Gárdos Tódor, az Amnesty International kutatója Belgrádban járt, hogy menekültekkel találkozzon.

Egy elhagyott belgrádi raktárépület sarkában a 11 éves Ahmed négy másik fiúval kuporog a tűz mellett. Krumplit főznek, valószínűleg ez a sovány koszt lesz ma minden táplálékuk. Odakint a várost belepte a hó.

Az üveg nélküli ablakokon betörő napsugarak ellenére kint mínusz tíz fok van. A füsttel megtelt helyiségben sincs sokkal melegebb.

Az afganisztáni Dzsalálábádból származó fiúk minden kezük ügyébe kerülő dologgal, például műanyag darabok elégetésével igyekeznek a tüzet életben tartani. A levegőt szemet és a torkot maró csípős füst tölti meg.

Több mint két hónapja laknak ebben a Belgrád központi pályaudvara mögött álló raktárban. A fiúk azt mesélték, hogy senki sem ajánlott nekik segítséget, szállást vagy védelmet a szerb szociális vagy menekültügyi hatóságok részéről. Tavaly novemberben a kormány egy levélben arra kérte a civil szervezeteket és önkénteseket, hogy függesszék fel a humanitárius segítségnyújtást a fővárosban. A becslések szerint a városban lévő 1200 menekült és migráns negyede kísérő nélküli kiskorú. Szinte alig vagy egyáltalán nem jutnak hozzá tisztálkodási lehetőségekhez, vízhez, orvosi ellátáshoz vagy meleg ruhához.

A kormányzati kérés ellenére önkéntesek egy kisebb csoportja - dacolva a rendőrséggel - rendszeresen felkeresi a raktárakat és a főváros környékén álló ideiglenesen összetákolt táborokat. Igyekeznek napi egy étkezést biztosítani a felnőtteknek, akik hosszú sorokban várják az ételt a hóban. Egy közeli családsegítő központ némi extra élelmet ad a gyerekeknek. Az Orvosok Határok Nélkül ellátja a sérüléseket, elsősorban fagyási sérülésekkel, bőrfertőzésekkel és légzőszerve panaszokkal találkoznak.

Képmutató a kormány indoklása miszerint azért kérték a civil szervezeteket és önkénteseket, hogy ne segítség a menekülteket és migránsokat, mert akkor inkább a hivatalos táborokban keresnek majd menedéket. Az állami befogadó állomásokon egyszerűen nincs elég hely. Egy fiú azt mesélte, hogy rendszeresen elküldték, amikor a különböző megpróbált bejutni a táborokba. „Azt mondták, tele vannak. Próbálkoztam Belgrádban, Sidben és Adaševciben. Aztán a rendőrségre mentem, de ők sem tudtak segíteni.” - mesélte. „Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz. Fizikálisan és szellemileg is kimerültem.”

Amikor egyértelművé válik számukra, hogy nem látják őket szívesen Szerbiában, sok menekült megpróbál máshova menni. A beszélgetőtársaim felidézték az uniós országok határőreivel kapcsolatos borzalmas emlékeiket: a magyar hatóságok mindenkit visszaküldenek, aki megpróbálja átlépni a határt, a horvátok is egyre inkább így járnak el. A Kabulból származó 13 éves Mohammedet hétszer küldték vissza Horvátországból, a barátai Magyarországon jártak ugyanígy. Eközben Bulgáriában, ahol a legtöbben keresztül jönnek, a menekültek halálra fagynak.

Miután ezek az EU országok lezárták a határaikat, a menekültek megrekedtek a fagyos idő uralta kontinensen.

Nemcsak az időjárás, hanem a szerb fogadtatás is fagyos. Tavaly a kormány limitálta az egyszerre az országban tartózkodható menedékkérők számát. A menekültek és migránsok nagy száma ellenére alig 6000 ágyat biztosítanak.

A kormánytisztviselők igyekeznek elhitetni, hogy a menekültek maguk választják a hajléktalanságot, és nem hajlandóak a táborokba menni. Ennek pont az ellenkezőjéről számolnak be az érintettek, akik szerint nincs elég hely. Egy mindennapos megalázó küzdelem a sorsuk, hogy fűtött helyet és ételt találjanak.

Miután a nemzetközi sajtó beszámolt a rettenetes körülményekről, az elmúlt pár napban a szerb kormány bejelentette, hogy Obrenovac mellett újra kinyit egy ideiglenes befogadó állomást, és nagyjából 250 embert szállít át ide. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és más civil szervezeteknek lehetővé tették, hogy segítsenek, de ez még mindig elég.

Ezekben a bizonytalan időkben kevés dolog annyira biztos mint az évszakok változása, a tél beállta mintha mégis meglepte volna a szerb kormányt és a többi európai államot. Belgrádban és Európa-szerte az Ahmedhez hasonló gyerekeket kint hagyták a hidegben.

Ahmed és Mohammed nem a valódi nevük.

Fotógaléria

Bejegyzés helye:I Welcome