Meleg párt vertek meg Athénban

Kostas és Zabi homofób támadás áldozata lett Görögországban.

Írd alá!

Roma családok kényszerkilakoltatása Miskolcon

Nagyjából 100, többségében roma családot fenyeget a kényszerkilakoltatás a Számozott utcákban.

Írd alá!

Megkínzott és szexuálisan bántalmazott jogvédő

Megkínozták az üzbég Elena Urlaevát

Írd alá!

Börtönben a megkínzott újságíró

Muhhamad Bekhzanov 16 éve börtönben

Írd alá!

Veszélyben egy terhes tízéves lány élete

10 éves. Megerőszakolták. Biztonságos abortuszra van szüksége.

Mentsd meg az életét!

Rasszista támadás áldozata lett a francia nő

Aurore-t brutálisan bántalmazták bőrszíne miatt Bulgáriában.

Írd alá!

Börtönben a Nobel-békedíjra jelölt azeri jogvédő és férje

Börtön jár a jogvédelemért Azerbajdzsánban

Írd alá!

Börtönben a jogvédő szervezet alapítója

4 év börtön a szabad véleményért.

Írd alá!

Raif Badawi

10 év és 1000 korbácsütés egy honlap elindításáért.

Írd alá!

Iraki menekültek

Az Iszlám Állam elől menekülő keresztények Irakban.

Írd alá!

Újságírásért börtön

Börtönt kapott 3 újságíró Egyiptomban.

Írd alá!

Okunishi Masaru

42 éve él a halálsoron.

Írd alá!

Matsumoto Kenji

Halálbüntetés a mentális beteg férfinak.

Írd alá!

Erkin Musaev

Kínzás és 20 év börtön.

Ragadj tollat!

Chelsea Manning

Börtön, mert emberi jogsértéseket tárt fel.

Ragadj tollat!

Liu Ping

Börtön, mert harcolt a korrupció ellen.

Ragadj tollat!

Hírek

2015/7/30

Oroszország megkezdte a „nemkívánatos szervezetek” feketelistázását

Kedden az orosz hatóságok egy új drákói szigorúságú törvény alapján feketelistára tettek egy újabb „nemkívánatos” külföldi szervezetet, az egyesült államokbeli National Endowment for Democracy (NED) karitatív szervezetet, azzal a céllal, hogy elvágják az orosz civilszervezetek finanszírozási csatornáit – jelentette ki az Amnesty International.

2015/7/30

Magyarország: A menedékjogról szóló törvény módosítása tízezreket veszélyeztet

A magyar menedékjogról szóló törvény ijesztő módosítása a háborúk és üldöztetések elől menekülők tízezreit veszélyezteti, az ország továbbra is semmibe veszi kötelezettségeit az európai menekültügyi válság közepette – mondta az Amnesty International.

2015/7/29

Gáza: Egy korszerű kutatás rámutat a Rafah-i „Fekete Pénteken” Izrael által elkövetett háborús bűnökre

A Rafah-ban 2014. augusztus 1-4. között történt izraeli támadások rekonstruálása; Sürgős vizsgálatot megkövetelő háborús és emberiség elleni bűntettek bizonyítékaira derült fény; Izraeli fegyveres erők 135 civilt, köztük 75 gyereket öltek meg egy izraeli katona fogságba esését követően; A szakértők több száz videót, fényképet és műholdfelvételt vizsgáltak meg és vetettek össze szemtanúk beszámolóival; Fejlett módszerekkel, például árnyékok és füstfelhők elemzésével vizsgálták a bizonyítékokat, hogy meghatározzák a támadások helyét és idejét.

2015/7/28

Chile: Új vádemelések és letartóztatások adnak reményt az igazságszolgáltatásra a Pinochet-korszak áldozatainak

Felcsillan a remény az Augusto Pinochet alatti brutális diktatúra több tízezer áldozatának – közölte az Amnesty International. A hírek szerint tíz volt katonatiszt bíróság előtt fog számot adni Victor Jara énekes és politikai aktivista 1973-as meggyilkolásáról. Ezenfelül további hét tisztet letartóztattak a 19 éves Rodrigo Rojas 1986-os halálra égetéséért, s a 18 éves Carme Gloria Quintana súlyos testi bántalmazásáért.

2015/7/23

Kormányzati felelőtlenség és rendőri éberség a migránsok elleni támadások idején - a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport állásfoglalása

A háborús övezetekből menekülésre kényszerült emberek idei bevándorlási hulláma komoly, de korántsem kezelhetetlen kihívások elé állítják Magyarországot. Sok civil szervezet és magánember érzi úgy, hogy humanitárius kötelességük segíteni a Magyarországra érkező menekülteknek és migránsoknak. Ugyanakkor az állam felelőssége, hogy tiszteletben tartsa az emberi jogaikat és garantálja a biztonságukat.

2015/7/22

Biztonságosabb tenger: A megnövelt számú kutató-mentő műveletek hatása a Földközi-tenger középső térségében

Az Európai Unió 2015 áprilisában bevezetett intézkedései – amellyel megerősítették a kutató-mentő kapacitásokat a Földközi-tenger középső térségében Olaszország Mare Nostrum nevű kutató-mentő akciójának 2014-es befejezése után, – a halálozási ráták jelentős csökkenését eredményezte azon migránsok és menekültek körében, akik ezen a veszélyes úton utaznak Európába. Az év első hónapjaiban tizenhat átkelni próbáló ember közül egy az életét vesztette, ez az arány 427-ből egyre esett vissza azután, hogy életbe léptek azok az intézkedések, amelyekben az EU vezetői az április 23-i rendkívüli csúcstalálkozón megegyeztek.

2015/7/21

Leyla és Arif első tárgyalása

Július 15-én megtartották az első tárgyalási napot Leyla és Arif Yunus, a két ártatlanul bebörtönzött azerbajdzsáni lelkiismereti fogoly ügyében.

2015/7/15

Burkina Faso – A választások nem hagyhatják figyelmen kívül a nők válságát

Burkina Fasónak sürgősen enyhítenie kell a nők országszerte válságos helyzetén, amelyben a kényszer- és korai házasság, a nem kívánt terhesség és a hiányos szexuális felvilágosítás lányok és nők százezreit alacsonyítja le másodrangú állampolgárrá – jelentette ki az Amnesty International.

Témák keresése

Fotógaléria

Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! - A Demonstration Against The Wall on Serbian Border, 2015. július 14., 18:00-20:30

Legutóbbi siker

2015/7/21 @ Írország

Az emberi jogok újabb fényes győzelme az ír nemváltoztatásról szóló törvény

Módosították a nem jogi elismeréséről szóló törvényt, így Írország lett a negyedik állam a világon, ahol ezentúl mindenki szabadon dönthet a saját neméről.

Aktuális petíció

Üzbegisztán:

Megkínzott és szexuálisan bántalmazott jogvédő

Az üzbég jogvédőt, Elena Urlaevát május 31-én őrizetbe vette a rendőrség, majd kínzásnak, szexuális bántalmazásnak és megalázó bánásmódnak vetették alá, hogy átadja a fényképezőgépe memóriakártyáját. A kártya emberi jogsértések általa készített képi bizonyítékait tartalmazta.

Üzbegisztán:

Még mindig börtönben a megkínzott újságíró

1999-ben az üzbég biztonsági erők megkínozták az újságíró Muhhamad Bekhzanovot. Gumibottal verték, valamint fullasztásos vallatással és áramütéssel kínozták. Így próbálták rákényszeríteni, hogy beismerő vallomást tegyen „államellenes” bűncselekményekben való részvételéről. Később a bíróságon felhasználták ellene ezt a „vallomást” és 15 év börtönre ítélték. 2012 februárjában esedékes lett volna a szabadulása, azonban büntetését további 4 év 8 hónappal meghosszabbították a börtönszabályzat megsértése miatt.

Magyarország:

Roma családok a kényszerkilakoltatás szélén

Megközelítőleg 100, többségében roma családot fenyeget a kényszerkilakoltatás Miskolc Számozott utcák néven ismert részében. A korábban kilakoltatott családok nagy többsége nem részesült megfelelő alternatív elhelyezésben, és nem kapott kárpótlást sem.

Események

Augusztus 2015

HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Naptár megjelenítése