Menekültek ezrei szenvednek és halnak meg az EU határain

53-ból menekültből és migránsból 1 meghal a Földközi-tengeren útban Európa felé.

Segíts most!

Halálbüntetést kapott egy mentális beteg japán férfi

Matsumoto Kenjit annak ellenére ítélték halálra, hogy mentális betegsége miatt nem képes felfogni sem az ítélet súlyát, sem annak következményeit.

Segíts most!

18 év börtön és kínzás egy üzbég édesanyának

Dilorom Abdukadirova összesen 18 év börtönt kapott, mert részt vett egy békés tüntetésen Üzbegisztánban. Fogvatartása során többször megkínozták.

Segíts most

Homoszexualitása miatt bántalmazta a rendőrség a fehérorosz Ihar Tsikhanyuk-ot

Ihar Tsikhanyuk melegjogi aktivistát egy rendőrőrsön többször bántalmazták és nemi erőszakkal fenyegették homoszexualitása miatt.

Segíts most!

Miriam López, a mexikói kínzások túlélője küzd az igazságért

Miriam Lópezt többször megerőszakolták és megkínozták. A tetteseket azóta sem vonták felelősségre.

Segíts most!

Nabi Saleh palesztin falu lakosai erőszakkal szembesülnek

Segíts most!

Halálbüntetés Japánban a 42 éve halálsoron élő férfinak

Okunishi Masaru 42 éve a halálsoron él, arra várva, hogy végrehajtsák a halálos ítéletét. Nem kapott ügyvédet, és elmondása szerint kényszer hatása alatt vallott.

Segíts most!

LMBTI gyűlölet-bűncselekmények és diszkrimináció Bulgáriában

Bulgáriában az LMBTI emberek sokszor áldozatai előítélet motivált bűncselekményeknek. A hatóságok pedig tétlenek.

Segíts most!

Transznemű nő jogainak a megsértése Norvégiában

John Jeanette Solstad Remø transznemű nőként él Norvégiában. Élete során rengeteg megaláztatás és hátrányos megkülönböztetés éri.

Segíts most!

683 halálos ítélet Egyiptomban

Segíts most!

Börtönbe zárták az Al Jazeera munkatársait

Három újságíró 7-10 évet kapott hamis hírek terjesztéséért és a Muszlim Testvériséggel való állítólagos együttműködésért.

Segíts most!

Sürgős akció az iraki civilek védelmében

Több százezer ember menekül az Iszlám Állam terrorja elől.

Segíts most!

Brutális kínzás és kivégzés a Fülöp-szigeteken

Segíts most!

A görögországi Etoliko város roma közössége folyamatos rasszista támadásoknak van kitéve

Etoliko város roma lakói nap mint nap rasszista erőszak veszélyének vannak kitéve.

Segíts most

Hírek

2014/10/22

Kelet-ukrajnai válság: Eltussolt, helytelenül rögzített statáriális kivégzések

Az Amnesty International (AI) vizsgálata bizonyítékot talált kivégzésszerű és egyéb szándékos emberölésekre mind az orosz-párti szeparatisták, mind a Kijev-párti erők részéről, de ezek száma azonban nagyban eltér az orosz média és a hatóságok jelentéseitől.

2014/10/21

Olaszország: A Mare Nostrum befejezése életeket sodorna veszélybe

Olaszország szándéka – a Mare Nostrum nevű kutató és mentő művelet befejezése a Földközi-tengeren – az Európába igyekvő migránsok és menekültek ezreinek életét veszélyezteti, nyilatkozta az Amnesty International.

2014/10/21

123 országból több mint 200.000 aláírás egy megkínzott üzbég nőért

Az Amnesty International tagjai 123 országban összesen több mint 200.000 aláírást gyűjtöttek Dilorom Abdukadirovának, a megkínzott és 18 évre ítélt üzbég édesanyának. Az Amnesty International Magyarország 1139 aláírást gyűjtött, hogy Diloromot azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon az üzbég hatóságok a taskenti női börtönből. Az emberi jogi szervezet képviselői az aláírásokat október 21-én, kedden adták át több európai nagyvárosban (Bécs, Berlin, Párizs, Varsó, Róma, Brüsszel, London, Genf és Riga) az üzbég nagykövetségek képviselőinek.

2014/10/16

Uganda: diszkriminatív jogszabályok segítik elő az elnyomást és a bántalmazást

Az Amnesty International mai napon közzé tett jelentése szerint az elmúlt 18 hónap során Ugandában bevezetett diszkriminatív jogszabályok növelték a karhatalmi elnyomás, az erőszak, a homofóbia és a nemi indíttatású erőszak mértékét az országban.

2014/10/16

123 országból több mint 200.000 aláírás Diloromért

Az Amnesty International tagjai 123 országban összesen több mint 200.000 aláírást gyűjtöttek Dilorom Abdukadirovának, a megkínzott és 18 évre ítélt üzbég édesanyának.

2014/10/15

Hatodik újratárgyalási kérelem is beadva

Matsumoto Kenji ügyvéde október 10-én beadta a hatodik újratárgyalási kérelmet.

2014/10/10

Matsumoto Kenji esete a 2014-es Halálbüntetés Elleni Világnap kiemelt akciója

A világ egyes országaiban továbbra is előfordul, hogy mentális betegségben szenvedő vagy értelmi fogyatékkal elő emberekre halálbüntetést szabnak ki vagy végre is hajtják azt, ami egyértelműen szembemegy a nemzetközi szabályozással – nyilatkozta az Amnesty International a halálbüntetés elleni küzdelem világnapja alkalmából.

2014/10/9

Kulka János hangján szólal meg Dilorom

Ma indult a „Dilorom hangja” kampány, amit az Amnesty International Magyarország indított a kínzás ellen. A website-on egy megkínzott és bebörtönzött, így elnémított üzbég nőnek adományozhatjuk a hangunkat és mondhatjuk el helyette üzenetét a világnak.

Témák keresése

Fotógaléria

Fotóakció Diloromért, 2014. október 21. 08:00

Legutóbbi siker

2014/10/21
18 év börtön és kínzás egy üzbég édesanyának @ Üzbegisztán

Elvittük az aláírásokat az üzbég nagykövetségre

Megpróbáltuk átadni ma délelőtt az osztrák Amnesty-vel együtt a bécsi üzbég nagykövetségnek a Dilorom Abdukadirova szabadon bocsátásáért gyűjtött aláírásokat.

Aktuális petíció

Japán:

HALÁLBÜNTETÉS A MENTÁLIS BETEG JAPÁN FÉRFINAK

Matsumoto Kenji japán férfit 1993. szeptember 17-én ítélték halálra több rablásban és gyilkosságban való részvételért, amelyek 1990 szeptembere és 1991 szeptembere között történtek. Testvérével, Matsumoto Hiroshival együtt vádolták meg, aki a letartóztatási parancs kiadása után öngyilkosságot követett el. A bíróság elismerte, hogy Matsumoto Kenji alárendelt viszonyban állt a testvérével, és nem volt rá képes, hogy ellenszegüljön akaratának. Fellebbezett az ítélet ellen, de azt az oszakai bíróság elutasította 1996. február 21-én. A következő fellebbezési kérelmét pedig a Legfelsőbb Bíróság utasította el: a halálos ítéletet 2000. április 4-én erősítették meg. Matsumoto Kenjit bármikor kivégezhetik.

Üzbegisztán:

18 év börtön és kínzás egy üzbég édesanyának

Dilorom Abdukadirova összesen 18 év börtönbüntetést kapott, mert részt vett egy békés tüntetésen a kelet-üzbegisztáni Andizhanban. A négy gyermekét nevelő nőt többször megkínozták. Dilorom lelkiismereti fogoly, akit azért börtönöztek be és kínoztak meg, mert élt a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való alapvető jogával.

Olaszország:

Menekültek ezrei szenvednek és halnak meg az EU határain

Az EU migrációs politikája ezrek életét veszélyezteti Európa határainál. Sokan életveszélyes migrációs útvonalakon próbálnak bejutni az EU erősen őrzött határain. Mások, akik a határokon kívül rekednek, gyakran harmadik országokban szenvednek fogságban és büntetőtáborokban.

Események

Október 2014

VHKSzeCsPSzo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Naptár megjelenítése