This is only a preview of unpublished case!

LGBT-AKTIVISTÁT HELYEZTEK VÁD ALÁ „HOMOSZEXUÁLIS PROPAGANDA” TERJESZTÉSÉRT

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2017/9/27, A petíció aktív

A samarai, orosz LGBT-aktivistát, Evdokia Romanovát július 26-án „homoszexuális propaganda” terjesztésével vádolták meg. A vád alá helyezés oka, hogy az aktivista olyan cikkeket posztolt, amelyek a homoszexuális, leszbikus, biszexuális és transznemű személyek (LGBT) egyenlőségét hirdetik, és amelyek hivatkozási linkje az Ifjúsági Koalíció a Szexuális és Reprodukciós Jogokért honlapjára vezet. Romanova szeptember 18-án áll bíróság elé.

Evdokia Romanovát, az Ifjúsági Koalíció a Szexuális és Reprodukciós Jogokért (YCSRR) nevű szervezet aktív tagját július 26-án behívták a helyi rendőrkapitányságra, hogy egy másik üggyel összefüggésben tanúként hallgassák meg. Azonban az érkezését követően kihallgatták, és eljárás alá vonták az orosz szabálysértési törvénykönyv 2. fejezetének 6.21. cikke alapján az „internetet használó fiatalkorúak közötti nem hagyományos szexuális kapcsolat népszerűsítéséért”. Szeptember 18-án áll bíróság elé. Ha bűnösnek találják, 100.000 rubelt, azaz közel félmillió forintot kell fizetnie.

Kihallgatásakor és vád alá helyezésekor Evdokia Romanovától törvénysértő módon megtagadták, hogy élhessen a jogi képviselethez való jogával. A rendőrség, tőle és ügyvédjétől, az ügyiratokhoz való hozzáférést szintén jogellenesen megtagadta, lehetetlenné téve ezzel, hogy megismerjék a vád alapjául szolgáló indokokat. Evdokia Romanova és ügyvédje mindössze szeptember 5-én ismerhette meg az idevonatkozó iratokat, vagyis közel hat héttel az után, hogy vádat emeltek ellene, illetve csak azt követően, hogy a Kirovi Bíróság előtt már elindult az eljárás. Az ügyiratokból kiderül, hogy a vádnak legnagyobb valószínűséggel Evdokia YCSRR-tagságához van köze. Továbbá, hogy Evdokia legfőbb „bűne”, hogy miközben saját Facebook-, illetve Vkontakte (az orosz szociális média) oldalán megosztotta többek közt a Guardian írását az írországi azonos neműek közötti házasságról szóló népszavazásról és egy orosz LGBT-fiatalokról szóló kiállításról írt Buzzfeed-cikket, az írásokkal együtt az Ifjúsági Koalíció oldalára visszavezető linkeket is közzétett – négyet még 2015-ben, egyet pedig 2016 májusában. A rendőrség a YCSRR tartalmaira – ez gyakorlatilag a fiatal aktivistákat az LGBT-jogok népszerűsítésére felszólító kampány – vezető linkek közösségi oldalakon való feltüntetését a legsúlyosabb terhelő bizonyítéknak tekinti. A hivatal Szélsőségesség-megelőzési Központja ráadásként két szakértőt, egy nyelvészt és egy pszichológiai szakembert is kirendelt a belinklelt tartalmak vizsgálatára. A szakértők megállapították: ezek „nem hagyományos nemi kapcsolatokra vonatkozó propagandát” foglalnak magukba. A nyelvész szavait idézve: a YCSRR honlapján publikált anyagok célja „a nem-hagyományos szexuális irányultság létrehozása” és a „nem hagyományos szexuális irányultságról vonzó kép kialakítása”, mindez pedig „a nem hagyományos nemi kapcsolatról olyan képet alkot, mintha a társadalom számára az egyenértékű lenne a hagyományos nemi kapcsolattal”.

Háttér

Az Ifjúsági Koalíció a Szexuális és Reprodukciós Jogokért (YCSRR) az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA), a Világnépesség Alapítvány (WPF) és a holland Ifjúság és Népesség Tanácsa által szervezett Hágai Ifjúsági Fórumon alakult 1999-ben. Számos, a fórumon részt vevő fiatalt érintett különösen érzékenyen a tizenévesek és fiatal felnőttek szexuális és reprodukciós jogainak témája. E csoport alapította a YCSRR-t, hogy támogassák és fenntartsák a fiatalok szexuális és reproduktív jogaiért való erőfeszítéseit.

A „fiatalkorúak közötti nem hagyományos szexuális kapcsolat népszerűsítését” tiltó jogszabályt, amely a „homoszexuális propaganda” elleni jogszabályként is ismert, 2013 júniusában fogadták el Oroszországban. Az orosz szabálysértési törvénykönyv a 6.21. cikkel egészült ki, amely lehetővé teszi súlyos pénzbüntetések kiszabását olyanok számára, akik a hatóságok véleménye szerint népszerűsítik a „nem hagyományos nemi kapcsolatokat”. Az Amnesty International meggyőződése, hogy a szóban forgó jogszabály sérti a szólásszabadságot, ezért minden eszközzel küzd annak eltörléséért. A jogszabály kedvezőtlenül hatott mind az LGBT-szervezetek munkájára, mind az önállóan működő LGB -aktivistákra. A jogszabály 2013-as bevezetése óta e rendelkezés alapján több embert, köztük Nikolay Alexeev, Nikolay Baev és Alexey Kiselev LGBT-aktivistát is pénzbüntetéssel sújtottak. Az aktivisták 2014 januárjában panaszt nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amelyben az emberi jogok európai egyezményében biztosított jogaik sérelmére hivatkoznak. 2017 júniusában a Bíróság megállapította, hogy Oroszország megsértette az európai Egyezmény 10. (szólásszabadsághoz való jog) és 14. (hátrányos megkülönböztetés tilalma) cikkét, és Oroszországot kártérítés megfizetésére kötelezte. Oroszország a döntést megfellebbezte.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Konstantin Nikolaevich Bukreev: Samara régió ügyésze

Követeljük:

• hogy ejtsék az Evdokia Romanova elleni vádakat, hiszen azok kizárólag a szólásszabadsághoz való jogának békés gyakorlásából erednek,
  • töröljék el a „homoszexuális propaganda” elleni jogszabályokat, mivel ezzel megszegik Oroszország a szólásszabadság tiszteletben tartására tett nemzetközi kötelezettségvállalását,
  • haladéktalanul vessenek véget a diszkriminatív törvényeken, politikákon és gyakorlat révén történő oroszországi LGBT-közösség elleni célzott támadásoknak.