lehet a témában, a hatóságok és a szakma pedig célzottabb és eredményesebb választ tud adni a felmerülő problémákra.

2014/9/18

Egy friss jelentés leleplezi Nigéria kínzókamráit

Az Amnesty International ma megjelent jelentése szerint a nigériai rendőrség és hadsereg rendszeresen kínoz meg nőket, férfiakat, vagy akár egy 12 éves gyereket. Eszköztárukban megtalálható többek között a verés, a lőfegyverek használata és a nemi erőszak.

2014/9/16

Bevándorlók újabb tragikus földközi-tengeri balesete világít rá az EU-s intézkedések szükségességére

Az európai vezetőknek többet kell tenniük azért, hogy biztonságos és törvényes utakon juthassanak nemzetközi védelemhez az arra rászoruló menekültek és migránsok az Európai Unióban – közölte az Amnesty International egy Olaszországba tartó hajó Líbia partjainál való elsüllyedésére reagálva, amelyen feltehetően sokan életüket vesztették.

2014/9/10

Hagyjon fel a magyar kormány a civil szervezetek megfélemlítésével!

Szeptember 8-án egy tucat rendőr szállt ki előzetes figyelmeztetés nélkül két civil szervezet, az Ökotárs és a Demnet irodáihoz, ahol iratokat és szervereket foglaltak le. Mindkét szervezet része annak a konzorciumnak, amely a Norvég Civil Alap (EEA/Norvég Alap) magyar civil szervezeteknek szánt támogatásai kiosztásáért felel. A razzia előzménye a kormány elmúlt hónapokban tett számos olyan nyilatkozata és intézkedése, amelyek a magyarországi civil szervezetek munkájának hitelességét igyekeztek aláásni.

2014/9/4

Mexikó: A hatóságok szemet hunynak a kínzás és a rossz bánásmód alkalmazásának drasztikus növekedése felett

Drámai mértéket öltött Mexikóban a kínzás és a rossz bánásmód: az Amnesty International legfrissebb jelentése szerint az elmúlt évtizedben 600%-os növekedés volt tapasztalható a területen. Az emberi jogi szervezet felszólítja a mexikói kormányt, hogy azonnal intézkedjen, és szabjon gátat a rendőrség, illetve a fegyveres erők által széles körben alkalmazott kínzásnak.

Aktuális petíció

Üzbegisztán:

18 év börtön és kínzás egy üzbég édesanyának

Dilorom Abdukadirova összesen 18 év börtönbüntetést kapott, mert részt vett egy békés tüntetésen a kelet-üzbegisztáni Andizhanban. A négy gyermekét nevelő nőt többször megkínozták. Dilorom lelkiismereti fogoly, akit azért börtönöztek be és kínoztak meg, mert élt a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való alapvető jogával.

Irak:

Sürgős akció az iraki civilek védelmében

Több százezer keresztény embernek és más kisebbségnek kellett elhagynia az otthonát azt követően, hogy az ISIS harcosai június óta észak-iraki városokba és falukba törtek be.

Ukrajna:

Eltűnt Dimitri Bulatov, a kijevi tüntetések egyik főszervezője

Dimitrii Bulatovról január 22. óta nem tud semmit a családja és a baráti köre. Az ukrán hatóságok előtt is jól ismert személye, hiszen ő az Automajdan tüntetések egyik főszervezője. Eltűnése előtt rohamrendőrök ütöttek rajta az általa szervezett autókonvojon. Családja és barátai attól tartanak, hogy Dimitrii Bulatovot elrabolták, és fogva tartják valahol.

Olaszország:

Menekültek ezrei szenvednek és halnak meg az EU határain

Az EU migrációs politikája ezrek életét veszélyezteti Európa határainál. Sokan életveszélyes migrációs útvonalakon próbálnak bejutni az EU erősen őrzött határain. Mások, akik a határokon kívül rekednek, gyakran harmadik országokban szenvednek fogságban és büntetőtáborokban.

Események

Szeptember 2014