Amikor a nemrégiben megválasztott magyar parlamenti képviselők hétfő reggel beértek a munkahelyükre, az Országház előtt egy óriási szív alakú lufi várt rájuk.

Az Amnesty International egy 10 méter magas piros szívet állított az épület elé, hogy emlékeztette a politikusokat: meg kell védeniük azokat az aktivistákat és szervezeteket, akik és amelyek azon dolgoznak, hogy Magyarország biztonságos és igazságos hely legyen. Védeni kell őket, nem támadni és börtönnel fenyegetni.

Az emlékeztető nagyon is időszerű. Kedden ugyanis az Országgyűlés tárgyalni kezdte a kormány drákói, STOP Soros névre keresztelt törvényjavaslat-csomagját. A törvény célja többek között, hogy kriminalizálja azokat, akik segítséget nyújtanak a menedékkérőknek, menekülteknek és migránsoknak, és elhallgattassa a civileket.

De amikor a hatalmat gyakorlók aljas eszközökhöz nyúlnak, mi akkor találjuk meg a hangunkat, és akkor mutatjuk meg: a szeretet legyőzi a gyűlöletet.

Több mint 50 országból több mint 22 ezer ember küldött támogató és bátorító üzeneteket a magyar civil szervezeteknek, és szólította fel a képviselőket, hogy szavazzanak nemmel a javaslatra, és védjék meg az aktivistákat és szervezeteket.

A kék ég alatt a napsütésben a Parlament előtt tornyosuló piros szív igaza szimbóluma lett a bátorságnak, az aktivisták és szervezetek eltökéltségének és a nemzetközi szolidaritásnak.

Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója az akció után a Twitteren mondott köszönetet minden aktivistának és civil szervezetnek, akik eljöttek és segítettek, köztük a Magyar Helsinki Bizottságnak.

Bár az ég derűs és napos volt hétfőn, már jó ideje sötét felhők gyülekeznek Magyarország felett. A STOP Soros törvényjavaslat csomagnak ez már a harmadik verziója, amelyet január óta megismerhettünk, a civilek régóta állandó stresszben élnek, soha nem tudhatják, mivel támadják őket legközelebb.

A magyar hatóságok és a kormány évek óta aljas lejáratókampányokat folytat a civil szervezetek ellen, legutóbb egy kormányközeli hetilap körülbelül 200 tudós, aktivista, ügyvéd és újságíró nevét és munkahelyét listázta.

Nemzetközi támogatás

Mindezek miatt a nemzetközi szolidaritásra minden korábbinál nagyobb szükségük a magyar civileknek, hogy maguk is életben tarthassák a reményt.

Az üzenetekből egy csokorra valót egy füzetbe gyűjtöttünk, amit az ellenzéki pártok – kivéve Jobbik – képviselőinek át is adtunk hétfőn az akció során. A kormánypártok és a Jobbik képviselői postán kapják meg a kiadványt.

Az egész világ figyeli, ahogy lassan eldől, hogy a képviselők vajon még távolabb kormányozzák-e Magyarországot az együttérzésen, szolidaritáson és emberi jogokon alapuló társadalomtól, egy olyan társadalomtól, ahol a szeretet győzedelmeskedik a gyűlölet felett.

Még mindig nem késő számukra, hogy helyesen cselekedjenek, és nemmel szavazzanak a törvényjavaslatokra.

Bejegyzés helye:Bátorság