Családokat fenyeget a kényszerkilakoltatás

Több száz ember válhat hajléktalanná Miskolcon a Számozott utcákban.

Írd alá!

Rasszista támadás áldozata lett a francia nő

Aurore-t brutálisan bántalmazták bőrszíne miatt Bulgáriában.

Írd alá!

Börtönben a Nobel-békedíjra jelölt azeri jogvédő és férje

Börtön jár a jogvédelemért Azerbajdzsánban

Írd alá!

Börtönben a jogvédő szervezet alapítója

4 év börtön a szabad véleményért.

Írd alá!

Raif Badawi

10 év és 1000 korbácsütés egy honlap elindításáért.

Írd alá!

S.O.S. Európa

Menekültek és migránsok ezrei halnak meg Európa partjainál.

Írd alá!

Iraki menekültek

Az Iszlám Állam elől menekülő keresztények Irakban.

Írd alá!

Újságírásért börtön

Börtönt kapott 3 újságíró Egyiptomban.

Írd alá!

683 halálos ítélet

Politikai per Egyiptomban.

Írd alá!

Ihar Tsikhanyuk

Homoszexualitása miatt verték meg a rendőrök.

Írd alá!

Okunishi Masaru

42 éve él a halálsoron.

Írd alá!

Matsumoto Kenji

Halálbüntetés a mentális beteg férfinak.

Írd alá!

Moses Akatugba

Megkínozták és halálra ítélték.

Ragadj tollat!

Erkin Musaev

Kínzás és 20 év börtön.

Ragadj tollat!

Chelsea Manning

Börtön, mert emberi jogsértéseket tárt fel.

Ragadj tollat!

Daniel Quintero

A 21 éves fiút megkínozták, mert elment egy tüntetésre.

Ragadj tollat!

Jerryme Corre

Brutális rendőrségi kínzás áldozata lett.

Ragadj tollat!

Kismamák, Mkhondo

A terhesség ne legyen halálos ítélet!

Ragadj tollat!

Liu Ping

Börtön, mert harcolt a korrupció ellen.

Ragadj tollat!

John Jeanette Solstad Remø

Transznemű nő jogai sérülnek Norvégiában.

Ragadj tollat!

Hírek

2015/4/15

Titkok és hazugságok – Az USA és Európa is szemet huny az üzbegisztáni kínzások felett

Az Amnesty International által a mai napon publikált új jelentés szerint az USA, Németország és más európai uniós országok is folyamatosan szemet hunynak az Üzbegisztánban zajló kínzások felett, amely hozzájárul a szörnyű gyakorlat folytatásához.

2015/4/14

Rekordszámú kimentett ember a hétvégén

A hétvégén rekordszámú, összesen 5629 embert mentettek ki a Földközi-tengerből. Legalább 9 ember életét vesztette.

2015/4/13

Sikerült: a jogi nemváltoztatás könnyen elérhetővé válik Norvégiában

Április 10-én, pénteken a norvég egészségügyi miniszter által összehívott szakértői csoport egy sajtótájékoztatón bemutatta a transznemű emberek jogairól szóló vizsgálat eredményét.

2015/4/13

Sürgős Akció – Családokat fenyeget a kényszerkilakoltatás Miskolcon

Sürgős Akciót indít az Amnesty International a kitelepítésre ítélt miskolci családok megsegítésére. A petíció címzettje Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Dr. Schweickhardt Gyula, polgármesteri megbízott. A követelésekről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is tájékoztatást kap.

2015/4/8

Az Amnesty International Magyarország programjai április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon

Az Amnesty International Magyarország Emberi Jogi Oktatás programjának egyik legfontosabb eleme az Összpont-Emberi Jogi Verseny, amelyben középiskolás csapatok versenyeznek egymással emberi jogokkal kapcsolatos feladatok megoldásában. A verseny döntője április 8-án Sajókazán a Dr. Ámbédkár Iskolában lesz. A verseny mellett a Katona klub Üdv a Klubban című előadása is látható lesz 14.30-tól, majd a résztvevők egy közös fotóakcióval zárják a napot. A programot az Amnesty International Magyarország, az Európa 2000 Középiskola és a Dr. Ámbédkár Iskola közösen szervezik. Az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatási programjának célja, hogy minél több diák és tanár ismerje, gyakorolja és képviselje az emberi jogokat, s azonosuljon az emberi jogok szemléletével.

2015/4/8

Szerbia: Az EU-támogatás ellenére sem oldódott meg az otthonukból erőszakkal kilakoltatott romák helyzete

Három évvel ezelőtt a belgrádi Belvil romatelep felszámolása során több mint száz család kényszerült elhagyni az otthonát. A helyzetük azóta sem oldódott meg. A bürokrácia alkalmatlansága, a tehetetlenség és a romákat sújtó diszkrimináció együttesen az Európai Bizottság által támogatott többmilliós visszatelepítési projekt kudarcához vezetett. Az érintett családok többsége még mindig a faji szegregáció egyik szimbólumának számító fémkonténerekben kénytelen élni, és az Amnesty International számításai szerint körülbelül 50 család nem is számíthat arra, hogy valaha is visszakapja az otthonát.

2015/4/1

Halálbüntetés 2014: Aggasztóan megnőtt a halálos ítéletek száma, amióta a kormányok halálbüntetéshez folyamodnak a bűnözés és a terrorizmus elleni harcban

A halálbüntetést alkalmazó országok részéről hibás kísérlet ilyen módon küzdeni a bűnözés, a terrorizmus és a belső válságok ellen; 2014-ben megugrott a halálos ítéletek száma, főként Egyiptom és Nigéria miatt – világszerte legalább 2466 alkalommal született ilyen ítélet, 28%-kal többször, mint 2013-ban; Hivatalosan 607 kivégzés történt, ez 22%-kal kevesebb, mint 2013-ban (nem számítva Kínát, ahol önmagában több embert végeztek ki, mint a világ többi országában összesen); 22 országban hajtottak végre kivégzést, ez ugyanannyi, mint 2013-ban.

2015/3/27

Tanoda projekt indul a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával

A Norvég Civil Támogatási Alap közepes pályázatán nyert Te, én, mi és az emberi jogok tanodai keretek között projekt nyitókonferenciája március 28-29-én lesz az Aquamarina Hotel (1031 Budapest, Rozgonyi Piroska utcai hajóállomás) fedélzetén.

Témák keresése

Fotógaléria

Összpont disputa, 2015. április 8.

Legutóbbi siker

2015/4/14
Árammal sokkolták, megverték és halállal fenyegették @ Fülöp-szigetek

Elrendelték a nyomozást Jerryme Corre ügyében az Amnesty International kampányának köszönhetően

A petíció és tiltakozó levelek átadása utána Fülöp-szigeteki rendőrség azonnal elrendelte a brutálisan megkínzott Jerryme Corre ügyének kivizsgálását.

Aktuális petíció

Magyarország:

Családokat fenyeget a kényszerkilakoltatás Miskolcon

Nagyjából 160, főleg roma családot fenyeget a kényszerkilakoltatás Miskolcon a Számozott utcákban. A hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy senkit sem tesznek ki erőszakkal az otthonából az utcára.

Bulgária:

Rasszista támadás áldozata lett a francia nő

2014. április 19-én Aurore, aki egy fekete francia állampolgár, a barátait látogatta meg Szófiában. A Párizsban élő nő egy belvárosi buszmegállóban várt a buszra három barátjával, amikor egy hét vagy nyolcfős ismeretlen férfiakból álló társaság leszállt a buszról, és bántalmazta. A támadás testi és lelki sérüléseket is okozott nála. Több hétig nem tudott munkába állni, és pszichológiai segítségre volt szüksége. A támadás következtében egyedül és elszigetelve érezte magát. Éjszaka nem mert egyedül kimenni az utcára. Aurore családja nem tud a támadásról, ezért a nő kérésére nem teszünk közzé olyan adatokat, képeket, amelyek egyértelműen azonosítanák őt.

Azerbajdzsán:

Börtönben a Nobel-békedíjra jelölt azeri jogvédő és férje

Leyla Yunus ismert, sőt talán a legismertebb emberi jogi aktivista Azerbajdzsánban. Férjével, Arif Yunusszal aktív résztvevői a helyi civil életnek. Leyla 1995 óta a Béke és Demokrácia Intézet (Institute for Peace and Democracy) elnevezésű civil szervezet vezetője. A nőt 2014. július 30-án tartóztatták le hazaárulás, adócsalás, okirat-hamisítás, csalás, valamint a vezetése alatt álló civil szervezet által kapott támogatással kapcsolatos illegális üzlet lebonyolításának vádjával. Arifot sokáig megfigyelte a rendőrség mielőtt augusztus 5-én letartóztatták. A férfinak szintén hazaárulás, adócsalás és csalás vádjával kell szembenéznie.

Események

Április 2015

HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Naptár megjelenítése