This is only a preview of unpublished case!

ELTŰNT A BANGLADESI PROFESSZOR

Banglades, Az akció indult: 2017/11/15, A petíció aktív

November 7-e óta nem találják a neves bangladesi akadémikust, Mubashar Hasant. Feltételezhető, hogy erőszakos körülmények közötti eltűnés történt.

Az, hogy Mubashar Hasant az Észak-Dél Egyetem professzorát november 7-e óta nem látták, arra az aggodalomra ad okot, hogy erőszakos körülmények között tűnt el. A professzor a bangladesi vallási csoportok köz- és elismert kutatója, aki az ENSZ-nek dolgozott, továbbá nemzetközi szinten működött együtt több egyetemmel.

A professzor barátai attól tartanak, hogy Mubashar Hasan eltűnése kutatói munkájával van összefüggésben. Utoljára a professzort az ENSZ Fejlesztési Program (UNDP) dhakai ülésén látták, ahol a Bangladesi Miniszterelnöki Hivatal egyik projektjének munkatársaként vett részt. Az ülést Hasan délután 6 óra 30 körül hagyta el, és egy újságíró szerint, nem sokkal ezt követően, már nem lehetett elérni a telefonján.

Mivel este 7-kor a professzor még nem volt otthon, családja aggódni kezdett. Korábban Hasan azt mondta édesapjának, hogy az UNDP ülése után azonnal hazamegy. Este 10-kor a család aggodalmuknak hangot adva bejelentést tett a Khilgaon Thana Rendőrkapitányságon. Ezenfelül, szintén bejelentést tettek a gyorsreagálású hadtestnél is, amely a bangladesi rendőrség egyik elitalakulata.

Az elmúlt három évben több száz embert – elsősorban ellenzéki aktivistákat – vettek jogellenesen őrizetbe és tartottak titokban fogva. Az elmúlt két hétben azonban más, nem ellenzéki aktivisták eltűnéséről is hiteles jelentések érkeztek, mely arra utal, hogy az ilyen eltűnések egyre szélesebb körben történnek.

A Bangladesben, az erőszakos körülmények között eltűntek esetében nagy a kockázat, hogy kínzást vagy más kegyetlen bánásmódot alkalmaznak velük szemben.

Háttér

Bangladesben az erőszakos körülmények közötti eltűnések riasztó iramban mennek végbe. Gyakran az ellenzéki pártokat, a Bangladesi Nemzeti Párt illetve Jamaat-e-Islami támogatói az áldozatok. A Human Rights Watch szerint a bangladesi hatóságok több száz embert jogellenesen fogtak el és tartanak titokban fogva. Odhikar, a bangladesi emberi jogi szervezet jelentése szerint 2016-ban a biztonsági erők legalább 90 embert tartóztattak le, majd tűntek el. A hatóságok nem vállalnak felelősséget az eltűnésekért. Az áldozatok családját pedig nem tájékoztatták a szeretteik hollétéről.

A letartóztatásokat gyakran a gyorsreagálású hadtest (RAB), a Rendőrség nyomozó részlege, vagy más beazonosítatlan biztonsági erő végzi. A RAB egy, a bangladesi rendőrséghez tartozó bűnmegelőzési elitalakulat, amely a terrorizmus leküzdésére külön megbízással rendelkezik. Emberi Jogi csoportok, köztük az Amnesty International is, rengeteg esetet dokumentált a gyorsreagálású hadtest 2004-es megalakulása óta elkövetett emberi jogi jogsértéseiről. A jogsértések listáján szerepel, többek között, a jogellenes letartóztatás, jogellenes fogva tartás, kínzás és a törvénytelen kivégzés is. A hatóságok minden vádat visszautasítottak. A bangladesi kormány nagyrészt elutasítja a RAB elleni vádak kivizsgálását, még a hivatalos rendőrségi feljelentések esetében is, így az erőszakkal való visszaélések továbbra is büntetlenül maradnak.

2017 februárjában az ENSZ erőszakos eltüntetésekkel és nem önkéntes eltűnésekkel foglalkozó munkacsoportja aggodalmának adott hangot az erőszakos eltűnések számának növekedése miatt.

A jelenleg kormányzó, 2009-ben hatalomra került Awami Liga felesküdött, hogy az emberi jogi jogsértésekkel szemben „zéró toleranciát” mutat majd, mégis a jogellenes letartóztatások és eltűnések az emberek széles körét érintik, úgymint bűncselekménnyel gyanúsított személyeket, fegyveres csoportokkal kapcsolatban állókat és ellenzéki politikai pártok tagjait.

Az ENSZ minden egyénnek az erőszakos eltüntetéssel szembeni védelméről szóló nemzetközi egyezményének 2. cikke értelmében erőszakos körülmények közötti eltűnésnek minősül, ha az állam tisztviselői, vagy az állam felhatalmazásával, támogatásával vagy beleegyezésével cselekvő személy vagy csoport más személyt letartóztat, fogva tart, elrabol, vagy más módon megfoszt szabadságától és ezt követően tagadja a személyi szabadságot elvonó intézkedést.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Sheikh Hasina: Miniszterelnök

Követeljük:

• azonnal kezdjenek vizsgálatot Mubashar Hasan sorsának és tartózkodási helyének ügyében és ezzel összefüggésben családja kapjon teljes körű és folyamatos tájékoztatást, és
  • azonnal folytassanak pártatlan, független és hatékony vizsgálatot Hasan és a többi erőszakos körülmények közötti eltűnés ügyében, hozzák nyilvánosságra a nyomozás eredményeit, a bűncselekménnyel gyanúsított személyeket állítsák bíróság elé, elkerülve a ha
  • vessenek véget az erőszakos eltűnéseknek és írják alá a minden egyénnek az erőszakos eltüntetéssel szembeni védelméről szóló nemzetközi egyezményt,
  • biztosítsák, hogy az aktivisták, emberi jogi jogvédők, újságírók, akadémikusok és a politikai ellenzék tagjai békésen gyakorolhassák a véleménynyilvánítás és egyesülés szabadságát.