This is only a preview of unpublished case!

EGYIPTOM: A HOMOFÓB ÜLDÖZTETÉSNEK VÉGET KELL VETNI

Egyiptom, Az akció indult: 2017/10/8, A petíció aktív

Az egyiptomi hatóságok legalább 57 embert fogtak el vélt szexuális irányultságuk miatt, miután szeptember 22-én, egy kairói koncerten a szivárványos zászló kitűzésre került.

Az egyiptomi biztonsági erők legalább 57 embert fogtak el szexuális irányultsága miatt, azt követően, hogy a Kairóban tartott szeptember 22-i Mashrou’ Leila koncerten kitűztek egy szivárványos zászlót. A hatóságok legalább öt letartóztatott személyen végeztek erőszakkal anális vizsgálatot. Ez sérti a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód teljes tilalmának nemzetközi jogi kötelezettségét. A biztonsági erők találtak két személyt, akik állítólag elhelyezték a zászlót, továbbá, a zászló incidenstől függetlenül Kairó, Ismalia, Damietta és Sharm al-Sheikh különböző kerületeiben több embert tartóztattak le vélt szexuális irányultsága miatt. A hatóságok online társkereső oldalakon is csapdát állítottak, hogy a letartóztatás érdekében felderíthessék az embereket. A koncertet követő héten legalább 9 ember kapott 1 és 6 év közötti börtönbüntetést és további 35 személyt vontak gyorsított büntetőeljárás alá. A jelenleg kihallgatás alatt állók között egyetlen nő van, Sara Hegazy. 11 másik fogvatartott van ügyészi vizsgálat alatt.

Legalább 55 fogvatartottat vádolnak „rendszeres bujálkodással”, „bujálkodásra való felbujtással” és „szexuális deviancia előmozdításával”. Sara Hegazyt és egy férfit az említetteken túlmenően még „tiltott csoporthoz tartozással” is vádolják. Ezek a vádak, a Büntető Törvénykönyv és a Prostitúcióról szóló törvény alapján, akár 15 év börtönbüntetés kiszabásához is vezethetnek. Sara Hegazy az ügyésznek kihallgatásakor elmondta, hogy a kairói Saida Zenab rendőrkapitányságon a cellatársai szexuálisan bántalmazták, miután az ottani biztonsági erők tájékoztatták őket, hogy Sarat „rendszeres bujálkodással” vádolták meg.

Mindenki, akit kizárólag vélt vagy valós szexuális irányultsága vagy nemi identitása alapján tartanak fogva az lelkiismereti fogolynak minősül.

Háttér

A szivárványos zászló koncerten való kitűzése nyilvános közfelháborodást váltott ki a helyi médiában, ami az érintettek eljárás alá vonását követelte. A rágalomkampány eredményeképpen Egyiptom államügyésze 2017. szeptember 25-én bejelentette, hogy a nyomozást kezdeményez „rendszeres kicsapongás” és „homoszexualitás” népszerűsítésével kapcsolatban. Továbbá utasította a nemzetbiztonsági hatóságokat, hogy indítsanak eljárást a zászlót kitűzők ellen.

A Legfelsőbb Média Tanács szintén kiadott egy nyilatkozatot, amelyben megtiltja a független médiának, hogy támogatásukat, szolidaritásukat vagy rokonszenvüket fejezzék ki az LGBTI közösség felé. Felszólította továbbá őket, hogy hívják fel a figyelmet a „rendszeres kicsapongás” és az LGBTI közösség ellen. A Tanács szerint ezek az emberek „nem felelnek meg az egyiptomi társadalom hagyományainak és kultúrájának” és „ennek az LGBTI jelenségnek véget kell vetni”.

Egyiptomi jogászok és civil szervezetek arról tájékoztatták az Amnesty Internationalt, hogy valószínűleg a fogvatartottak száma magasabb, mint amennyit a széleskörű letartóztatások miatt nyomon tudtak követni.

Ez eddig a közelmúlt legrosszabb állam által szentesített homofób kampánya Egyiptomban, de nem egyedi eset. Hasonló a 2001-es, a Nílus úszó szórakozóhelyén tartott razzia utáni tömeges letartóztatáshoz, amely végül 52 letartóztatott közül 23 ember elítéléséhez vezetett. Az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyiségi Jogokért adatai alapján, az elmúlt 4 évben, de még a múlt heti eseményeket megelőzően, vélt szexuális irányultság miatt a rendőrség letartóztatott, az ügyészség pedig bíróság elé állított több mint 250 embert.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

Követeljük:

• haladéktalanul és feltétel nélkül engedjék szabadon azon személyeket, akiket vélt vagy valós szexuális irányultsága miatt tartanak fogva. Vonják vissza a rájuk kiszabott büntetéseket, illetve ejtsék az ellenük felhozott vádakat, valamint hagyjanak fel a t
  • azonnal hagyjanak fel az erőszakkal végzett anális vizsgálatokkal, mely teljes mértékben kínzásnak vagy más bántalmazásnak minősül és az így végzett vizsgálatokkal kapcsolatban azonnali, pártatlan és hatékony nyomozást rendeljenek el, és
  • óvják meg Sara Hegazyt a kínzástól és bántalmazástól és a felelőseket állítsák bíróság elé.