Moses Akatugba

Megkínozták és halálra ítélték.

Ragadj tollat!

Erkin Musaev

Kínzás és 20 év börtön.

Ragadj tollat!

Chelsea Manning

Börtön, mert emberi jogsértéseket tárt fel.

Ragadj tollat!

Daniel Quintero

A 21 éves fiút megkínozták, mert elment egy tüntetésre.

Ragadj tollat!

Jerryme Corre

Brutális rendőrségi kínzás áldozata lett.

Ragadj tollat!

Raif Badawi

10 év és 1000 korbácsütés egy honlap elindításáért.

Ragadj tollat!

Kismamák, Mkhondo

A terhesség ne legyen halálos ítélet!

Ragadj tollat!

Liu Ping

Börtön, mert harcolt a korrupció ellen.

Ragadj tollat!

Paraskevi Kokoni

Megverték egy rasszista támadás során.

Ragadj tollat!

John Jeanette Solstad Remø

Transznemű nő jogai sérülnek Norvégiában.

Ragadj tollat!

Hírek

2014/12/18

Migránsok nemzetközi napja: világszerte veszélyben vannak a migránsok jogai

A migránsok jogait világszerte földbe tiporják, a világ egyik legsérülékenyebb csoportja számos országban gazdasági kizsákmányolással, diszkriminációval és rasszizmussal kell hogy szembenézzen, közölte az Amnesty International a Migránsok nemzetközi napján.

2014/12/15

Dél-Korea függessze fel a könnygázszállítást, különben az elnyomás növeléséhez járul hozzá Törökországban

A dél-koreai hatóságoknak azonnal le kell állítaniuk a hatalmas mennyiségű könnygáz tervezett szállítását Törökországba, ahol a biztonsági erők rendszeresen visszaélnek a tömegoszlató eszközökkel, elnyomva ezáltal a békés tüntetőket – nyilatkozta az Amnesty International.

2014/12/10

30 éves a kínzás elleni egyezmény – az államok még mindig nem teljesítik kötelezettségeiket

Az Amnesty International az ENSZ kínzás elleni egyezményének (Kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok elleni nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló 1988. évi 3. törvényerejű rendelet) 30. évfordulóján arra szólítja fel az államokat, hogy ne álljanak a szörnyű gyakorlat megakadályozását célzó törekvések útjába, és tartsák magukat a nemzetközi törvényekben foglalt kötelezettségeikhez, vagyis vessenek véget a kínzásnak.

2014/12/10

Amerikai Egyesült Államok: A CIA titkos börtön programjáról készült szenátusi jelentés összefoglalója nem lehet a történet vége!

A szenátusi vizsgálóbizottság jelentése – mely újra felhívja figyelmünket a büntetlenség folyamatos gyakorlatára a „nemzetbiztonság védelme” érdekében elkövetett döbbenetes emberi jogsértések kapcsán – részletesen bemutatja a titkos amerikai börtönök vallatási módszereit – jelentette ki az Amnesty International.

2014/12/8

A szenátus vizsgálatot indít az Amnesty International jelentésének hála

Az Amnesty International legfrissebb, Fülöp-szigeteki rendőrségi kínzásokat vizsgáló jelentése (Törvények felett - Fülöp-szigeteki rendőrségi kínzás) bemutatása után a Szenátus bejelentette, hogy vizsgálatot indít a jelentésben megfogalmazott állítások kivizsgálására.

2014/12/5

PETÍCIÓBÓL NOVELLA: „TÍZ IGAZ TÖRTÉNET”

Az Amnesty International globális Levélíró Maraton kampányt indított december 3-án. A világ legnagyobb emberi jogi eseménye során tíz kiválasztott áldozat ügyében gyűjtenek aláírásokat. Idén kilenc ember és egy közösség számít segítségre, akiket jogtalanul bebörtönöztek, a hatóságok megkínoztak, vagy a meggyőződésük miatt üldöznek az országukban. A cél, hogy a tavalyi 2,3 millió aláírt levélnél is több gyűljön össze.

2014/12/4

A törvények felett: Rendőrségi kínzás a Fülöp-szigeteken – Egy új jelentés mutatja be a büntetlenség kultúráját a Fülöp-szigeteki rendőrségnél

A mindent átható büntetlenség Fülöp-szigeteken kialakult kultúrája lehetővé teszi a helyi rendőrség számára, hogy bármiféle ellenőrzés nélkül kínozhasson meg embereket. Ma jelent meg az Amnesty International legújabb jelentése, A törvények felett: Rendőrségi kínzás a Fülöp-szigeteken (Above the law: Police torture in the Philippines) címmel, mely egy nagyszabású helyi kínzás elleni kampány elindítását jelenti.

2014/12/3

Ma este indul Magyarországon a Levélíró Maraton, a világ legnagyobb globális emberi jogi eseménye – Ragadj tollat!

Ma este indul és december 17-ig tart Magyarországon az Amnesty International globális emberi jogi kampánya, a Levélíró Maraton.

Témák keresése

Fotógaléria

Levélíró Maraton, 2014. december 3-17.

Legutóbbi siker

2014/12/19
Börtön, mert harcolt a korrupció ellen @ Kína

Liu Pinget meglátogathatta lánya a börtönben

Liu Ping lánya, Liao Minyue első alkalommal látogathatta meg édesanyját a börtönben.

Aktuális petíció

Kína:

Börtön, mert harcolt a korrupció ellen

A helyi emberi jogi aktivistát, Liu Pinget 2014. június 19-én hat és fél év börtönbüntetésre ítélték „izgatás és tömegzavarás“, „tömeg szervezése nyilvános helyen a közrend megzavarása céljából", valamint „okkult praktikák használata a rendészeti erők tevékenységének aláásása érdekében“ bűncselekmények elkövetése miatt. Elmondása szerint 2013 júniusában az előzetes fogvatartása során megkínozták, valamint megtagadták tőle, hogy megfelelő orvosi ellátáshoz jusson. Jelenleg fellebbez mind a bűnösségének megállapítása, mind pedig a kapott büntetés miatt. Liu Ping lelkiismereti fogoly.

Dél-Afrika:

A terhesség ne legyen halálos ítélet!

A nők és a lányok a Mpumalanga tartományban található Mkhondóban számtalan veszélynek vannak kitéve, különösen az anyasági egészség, valamint a szexuális és reproduktív jogok tekintetében. A Mpumalangai Egészségügyi Minisztérium alá tartozó Gert Sibande egészségügyi körzet, ahol élnek, az egyik legrosszabban teljesítő körzet Dél-Afrikában. 2008 óta jelentősen nőtt a gyermekágyi halandóság a környéken, ellentétben az ország más részein megfigyelhető trenddel. Számos tényező gátolja a nőket és a lányokat abban, hogy terhesgondozásra járjanak és ez, különféle társadalmi és gazdasági tényező mellett, nagymértékben veszélyezteti egészségüket.

Szaúd-Arábia:

Börtön és 1000 korbácsütés egy honlap elindításáért

Raif Badawit, aki a Szaúd-Arábiai Liberálisok nevű - politikai és szociális vitáknak helyet adó - online fórum alapítója, 2012. június 17-én tartóztatták le, és azóta fogva tartják a Briman nevű börtönben, a tengerparti Dzsiddában. A weboldal létrehozása és szerkesztése miatt Szaúd-Arábia informatikai törvényének és az iszlám vallás megsértésével vádolták. Raifot végül bűnösnek találták hitehagyás vádjában: 10 év börtönre és 1000 korbácsütésre ítélték, illetve pénzbüntetést kapott és eltiltották a médiamegjelenésektől is.